1 Mai Muncitoresc - istoria umilintei unui popor. Cele mai dure mitinguri inchinate lui Ceausescu. Ziua Internationala a Muncii isi are originea in miscarile de protest ale unor muncitori americani care militau pentru scurtarea zilei de munca de la 12-14 ore la 8 ore. In mai 1886, muncitorii din Chicago s-au unit intr-o greva care aduna 65.000 de oameni in Piata "Heymarket". In urma represiunii politiei, au rezultat 11 morti si aproape 200 de raniti. Evenimentul a devenit, in timp, o borna si o unealta de a uni miscarile socialiste din toata lumea care militau pentru drepturile muncitorilor. A Doua Internationala Socialista a decis sa cinsteasca memoria celor impuscati in Piata "Haymarket" prin organizarea, de 1 mai 1890, a celui mai mare protest impotriva exploatarii prin munca. Asa a devenit 1 mai ceea ce este astazi, scrieAdevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Romanii au intrat in hora revizuirii. Pedeapsa cu moartea si votul obligatoriu, printre propunerile poporului de modificare a Constitutiei. Reintroducerea pedepsei cu moartea pentru "jaf la drumul mare", dreptul la armament letal doar cu buletinul, 10 mai - Zi Nationala a Romaniei pentru ca e cald si introducerea votului obligatoriu pentru eliminarea "matraprazlacurilor". Acestea sunt doar cateva dintre propunerile de modificare a Constitutiei pe care romanii i le-au transmis fie presedintelui comisiei de revizuire, liberalul Crin Antonescu, fie direct pe adresa forumului constitutional. Ca sa nu piarda ocazia, unii dintre cei care i-au scris l-au avertizat chiar pe Antonescu ca, daca nu tine cont de propunerile poporului, ar putea sa-si piarda scaunul, anuntaGandul.

Planul refuzat de Fenechiu la CFR SA a fost aprobat de BERD! Banca penalizeaza usturator statul! Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, care a finantat compania de stat CFR Infrastructura (CFR SA) cu un credit de 175 de milioane de euro, a fost de acord si chiar a aprobat planul de management propus de fosta echipa de manageri privati ai companiei, condusa de Dimitris Sophocleous, director general, si de Lucian Isar, din pozitia de presedinte al Consiliului de Administratie, potrivit unor surse consultate de EVZ. Este vorba de acelasi plan care a fost refuzat de ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu. De altfel, BERD este institutia care a impus Ministerului numirea de management privat la CFR SA, pentru acordarea creditului. Planul aprobat de BERD este exact cel pe care Ministerul Transporturilor, condus de Relu Fenechiu, l-a respins considerandu-l inadecvat. Ca urmare, managerii si-au dat demisia fiind imediat inlocuiti de minister, informeazaEVZ.

Atacurile din Boston. Anchetatorii au descoperit urme de ADN feminin pe bombe. Anchetatorii au gasit ADN feminin pe cel putin una dintre bombele folosite in atacurile de la Boston, dar nu au stabilit cui apartine acesta sau daca prezenta lui inseamna ca o femeie i-a ajutat pe cei doi frati suspectati de comiterea atentatelor, relateaza Wall Street Journal, in editia online, potrivit Mediafax. Oficialii americani au avertizat ca pot fi multiple explicatii pentru prezenta materialului genetic al altei persoane in afara de cei doi frati Tarnaev pe fragmentele dispozitivului exploziv. Acesta ar putea proveni, de exemplu, de la angajatul care a manuit materialele folosite in atacuri sau este posibil ca un fir de par sa fi ajuns in bomba, scrieRomania Libera.

DW: Originile crizei si manipularea "obiectivitatii". Guvernatorul Bancii Nationale a sugerat ca una din cauzele crizei economice ar fi disparitia vechilor temeiuri ale increderii sociale si inlocuirea lor cu criterii manipulabile. Mugur Isarescu a exprimat marti un veritabil manifest conservator. Intr-o reuniune desfasurata la sediul institutiei, guvernatorul BNR a regretat vechile procedee ale prudentei bancare: "Exista mai nou o reticenta fata de ideea ca se poate face electronic banking, adica sa dai un credit fara sa te uiti in ochiul clientului.(...) Se spune ca una din cauzele crizei financiare este faptul ca intre client si bancher au intervenit o sumedenie de forme intermediare induse de tehnologia moderna care nu asigura acea alchimie pe care o ai atunci cand il privesti pe client in ochi. Locul increderii a fost luat de indicatori - lichiditate, solvabilitate samd. Pana la urma acel contact direct cu clientul este esential", a declarat marti Mugur Isarescu la un seminar organizat la sediul BNR, anuntaDeutsche Welle.

Ecaterina Andronescu: "Bac-ul profesional i-ar fi ajutat pe tineri sa se angajeze mai usor". Fostul ministru al Educatiei si actualul presedinte al Comisiei de Invatamant din Senatul Romaniei, Ecaterina Andronescu, a fost la Adevarul Live. Ea a declarat ca "militeaza pentru autonomie universitara" si ca mediul universitar este "cel mai curat din societatea actuala". "Ordonanta 92 era absolut necesara. In primul rand, disparuse din Legea Educatiei functia de educator si invatator, ori in sistem avem 30.000 de astfel de cadre didactice. Legea salarizarii s-a construit dupa vechea lege a Educatiei care prevedea aceste functii. Daca se schimba din nou legea Salarizarii, atunci ce facem cu invatatorii si educatorii? A trebuit sa reparam asta", a explicat Andronescu. Integral peAdevarul.ro.

Investitii estimate de 1 miliard de lei pentru constructia de centuri ocolitoare. Ce orase sunt pe lista CNADNR. CNADNR vrea sa contracteze lucrari de constructie a variantelor de ocolire Bacau, Targu Mures si Mihailesti (Giurgiu), proiecte cu o valoare totala estimata cuprinsa intre 1,1 miliarde lei si 1,19 miliarde lei (275 milioane euro), inclusiv TVA. Proiectul cu valoarea estimata cea mai ridicata, de 591,2 milioane lei fara TVA, vizeaza constructia variantei de ocolire Bacau, cu o lungime de 30,7 kilometri. Constructia centurii Targu Mures, cu o lungime de 11,6 km, are un cost estimat de 252 milioane lei, fara TVA. In cazul cele doua contracte, CNADNR poate decide ulterior achizitia de lucrari si servicii similare de 52,5 milioane lei, respectiv 21,4 milioane lei, fara TVA. Durata derularii acordurilor este de patru ani de la data atribuirii contractelor. Termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 17 iunie, pentru centura Targu Mures, respectiv 19 iunie pentru cea a Bacaului, scrieGandul.