Ultimul decont de deplasare al presedintelui. Cat costa zborul lui Basescu cu avionul de linie, in timp ce aeronava VIP a TAROM sta in hangar. Presedintele Traian Basescu s-a decis: nu va mai merge cu avionul TAROM cu care a circulat in regim charter in ultimii doi ani si jumatate in strainatate dupa conflictul cu ministrul Relu Fenechiu care i-a reprosat ca avionul aduce pierderi companiei de 7 milioane de euro pe an. La ultimele doua deplasari externe presedintele a ales zborurile de linie, desi are la dispozitie o aeronava a companiei TAROM adaptata pentru nevoile de securitate si de comunicatii ale demnitarilor. Astfel, Administratia Prezidentiala plateste in jur de 4000-5000 de euro pentru un drum in Europa , cu diferenta ca banii de la buget nu mai intra automat in contul companiei de stat, ci, in functie de cursa, pot ajunge si la concurenta, scrieGandul.info.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Povestile celor mai rele femei comuniste si ale victimelor lor: sora lui Ceausescu adora sa umileasca, tortionara "Cap de Cal" ii schingiuia pe detinutii politic, sadica Vida "batea de rupea pamantul". In comunism, nu doar barbatii s-au remarcat prin cruzime, ci si femeile. Epoca de Aur a lui Ceausescu a avut cateva femei-tartor care au urmat cu fidelitate modelul savantei. Pornind de la Elena Barbulescu, sora dictatorului, care le-a facut viata amara oltenilor, pana la celebra tortionara care ii schingiuia pe detinutii politic, Margareta Heghedus "Cap de Cal", toate au ramas in istorie ca femei de temut. Elena Barbulescu, sora dictatorului Nicolae Ceausescu, femeia in fata caruia tremura un judet intreg. In judetul Olt nu exista persoana trecuta de 30 de ani care sa nu fi auzit de Elena Barbulescu. Nascuta Ceausescu, ea a fost sora presedintelui Republicii Socialiste Romania, fapt ce a fost de natura sa ii confere puteri enorme. Temuta de cei mai multi, respectata de altii, Elena Barbulescu si-a pus definitiv amprenta asupra judetului Olt. Cei care-si amitesc de ea spun ca era femeia fara de care nu misca nimic in judet. Integral inAdevarul.

Cum a ajuns Comisia Europeana sa faca investigatii la gradinile zoo din Romania. Comisia Europeana deruleaza in aceasta perioada o investigatie a neregulilor din unele gradini zoologice din Romania, unde animalele salbatice precum lei, jaguari, tigri sunt tinute in spatii mici, in custi murdare care duhnesc a urina si fecale, cu o hrana necorespunzatoare, fara o monitorizare medicala constanta si deseori fara o securitate riguroasa. Conditiile din gradinile zoologice din Romania au intrat in atentia oficialilor UE dupa ce un cetatean roman din Craiova - oras care gazduieste o gradina zoologica unde felinele sunt captive in spatii de doar cativa metri patrati - a trimis o petitie Parlamentului European. "Petitionarul se refera la conditiile inacceptabile din gradina zoologica din orasul romanesc Craiova si cere Parlamentului European (PE) sa intervina", mentioneaza un raspuns al Comitetului pentru Petitii al Parlamentului European. Petitia, admisa de PE, a fost trimisa Comisiei Europene. Oficialii organului executiv al Uniunii Europene au declansat o investigatie, informeazaRomania Libera.

Elena Udrea: "Imi doresc sa mai am 20 de ani succes in politica impreuna cu PDL". Deputatul PDL Elena Udrea, candidata la sefia partidului, a acordat un interviu Evenimentului zilei in care a vorbit despre alegerile interne, problemele cu care se confrunta PDL dar si despre USL. Elena Udrea isi pastreaza pozitia potrivit careia USL se va rupe si liderul PSD, Victor Ponta, va candida la prezidentiale. Potrivit acesteia, este evident ca Victor Ponta se "construieste" ca viitor candidat pentru Cotroceni. "Domnul Ponta stie ca un tren care-ti trece prin gara o data s-ar putea sa numai vina a doua oara", a spus Udrea. Ati spus ca USL se va rupe pana la europarlamentare. Care vor fi motivele care vor duce la ruptura? Competitia pentru europarlamentare si Presedintia Romaniei. Este evident ca PSD nu va acepta sa sustina un candidat din afara, nu vor accepta sa-l sustina pe Crin Antonescu sau pe cineva care sa nu fie din PSD. Doi: mi se pare evident ca domnul Ponta se construieste ca viitor candidat la Presedintia Romaniei, grija permanenta doar pentru imagine, efortul pe care-l face de a fi popular, in conditiile in care, ca premier, are rezultate zero impreuna cu guvernul sau. Integral inEVZ.

DW: Trei noutati semnificative in noua Constitutie. Noua Constitutie se afla abia la inceputurile sale tatonante, intr-un stadiu in care bunele intentii afisate sunt extrem de fragile si pretind sa fie aparate cu toata puterea convingerilor democratice. Comisia de revizuire a Constitutiei a dat publicitatii un document care contine liniile principale pe care le va urma procesul de revizuire si, totodata, limitele sale. In pofida laconismului acestui document se pot intrevedea de pe acum anumite tendinte. Cateva dintre ele merita o atentie speciala. De la bun inceput se afirma ca "Forma de guvernamant a statului roman este republica parlamentara". Acest lucru poate fi inteles in doua feluri: pe de o parte devine clar ca discutia despre monarhie este inca odata lasata deoparte; pe de alta parte se afirma cu limpezime ca Romania se desparte de modelul semi-prezidential copiat cu derogari nefericite dupa Constitutia Frantei, anuntaDeutsche Welle.

Motorul cu magneti, inventia care ar putea revolutiona industria auto, "zace" intr-un sat uitat de lume din Ardeal. Imaginati-va un motor care sa functioneze cu o sursa de energie inepuizabila si nepoluanta. Cercetatorul Gabriel Diaconu spune ca a realizat prototipul unui asemenea motor, inventie care a fost brevetata de Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci. El isi prezinta inovatia la Targul Pro Invent din Cluj in speranta de a gasi un investitor care sa-l ajute sa puna in aplicare descoperirea sa. Una dintre cele mai interesante inventii prezente la targul Pro Invent de la Cluj este cea a cercetatorului Gabriel Diaconu, din Lunca Calnicului, judetul Brasov. In spatele denumirii plictisitoare a brevetului de invetie 122470, eliberat de Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci - motor de curent continuu cu magneti permanenti- se ascunde o inovatie care ar putea revolutiona industria energetica. Inventia sa este in stadiul de macheta, de demonstratie, informeazaAdevarul.

Cine este regina care a devenit "mama ranitilor". Sotia regelui Carol I a pus bazele unui sistem modern de caritate, care a venit in ajutorul a zeci de mii de romani. Regina Elisabeta a Romaniei a marcat puternic istoria tarii. Desi a fost o prezenta publica discreta, ea a influentat dezvoltarea primului sistem de protectie sociala din societatea romaneasca. Regina Elisabeta si-a asumat misiunea de a dezvolta institutii de caritate puternice si generoase, iar de ajutorul oferit de acestea au beneficiat zeci de mii de romani. Acest sistem de institutii de caritate a fost extrem de eficient in timpul Razboiului de Independenta, cand Regina Elisabeta a mobilizat resurse impresionante in ajutorul ranitilor transportati de pe front. Aceasta implicare i-a adus reginei apelativul de "mama ranitilor", scrieRomania Libera.

De la telescoapele terestre la cele spatiale- astronomie in infrarosu si nu numai. Fara a avea pretentia de a cuprinde intr-un articol de cateva pagini, un subiect atat de vast ca acesta de fata vom incerca sa vedem care este domeniul astronomiei in infrarosu si de ce folosim telescoape in aceasta gama- cu un accent pe aspectul spatial al cercetarii. Astronomia in infrarosu inseamna detectia si studiul radiatie IR emise de obiectele din Univers. Facem aceste observatii pentru ca multe din regiunile din spatiu sunt ascunse in spatele unor regiuni dense de nori si praf interstelar. Ca sa le vedem trebuie sa ne ajustam instrumentele stiintifice si sa le privim in felul in care pot fi detectate. Radiatia infrarosie poate trece de aceste obstacole naturale si observata de astronomi ne poate furniza informatii extrem de pretioase cu privire la Univers. Astronomia in IR se imparte in trei mari categorii: NIR (near infrared), MIR (mid infrared) si FIR (far infrared). Fiecare din aceste trei categorii ne dezvaluie o alta fata a Universului: NIR-gigantii rosii sau praful interstelar, MIR- praful interstelar incalzit de lumina stelara, planete, comete, asteroizi etc iar FIR-regiunile centrale ale galaxiilor sau nori moleculari foarte reci. Integral peSpaceAlliance.ro.