Legea Proprietatii. Buna pentru rechinii imobiliari, proasta pentru omul de rand. Aproape 300.000 de dosare in care sunt revendicate case si terenuri confiscate de comunisti asteapta sa fie solutionate. Din cauza birocratiei, noua lege ii va arunca pe solicitanti in retelele samsarilor imobiliari. Terenuri agricole lasate de izbeliste, licitatii "oarbe" si paduri date in locul vilelor sau conacelor, crearea unei noi institutii mamut care va controla retrocedarea, o birocratie mai mare ca pana acum, despagubiri acordate intr-o perioada prea mare, ce va duce la devalorizarea sumei, si acordarea a mii de hartii in loc de bani care se pot valorifica doar daca fostii proprietari participa la licitatii online. Mai mult, rechinii imobiliari ar putea deveni iarasi jucatorii principali in procedul de retrocedare, din cauza legislatiei prea complicate pentru omul de rand. Asta inseamna noua Lege a Proprietatii pentru care Guvernul Ponta vrea sa-si asume raspunderea in Parlament. In ceea ce priveste acordarea de bani cash, de acest privilegiu vor beneficia foarte putini, iar sumele vor fi achitate integral abia in 2029, suma nefiind actualizata cu inflatia, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Cum i-a ingrozit pe romani intrarea Armatei ungare in Bistrita, in anii `40. Oamenii se rugau sa scape cu viata. Militarii maghiari erau aclamati de sasi si secui. In toamna anului 1940, toate judetele din Ardealul de Nord, realipit Ungariei, au fost calcate de trupele militare. Daca sasii si secuii din Bistrita au iesit in strada in straie de sarbatoare pentru a intampina trupele hortyste, romanii s-au ascuns, rugandu-se sa nu aiba de suferit. Un bistritean ne surprinde cu imagini document din arhivele Ungariei cu vizitele trupelor militare de la Bistrita. Dupa Dictatul de la Viena, din 30 august 1940, nord-vestul Transilvaniei a trecut in administrarea Ungariei. La inceputul lunii septembrie a anului 1940, Romania cedeaza Ungariei o suprafata de 43.492 de kilometri patrati, reprezentand jumatate din teritoriul Transilvaniei, cu o populatie de aproximativ 2,6 milioane de locuitori, 50% dintre ei fiind romani, 37% maghiari si secui, iar 12,7% alte nationalitati, anuntaAdevarul.

De ce avem nevoie de inca un acord cu FMI. Fara un acord cu FMI, "iresponsabilitatea vesela" guvernamentala din perioada 2007-2008 ar fi adus Romania in situatia Greciei, afirma in ultimul sau raport, think-tank-ul Expert Forum. Acesta puncteaza principalele beneficii, dar si neimpliniri, ale ultimelor doua acorduri semnate de Romania. Raportul este un raspuns adresat vocilor, din ce in ce mai dese, ale celor care sustin ca Romania nu mai are nevoie de un acord cu FMI, caci, spun acestea ar fi influentata negativ capacitatea de dezvoltare a tarii. Potrivit declaratiilor facute duminica de catre Crin Antonescu, sef al PNL si, totodata presedinte al Senatului, "un acord cu FMI-ul este in cel mai bun caz, sa luam varianta optimista, un tratament extrem de dur, ca un fel de regim - vorbim asa in termeni foarte populari - ca un fel de regim extrem de sever, care e necesar ca sa nu se agraveze starea de sanatate si, Doamne fereste, sa nu aiba consecinte fatale". E una din declaratiile publice recente respinse de catre EFOR. Pledoaria politicienilor impotriva acordului se bazeaza pe sloganul, foarte popular azi, "nu vrem austeritate, vrem dezvoltare", afirma Expert Forum (EFOR), informeazaRomania Libera.

DW: Cine conduce Liga Araba? Arabia Saudita si Emiratul Qatar ii sprijina pe rebelii din Siria si se concureaza reciproc pentru suprematie in Liga Araba. Ambele tari au de asemenea in vizor Iranul. Discursuri interminabile, fotografii de grup cu despoti detestati si nelipsita declaratie finala care nu prea interesa pe nimeni - asa au perceput vreme de decenii tarile arabe reuniunile la varf ale propriilor reprezentanti. "Liga Araba este perceputa deja de la infiintare ca o organizatie a regimurilor aflate la putere", explica Moataz Salama, expert in cadrul Centrului Al Ahram pentru Studii Politice de la Cairo. "Organizatia nu este o Liga a popoarelor arabe", a subliniat el. Totusi, prezenta reuniune la varf a Ligii Arabe, care se desfasoara la Doha, este de interes pentru opinia publica mondiala, fiindca opozitia din Siria reprezinta tara la lucrari, scrieDeutsche Welle.

Elena Ceausescu, piaza rea a Casei Poporului. Nu este un secret pentru nimeni ca in familia dictatorului, cel putin in ultimii ani, canta gaina. Unul drintre putinele domenii in care Ceausescu s-a impus in fata sotiei a fost acela legat de construirea Casei Poporului. I-a interzis, practic, prezenta pe santier... In ceea ce inseamna luarea hotararilor importante, se spune ca in ultimii ani de viata, parerea Elenei Ceausescu era cea care conta. De foarte putine ori se contraziceau in public, fiindca hotararile, in aproape toate deciziile, nu se luau pe loc. Ceausescu avea obiceiul sa asculte si sa dea raspunsul cel mai devreme a doua zi. Timp suficient sa-si insuseasca, sub papucul conjugal, parerea consoartei. In ceea ce priveste vizitele pe santierul Casa Poporului, la inceput, cuplul venea impreuna. Presa vremii i-a imortalizat, pe fiecare, cu canciocul in mana turnand primii beton in fundatii. Pe masura ce lucrarile inaintau, modificarile dictate de "Tovarasa" deveneau tot mai neprevazute si mai traznite. Poate ca, la o cladire de asemenea dimensiuni, este normal sa se faca unele schimbari fata de proiectul initial, anuntaEVZ.

Primele lagare ale Germaniei naziste, construite cu mult inaintea inceperii Holocaustului. Din momentul in care Hitler a devenit cancelar, in anul 1933, nazistii au arestat zeci de mii de "indezirabili" adica social democrati, comunisti, lideri sindicali, homosexuali, martori ai lui Iehova precum si infractori. "The Daily Mail" prezinta fotografii ale victimelor primului sistem de lagare de concentrare, fiind infatisate conditiile oribile pe care au fost fortati sa le indure. Nazistii au organizat numeroase tabere de detentie cu scopul de a-i incarcera si de a-i tortura pe oponenti. Desi cele mai multe dintre acestea au fost inchise la scurt timp, au existat si altele care au supravietuit si care au reprezentat prototipuri pentru cele ce aveau sa fie infiintate ulterior. SS a pus bazele unor astfel de tabere in Oranienburg, Esterwegen, Dachau si au amenajat si un loc destinat femeilor in Lichtenburg, Saxonia, informeazaAdevarul.

Moldova a ales sa protejeze mafia ruseasca. La o luna dupa ce premierul demisionar Vlad Filat promisese ca Moldova va coopera cu institutiile de control financiar europene pentru anchetarea spalarii, prin intermediul Bancii de Economii a Moldovei, a aproximativ 231 milioane de dolari, furati de mafia rusa intr-o operatiune careia i-a cazut victima avocatul Serghei Magnitki, directorul CNA, Viorel Chetraru, anunta ca investigatia nu mai poate continua. Chetraru a fost numit in functie de Partidul Democrat al lui Marian Lupu si este considerat la Chisinau unul dintre locotenentii oligarhului Vlad Plahotniuc. Chetraru a confirmat faptul ca banii rusesti furati au fost transferati prin intermediul BEM in Cipru: ￯Cel putin 30 de structuri bancare din mai multe tari au transferat prin Republica Moldova aproximativ 4% din toti banii care vin din Rusia. Toti acesti bani au fost transferati in conturi offshore, cu precadere in Cipru￯, a declarat Chetraru, citat de EUObserver, scrieRomania Libera.