Republica prezidentiala si parlamentul unicameral reprezinta principalele optiuni ale romanilor, potrivit unui sondaj realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului "Adevarul".

35,3% dintre romani opteaza pentru o republica prezidentiala, 17,7% pentru monarhie constitutionala, 13,2% pentru republica parlamentara si 12,9% republica semiprezidentiala.

INSCOP noteaza, potrivit Adevarul, optiunea masiva "pentru un regim personalizat": 65,9% opteaza pentru republica prezidentiala, semiprezidentiala si monarhie.

Institutul explica aceste rezultate "prin traditia raportarii la un lider vizibil care permite populatiei o intelegere simplificata a mecanismelor de exercitare a puterii si nu este specific Romaniei".

Un alt aspect relevat de INSCOP este optiunea surprinzator de mare pentru monarhie - 17,7%. In plus, bazinul electoral pentru monarhie este format acum din tineri intre 18 si 35 de ani.

Parlament unicameral si referendum pentru modificarea Constitutiei

46,8% dintre romani se pronunta pentru parlament unicameral in timp ce 30,9% prefera sistemul bicameral.

Doar 43% dintre romani declara ca se vor prezenta la referendumul pentru modificarea Constitutiei, fata de 41% in februarie.

Sondajul a fost realizat in perioada 19 - 27 martie 2013 pe un esantion de 1.082 persoane, cu o marja de eroare de ᅡ 3%, la un grad de incredere de 95%.