De ce are Germania o problema de imagine? Criza datoriilor desfigureaza in mentalul colectiv al tarilor grav afectate imaginea Germaniei, desi Republica Federala este cea care finanteaza cel mai masiv fondul de ajutorare. Cum se explica acest paradox? Germania postbelica este obisnuita sa se confrunte din cind in cind cu o imagologie resentimentara, generata de trecutul ei brun, de nazism, de ororile comise in timpul celui de-al Treilea Reich. Istorica reunificare a tarii a fost la vremea ei acompaniata de un cor de voci potrivnice si de o galerie de imagini deloc magulitoare la adresa identitatii nationale. Dar Germania a inteles motivul resentimentelor, al temerilor generate vecinilor de noile ei dimensiuni geografice si de forta ei economica. Era obisnuita sa fie considerata un pitic politic, dar un urias economic, scrie Deutsche Welle.

ActualitateFoto: Colaj foto

Cu cat se va scumpi sanatatea daca proiectele lui Nicolaescu vor fi aprobate. Chiar daca dispare sau este micsorata contributia la sanatate, costurile pentru pacient vor fi marite prin introducerea asigurarilor voluntare de tip complementar si a celor de tip suplimentar, pentru care se vor lupta asiguratorii privati. Cat ne-ar putea costa planul ministrului de a plati la privat pentru ce nu am mai primi de la stat? Costul celei mai ieftine asigurari voluntare complementare ar putea ajunge la 3 lei pe zi, adica in jur de 90 de lei pe luna. Daca luam insa valoarea minima de un leu pe zi, ajungem la o asigurare de 30 de lei pe luna, iar in cazul valorii maxime de 40 de lei pe zi, la suma impresionanta de 1.200 de lei pe luna, scrie Capital.ro

Secretele accidentelor de masina produse de Regele Mihai si Nicu Ceausescu. "Evenimentul zilei" prezinta in exclusivitate absoluta documente din Registrele Cenzurii care nu au fost facute niciodata publice Ascunderea sub presul cenzurii institutionale a boacanelor savarsite de potentatii zilei sau de rudele lor a constituit, inca din perioada interbelica, un sport national la romani. Cu siguranta, in seara zilei de 20 martie 1938, atunci cand a scris cu mana lui "Marele Voievod Mihai a avut un accident de automobil: a calcat un cetatean... Nu se va scrie nimic in ziare", colonelului Romulus Hottineanu i-a tremurat mana. In calitate de sef al Cenzurii oficiale, i-au trecut prin fata ochilor tot felul de nazdravanii, dar, de o asemenea gravitate si cu un asemenea personaj implicat, probabil ca nu mai avusese in cariera sa de stapan peste ceea ce putea si, mai ales, a ceea ce nu putea aparea in ziare.

A fost generalul Ioan Mihai Pacepa agent KGB? Un istoric american familiarizat cu Romania inca din anii '80 urmeaza sa publice o carte care, sustine el, dovedeste ca fuga lui Ioan Mihai Pacepa, in 1978, ar fi fost o operatiune a KGB. "Am lucrat 27 de ani pentru KGB si am defectat acum 26 de ani". A spus-o Mihai Ioan Pacepa, fostul sef al spionajului romanesc pana in 1978, la un simpozion organizat in aprilie 2004 de revista americana Frontline si intitulat "Resurectia KGB". Vorbea acolo Pacepa intr-o companie selecta: disidentul rus Vladimir Bukovski si fostul sef al CIA intre 1993 si 1995, James Woolsey. Pornind de la aceasta declaratie, care poate fi interpretata in egala masura ca o metafora sau ca un autodenunt involuntar, istoricul american Larry Watts, un expert in istoria servicilor secrete din fostul lagar comunist, pregateste o lucrare ce isi propune sa dovedeasca faptul ca vorbele lui Pacepa ar fi fost mai degraba un autodenunt, scrie Adevarul.

Vor avea romanii acces la medicamente noi? Ministerul Sanatatii si Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) au semnat un protocol ce are ca principal obiectiv garantarea accesului pacientilor la tratamente in anul 2013. Protocolul dintre autoritati si producatorii internationali de medicamente abordeaza principalele probleme ale industriei farmaceutice din Romania: directiva platilor intarziate, actualizarea listei medicamentelor compensate si gratuite, metodologia de stabilire a preturilor si taxa clawback. Pentru fiecare dintre aceste probleme cele doua parti au agreat un calendar si un mecanism de lucru pentru perioada urmatoare. Pe baza acestui protocol, Ministerul Sanatatii a promis ca va finaliza pana la sfarsitul lunii martie metodologia de introducere a noi medicamente pe lista, astfel incat de la 1 iulie 2013 pacientii sa poata avea acces la medicamente de ultima generatie care sunt disponibile in Europa de mai bine de 6 ani, scrie Romania libera.

O poza cat un Univers. Agentia Spatiala Europeana ESA a prezentat intr-o conferinta de presa ce a avut loc joi la Paris, o parte din descoperirile stiintifice ale misiunii europene Planck cu privire la evolutia Universului. Una dintre imaginile date publicitatii de ESA si care ilustreaza CMB-ul ('cosmic microwave background'), va ramane cu siguranta in istorie. Desi nu este versiunea finala, ea reprezentand numai primele 15.5 luni din observatiile misiunii Planck, este spectaculoasa prin rezolutia fara precedent obtinuta. Planck a aratat ca varsta Universului este de 13.82 miliarde de ani (fata de 13.77 miliarde de ani cat estimase WMAP inainte). Deasemenea distributia intre ceea ce generic se numeste 'ordinay matter', 'dark matter' si 'dark energy' s-a modificat: 4.9%, 26.8% si respectiv 68.3% in cazul lui Planck (fata de 4.6%, 24% si 71% cum masurase WMAP). Constanta Hubble are deasemenea o noua valoare : 67.15 km/s/Mpc fata de 69.32 km/s/Mpc, scrie Space Alliance.

Inspectorii ANI ii numara banii "blondei" de la strazi. Sefa Administratiei Strazilor Bucuresti, Alina Roman, a cheltuit mai mult decat a castigat. Intr-un timp scurt, ea si-a cumparat doua terenuri, unul cu 60.000 de euro, si masina de 20.000 de euro. Ratele lunare depasesc leafa Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, se face ca o cearta pe Alina Roman, insa o tine in functie inca de la primul mandat Excursii de lux, haine scumpe si masini. Asa traieste sefa Administratiei Strazilor din Bucuresti (ASB), Alina Roman. Ea este cea care ar trebui sa se ocupe de asfaltarea si intretinerea marilor bulevarde: adica de astuparea gropilor, trasarea marcajelor rutiere si supravegherea firmelor angajate pe milioane de euro ca sa intretina arterele principale ale Bucurestiului. Din 2012 si pana acum, directoarea care ocupa acest post din 2008 nu a mai iesit public sa vorbeasca despre situatia strazilor, scrie EVZ.ro