Senatul protejeaza identitatea celui care l-a strecurat pe Voicu in cladire. "Evenimentul zilei" intreaba, Senatul Romaniei se face ca nu pricepe. Asa decurge dialogul in baza legii privind liberul acces la informatii de interes public cu Camera superioara a Parlamentului Romaniei. Cu cateva saptamani inainte de condamnarea sa la sapte ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta, fostul senator PSD Catalin Voicu s-a plimbat, nestingherit, prin Senat. Pentru ca acesta nu mai detine nicio functie in Legislativ, "Evenimentul zilei" a solicitat Senatului sa precizeze cine si cum i-a facilitat accesul fostului senator in cladire. Desi in solicitarea catre Directia de presa a Senatului se preciza clar ca am dori sa aflam "cine l-a invitat pe acesta, daca a avut o legitimatie de acces sau o invitatie si cine i-a acordat-o", Senatul Romaniei a preferat sa pretinda ca nu a inteles intrebarea. "Domnul Catalin Voicu a fost prezent in Senatul Romaniei o singura data, acest fapt petrecandu-se in data de 10 aprilie 2013", a fost raspunsul primit. Conform agendei Senatului, respectiva zi era una de lucru in comisiile parlamentare, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Cat a costat Catedrala Mantuirii Neamului si de unde vin banii pentru lucrari. Pelerinajul traditional de Florii din Bucuresti a pornit anul acesta de la santierul de langa Casa Poporului si asta pentru ca infrastructura celui mai mare lacas de cult din Romania a fost finalizata in urma cu cateva zile. Cu aceasta ocazie, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, parintele Constantin Stoica, a detaliat jurnalistilor "Adevarul" care au fost costurile lucrarilor, dar si de unde provin banii. Costul lucrarilor, pana la etapa rosu-gri (fara finisaje), a fost estimat, in 2010, la 100 de milioane de euro cu TVA. Potrivit purtatorului de cuvant al BOR, Constantin Stoica, intre timp, s-a obtinut o reducere a costurilor cu 20%, ajungandu-se la suma toatala de 80 de milioane de euro. "Pana in prezent, totalul cheltuielilor insumeaza pana in 30 de milioane de euro. Jumatate din acesti bani vin din ajutorul bugetului de stat, iar cealalta jumatate din donatiile credinciosilor, din tara si din afara. O parte importanta a donatiilor vine dinspe Arhiepiscopia Bucurestiului, ce include Bucurestiul si judetele Ilfov si Prahova", a declarat, pentru "Adevarul", purtatorul de cuvant al BOR.

Culisele politicii germane in zona euro. Experti americani au dezvaluit ca unul dintre studiile de referinta care justifica politicile de austeritate in lume prezinta in realitate date false. FMI a recunoscut deja ca o falsa ecuatie matematica l-a condus spre ignorarea impactului restrictiilor bugetare asupra economiilor tarilor. Cancelarul german, Angela Merkel, bine cotata in sondaje pentru castigarea celui de-al treilea mandat la alegerile din septembrie, este cunoscuta pentru declaratiile tipice prin care incearca sa minimalizeze rolul dominant al Germaniei in remodelarea Uniunii Monetare a Europei. Dar nimeni in Europa nu o crede, arata Wall Street Journal intr-un articol ce prezinta culisele politicii germane de austeritate pe care Merkel o impune pe continentul european. In mod special, grecii si spaniolii reproseaza austeritatea dictata de Berlin pentru a deturna crizele financiare din tarile lor in adevarate caderi economice, informeazaRomania Libera.

Cum au ajuns romanii sa aiba 2,4 centimetri, germanii 15 cm, chiar si bulgarii 6 cm de autostrada pe cap de locuitor. Romania detine cea mai mica retea de autostrazi pe cap de locuitor din Uniunea Europeana. Doar 2,4 centimetri de autostrada pe cap de locuitor, de trei ori mai putin decat bulgarii si de opt ori mai putin decat germanii. Datele reies din calculele gandul pe baza celor mai recente informatii Eurostat. Cea mai mare densitate de autostrazi pe cap de locuitor se inregistreaza in Slovenia, cu 37,3 cm pe locuitor, urmata de Spania, cu 31 cm si Cipru - 29,8 cm.Gandula incercat sa contacteze mai multi dintre ministrii de resort pentru a-i intreba cum explica cei 2,4 cm de autostrada pe cap de locuitor. Dan Sova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura de Interes National vorbeste despre "incompetenta fostilor ministri ai Transporturilor" si procedurile greoaie de atribuire a contractelor de la Compania Nationala de Autostrazi, pentru care "vina este a CNADNR, de sus pana jos".

DW: Ce ii deosebeste pe Ponta si Antonescu. Banuiala fireasca este ca liderul PNL, Crin Antonescu, il admira pe Viktor Orban mai curand pentru ca nutreste o viziune eroica despre politica si nu pentru ca el personal ar avea ceva fundamental de aparat. A devenit Viktor Orban un motiv de disputa intre Ponta si Antonescu? Chiar daca nu trebuie sa exageram importanta faptului, nici nu ar trebui sa o minimalizam, macar pentru ca primul minstru s-a delimitat cu multa hotarare de presupunerea ca ar semana in vreun fel cu liderul de la Budapesta. Ce spusese insa Crin Antonescu? In esenta, el a sustinut ca admira darzenia cu care Orban isi apara punctele de vedere in fata Comisiei Europene. Ca nu impartaseste continutul anumitor politici controversate ale guvernului ungar, dar ca pretuieste, in schimb, taria de caracter, anuntaDeutsche Welle.

Pinacoteca Bucuresti, tablouri de milioane, tratate cu mucegai. Intre zidurile muzeelor uitate ale Bucurestiului s-a petrecut si se petrece, in fiecare zi, o crima culturala cu caracter penal. Sute de picturi centenare din Pinacoteca Bucurestiului, in valoare de zeci de milioane de euro, au fost distruse sau grav deteriorate. Mai multe surse din domeniu ne-au informat ca exista suspiciunea ca unele dintre cele mai valoroase dintre tablourile vechi de sute de ani, pictate de mari pictori romani sau straini licitati cu sute de mii de euro, au fost deja substituite! Acest fapt ar putea fi constatat numai de experti, carora sa le pese de patrimoniul cultural national. Primaria Capitalei si conducerea Muzeului Municipiului Bucuresti neaga dezastrul, dar o fac printr-o serie de minciuni si dezinformari pe care le vom prezenta si demonta in cele ce urmeaza. In realitate, expertii Muzeului Bucuresti, epigoni ai muzeografilor de odinioara, nu au respectat nici normele de securitate, nici pe cele de conservare ale patrimoniul de zeci de milioane de euro al Pinacotecii, informeazaEVZ.

Orasul cu 24.000 de locuitori si investitii de peste 1 miliard de euro. De ce a ales Daimler sa fabrice componente Mercedes la Sebes. Sebesul continua sa creasca din punct de vedere economic de la un an la altul. Pozitionarea orasului pe traseul autostrazii Arad - Sibiu, parte a coridorului IV paneuropean, este ca un magnet pentru investitori. Astfel se explica si noua fabrica de 300 de milioane de euro a germanilor de la Daimler, proprietarii Mercedes. Cu investitia Daimler, plus cele care vor fi direct legate de noua fabrica, Sebesul va ajunge la investitii totale de aproximativ 1,3 miliarde de euro. Investitorii au gasit aici resursele necesare dezvoltarii unor afaceri de succes. Industria lemnului, industria alimentara, confectiile metalice si marochinaria constituie principalele domenii ale industriei dezvoltate in Sebes. De circa doi ani, cand a fost deschisa prima fabrica a subsidiarei Daimler din Romania, Star Transmission SRL Cugir, o noua ramura economica se dezvolta la Sebes: fabricarea componentelor pentru industria auto. La finalizarea investitiei, aceasta va rivaliza cu cele doua din industria lemnului existente de 10 ani in oras, scrieAdevarul.

Oprescu si consilierii, invrajbiti de bugetul de 1 miliard de euro. Rau e cand n-ai bani, dar rau e si cand ai bani la buget. Rau e cand primarul general al Capitalei e in opozitie cu majoritatea din Consiliul General al Municipiului Bucuresti, cum a fost pana-n 2004, dar lucrurile nu merg nici cand acestia sunt din aceeasi tabara. Astfel, primarul Sorin Oprescu, oficial "independent", insa in realitate unul sprijinit de USL (si sprijinitor al USL) la alegerile locale din iunie 2012, acum se plange ca cei care l-au sprijinit politic i-au "copt-o". Iesirea nervoasa a primarului general, dupa ce consilierii au votat un buget dupa chipul si asemanarea lor, a fost foarte sugestiva, Oprescu declarand: "A fost facut pe picior in baie, s-a nascut spontan, la comanda politica. Este un buget paralel, care s-a nascut spontan, azi dimineata, la comanda politica, care nu face altceva decat sa distruga toate domeniile de activitate". Integral inRomania Libera.