Presa internationala dezbate pe larg acordul dintre Cipru si creditorii sai internationali. Insula mediteraneana a scapat momentan de faliment si de iesirea din zona euro, dar va taxa cu 30% depozitele de peste 100.000 de euro de la Bank of Cyprus. Oamenii de afaceri rusi, care detin o mare parte din bani in bancile cipriote, anunta ca vor contesta decizia in instanta.

AFP scrie ca toate bancile, cu exceptia celor mai mari, Bank of Cyprus si Laiki Bank, inchise din 16 martie, se vor redeschide incepand de marti. Acestea din urma se vor redeschide joi, pentru a permite functionarilor sa puna in aplicare masurile impuse pentru salvarea insulei, anunta agentia guvernamentala CNA, citand un oficial al Bancii Centrale a Ciprului. Intr-un discurs televizat, presedintele cipriot Nicos Anastasiades a declarat ca acordul cu UE si FMI este unul dureros, dar insula mediteraneana isi va reveni. "Singurul scop a fost salvarea tarii prin consolidarea si rationalizarea sistemului nostru bancar. Au fost momente dramatice, am fost pe punctul de a intra in colaps economic", a adaugat Anastasiades.

Decizia autoritatilor cipriote de a forta taierea conturilor locale pentru a debloca un plan de salvare incalca acordurile internationale si va fi contestata in instanta de judecata, a declarat luni seful Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Rusia. Companiile rusesti si persoanele fizice detin peste 30 de miliarde de euro - aproximativ o treime din totalul depozitelor - in bancile cipriote. "Decizia de taxare cu 30% a depozitelor ce depasesc 100.000 de euro incalca o serie de tratate internationale fundamentale. Pot spune in felul acesta: este furt legalizat", a anuntat Iuri Pyanykh, conformRia Novosti.

Pietele bursiere europene si americane au scazut, luni, in ciuda acordului international de salvare a Republicii Cipru. Scaderea a venit dupa ce seful Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a sugerat ca modelul aplicat in Cipru, prin care se taxeaza depozitele bancare, ar putea constitui un sablon in orice plan viitor de salvare, anuntaBBC.

Ca parte a programului de salvare, Cipru trebuie sa ridice impozitele pe castigurile de capital, dar si sa introduca reforme structurale si sa privatizeze o parte din activele statului. De asemenea, se va efectua un audit independent pentru combaterea spalarii de bani in sistemul bancar, informeazaCNN.