Raport SAR: Mediul privat a intrecut autoritatile locale la fraudarea fondurilor europene. Folosirea de documente false sau inexacte este strategia cea mai utilizata de obtinere frauduloasa a fondurilor europene, potrivit unei analize realizata de Societatea Academica din Romania pe baza deciziilor definitive de condamnare in dosarele cu fonduri europene instrumentate de DNA. Cel mai afectat fond european a fost fondul de pre-aderare PHARE, mentionat in proportie de 43.56% in deciziile de condamnare, iar cel mai des mentionat actor este mediul privat (asociati, administratori, actionari, directori executivi sau administrativi, manageri sau angajati ai unor companii private) cu o proportie de 57.20% din total. Analiza a urmarit sa identifice tacticile de fraudare, cel mai afectat program european si tipologia actorilor implicati in obtinerea frauduloasa a fondurilor europene, noteaza Adevarul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Afise cu "Cei mai corupti judecatori din R.Moldova", pe strazile din Chisinau. Afise cu inscriptia "Cei mai corupti judecatori din R.Moldova" au aparut vineri pe mai multe strazi din capitala moldoveana, relateaza PRO TV Chisinau. Cei doi sunt fostul presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Nicolae Clima, care in prezent este judecator la Curtea Suprema de Justitie si Vera Macinskaia, vicepresedinte al Curtii Supreme de Justitie. Contactat de PRO TV, Nicolae Clima, a declarat ca aceata este o campanie de denigrare a imaginii sale si ca are legatura directa cu unele dosare pe care le examineaza. Acesta a afirmat ca ii va in judecata pe cei care au amplasat panourile, scrie Gandul.

Sorin Oprescu porneste spre Cotroceni cu Metroul. Victor Ponta pregateste terenul pentru inscrierea lui Sorin Oprescu in alegerile prezidentiale din 2014. Premierul i-a oferit doua cadouri: trecerea Metrorex in subordinea Primariei si fuziunea RADET cu ELCEN Destinele politice ale lui Victor Ponta si Sorin Oprescu par a fi legate Premierul Victor Ponta si-a propus sa-i netezeasca drumul lui Sorin Oprescu pentru alegerile prezidentiale din 2014 si a gasit doua modalitati prin care ii poate maximiza sansele: trecerea Metrorex de la Ministerul Transporturilor la Primaria Capitalei si fuziunea RADET cu ELCEN, conform EVZ.

DW: Pledoarie in favoarea "baronilor" locali. Se manifesta in Romania un curent de opinie moralizator, potrivit caruia regionalizarea ar trebui sa fie o forma de epurare a "baronilor" locali, care sunt considerati a-priori ca ceva negativ. Se spun indeobste doua lucruri despre regionalizare: 1. ca "baronii" locali pun piedici si 2. ca regionalizarea va sfarsi prin a crea "super-baroni". Prima afirmatie este adevarata in masura in care liderii politici locali cauta sa-si conserve o situatie avantajoasa, dar in cele din urma nu poate fi o scuza pentru esecul procesului de regionalizare. Liderii locali au un rol important si ei trebuie cooptati in acest proces intr-un efort de cooperare. O regionalizare nu poate fi conceputa ca o reforma impotriva unor interese locale, ci dimpotriva, ca o potentare a lor. Cata vreme vorbim de interese politice si economice legitime, atunci este firesc ca liderii administratiei locale sa aiba sentimentul ca regionalizarea se va produce in favoarea lor, anunta Deutsche Welle.

Mastodontii Romaniei: cutremuratoarele povesti de pe marile santiere din vremea lui Ceausescu. Munca, teroarea si Securitatea de la Portile de Fier, Casa Poporului sau Transfagarasan. Perioada comunista "improscaie" cu paradoxuri. De-o parte, zeci de mii de suflete chinuite, iar mii de oameni morti pentru construirea mastodontilor de mandrie nationala, comunista. De cealalta, economia capitalista care inca face profit prin functionarea lor. adevarul.ro va invita la o "plimbare" prin culisele istoriei unor constructii ca Portile de Fier sau Vidraru, dar si ale celor mai opulente, cum este Casa Poporului. Casa Poporului sau fortareata dictatorului Nicolae Ceausescu, monument ridicat in Epoca de Aur, ascunde in spatele opulentei si a usilor sculptate in lemn, numeroase povesti. Anca Petrescu, arhitectul care a proiectat Casa Poporului povesteste lucrurile nestiute despre impresionanta cladire, despre cat de reale sunt miturile mortilor de pe santier, al tunelurilor, dar si care este legatura dintre opulenta cladire si maidanezi.

Digi24: Reportaj cu camera ascunsa. Cu ce se ocupa un parlamentar "ocupat" . Parlamentul cheltuieste lunar aproape un milion si jumatate de euro pentru birourile parlamentare din circumscriptiile senatorilor si deputatilor, adica acele cabinete unde alegatorii ar trebui sa fie primiti pentru a depune cereri, plangeri si a solicita ajutor pentru probleme lor. Reporterii Digi24 au batut la usile a trei asemenea birouri. Niciun parlamentar nu a fost de gasit. Prima oprire: biroul parlamentar al deputatului Ioan Mihaila. Prima absenta. Jumatate dintre senatori si deputati nu si-au publicat nicio adresa a biroului de circumscriptie. Democrat-liberalul Costica Canacheu are biroul de parlamentar in contradictie cu programul. Adica "inchis".

Cum au venit seful CJ, primarul, deputatii si preotii ca sa sfinteasca megainvestitia: "Lumea a zis uite, e un lift. Nu, e cireasa de pe tort". Inaugurarea liftului cel nou de la Spitalul din Gura Humorului, judetul Suceava, a adunat la un loc toti politicienii USL din zona: senatorul PNL de Suceava Neculai Bereanu, trei deputati PNL de Suceava - Stefan Baisanu, Radu Surugiu si Constantin Galan, primarul PNL Marius Ursaciuc, prefectul Florin Sinescu si presedintele de Consiliu Judetean, Catalin Nechifor, de la PSD. Ultimii doi au venit insotiti de subprefect, respectiv de un vicepresedinte de CJ. Liftul nu a primit doar binecuvantarea politica, ci si pe cea bisericeasca. Un sobor de trei preoti a sfintit liftul, cu slujba in toata regula, inainte ca primarul din Gura Humorului, presedintele CJ si managerul spitalului sa taie panglica, scrie Gandul.

DW: Un DNA fara doctrina de partid. Orice observator neutru si detasat de luptele partizane este neplacut surprins de polemica romaneasca privitoare la numirea procurorilor. Problema justitiei nu este una partizana. De aceea nimic nu este mai gresit decat inflamarea care a cuprins o anumita tabara la zvonul unei intelegeri dintre primul ministru si presedinte in ce priveste numirea procurorilor sefi. Cei care au denuntat anticipat "tradarea" premierului ignora ce s-ar putea intampla daca USL va reusi sa-si impuna unilateral punctul de vedere. Chiar daca numirile vor fi facute cu buna credinta, adversarii vor raspandi pe toate canalele imaginea unei justitii politizate. Acesti militanti USL, orbiti de propria pasiune, uita ca ideea unei "majoritati barbare" care a pornit in mars impotriva statului de drept a fost formulata anticipat, inainte de suspendarea presedintelui, ca alerta preventiva. Continuarea in Deutsche Welle.