Horia Georgescu, ANI: 20 de parlamentari ar putea sa-si piarda mandatele. Zeci de cazuri de confiscari ale averilor dobandite fraudulos de catre demnitari ai statului roman vor fi solutionate in viitorul apropiat de instantele judecatoresti, declara Horia Georgescu, seful Agentiei Nationale de Integritate (ANI). Horia Georgescu, 36 de ani, isi doreste insa modificarea legii in asa fel incat proprietatile obtinute din bani negri sa poata fi confiscate de stat mult mai repede decat acum. Chiar si in formula actuala, insa, la bugetul statului au ajuns "milioane de euro confiscate pentru prima data dupa 1989 pe cale administrativa, nu penala", spune Horia Georgescu pentru Romania libera.

ActualitateFoto: Colaj foto

Inchisoare pentru soferii care conduc bauti: Modificarea Codului Rutier pe care nu a votat-o nimeni! "Fapta persoanei care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange, care se afla sub influenta unor substante ori produse steupefiante sau fara permis de a conduce pe drumurile publice un autovehicul sau tramvai, soldata cu producerea unui accident de circulatie din vina sa, din care a rezultat decesul sau vatamarea corporala grava a unei persoane, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi". Asa suna textul unei propuneri legislative pentru modificarea Codului Rutier, care se dorea a fi una dintre cele mai draconice inaspriri ale masurilor luate impotriva celor care se urca la volan in stare de ebrietate sau fara permis. Propunerea a fost repsinsa de catre Camera Deputatilor, scrie Capital.

"Separatistii" din Bucuresti - oamenii care si-au construit propriul "orasel": cabane fara autorizatie, teren furat, lumina improvizata. Edilii nu stiu nimic. Intr-o fosta piata din sectorul 3 al Capitalei, la intersectia bulevardului 1 Decembrie cu strada Liviu Rebreanu, opt familii si-au construit propria realitate printre tarabele ramase intacte si au pus caramida peste caramida pentru a-si amenaja cateva camere, pereti carora le spun casa. In prezent, intre peretii din fosta piata traiesc noua copii, insotiti de familie. Pe gardul metalic, care protejeaza spatiul amenajat de oamenii fara adapost, se odihneste un lacat gros ce ii protejeaza pe locuitorii pietei de cei care vin sa-i "viziteze". Ori de cate ori unul dintre acestia paraseste curtea in care sta, inchide si deschide lacatul de pe gard cu mare grija, fiind escortat de cainele care traieste in fosta piata de cand avea doar cateva zile, scrie Adevarul.

Asezamintele Sfantului Mina - o noua lovitura imobiliara a lui IPS Teodosie. Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, este acuzat ca a recurs la represalii impotriva unui preot care nu a vrut sa-i doneze patrimoniul valoros al unei fundatii. Arhiepiscopia se apara invocand Statutul Bisericii Ortodoxe Romane. Totusi, IPS Teodosie este cunoscut ca fiind unul dintre prelatii cu o mare apetenta pentru avere, fiind implicat si in alte scandaluri similare. Asezamintele Sfantului Mare Mucenic Mina reprezinta unul dintre principalele obiective turistice din Constanta. Aflat pe malul Lacului Tabacariei din Mamaia, acest obiectiv este vizitat anual de zeci de mii de turisti, dar si constanteni. Trebuie spus insa ca Asociatia "Asezamintele Sfantului Mare Mucenic Mina" nu este una bisericeasca, cu personalitate juridica, constituita de Biserica, ci o organizatie nonguvernamentala, constituita in scopuri determinate prin statutul acesteia, si colaboreaza cu Biserica Ortodoxa Romana, scrie Romania libera.

"Experimentul" Fenechiu pe calea ferata Bucuresti-Constanta a luat sfarsit. Minunea de pe ruta Bucuresti-Constanta a tinut doar o saptamana. Cat sa-i dea prilejul ministrului Relu Fenechi sa demonstreze ca distanta dintre Capitala si litoral se poate parcurge in 2 ore si 40 de minute. Cele patru trenuri rapide care au circulat in perioada minivacantei de 1 Mai, fara sa opreasca in statiile intermediare, au fost scoase de pe traseu. "S-a revenit astfel la programul normal, cu opriri itinerarice", a declarat pentru EVZ un angajat al Regionalei CFR Constanta. El spune insa ca s-au facut solicitari la ministerul Transporturilor pentru ca activitatea unor astfel de trenuri, fara oprire, sa continue si in perioada urmatoare, existand semnale ca cererea va fi aprobata, scrie EVZ.

Sanatatea privata incepe sa se simta mai bine in provincie. Dupa ce marile proiecte din sanatatea privata au intrat in stand-by in Capitala, investitorii si-au indreptat atentia spre restul tarii, unde au inaugurat in ultimii doi ani unitati de zeci de milioane de euro. Putem spune ca in ultimii doi ani, dinamica investitiilor a fost mai mare in provincie decat in Capitala, chiar daca sumele investite au fost mai mici. Am avut parte mai ales de premiere, inaugurari ale primelor spitale private dintr-un oras sau altul, insa in continuare, aproape jumatate dintre judetele Romaniei nu au niciun spital privat, semn ca potentialul este inca imens. Unde nu exista spitale, exista din belsug clinici sau laboratoare private, in care s-au si concentrat investitiile mai mici de 500.000 de euro, scrie Capital.

Romania ramane principala sursa de sclavie. Comisia Europeana trage un nou semnal de alarma: statele UE fac prea putin pentru a implementa propriile norme, asupra carora au convenit, in vederea combaterii traficului de fiinte umane. O afacere uriasa pentru unii, un martiriu pentru ceilalti: piata prostitutiei fortate traieste in continuare in interiorul Uniunii Europene iar patru din cinci femei ce trec prin acest calvar provin din Romania, dupa cum reiese dintr-un material difuzat pe postul public german de radio Deutschlandfunk, la putin timp dupa ce si Comisia Europeana s-a aratat preocupata de acest fenomen, scrie Deutsche Welle.

Jeremy Clarkson: "UE este o gradina zoologica, Romania are localitati inapoiate chiar si pentru Iisus". Prezentatorul "Top Gear" a comparat Uniunea Europeana cu o gradina zoologica, spunand ca Romania are localitati inapoiate chiar si pentru Iisus. In stilul caracteristic, Clarkson a mai luat tara peste picior si cu alte ocazii. Intr-un editorial scris pentru "The Sunday Times", Jeremy Clarkson a apreciat ca nu toti cetatenii UE ar trebui tratati la fel pentru ca intre ei exista diferente majore. Prezentatorul a explicat ca asa cum intr-o gradina zoologica crocodilii si caprele nu convietuiesc, la fel ar trebui sa se intample si in Europa. Din punctul sau de vedere, Romania este o tara frumoasa, dar are localitati pe care insusi Iisus le-ar considera inapoiate, motiv pentru care romanilor le va fi greu sa se integreze in UE, scrie Adevarul.

Boston, bombe si Borat: Adevarul din Kazahstan. Dupa atacurile din Boston, am zburat pana in Asia Centrala, in Kazahstan, regiunea pe care presa occidentala o prezinta drept un leagan al teroristilor criminali. M-am gandit ca ar merita sa aflu ceva despre aceasta parte a planetei, mai mult decat stim despre ea de la Fox TV si din filmul Borat. In urma cu aproape o saptamana, politia din Boston a arestat doi barbati din Kazahstan si unul din Cambridge, Massachusetts, care sunt prieteni cu atacatorii de la Maratonul din Boston. Cei doi tineri americani-musulmani care au comis crimele din Boston au facut asta pentru a sustine jihadul cecen. Faptul ca cei doi kazahi nu sunt acuzati de organizarea bombardamentelor din Boston - desi au fost acuzati ca au sters dovezile dupa eveniment - nu-i va opri pe americani sa priveasca Asia Centrala ca pe un culcus al teroristilor, scrie Vice.

Imigrantii care salveaza Germania. Germania atrage strainii cum n-a mai facut-o din 1995: in 2012 s-au stabilit in Republica Federala peste un milion de imigranti. Criza pe care Berlinul a administrat-o mult mai eficient decat alte state dar si nevoia Germaniei de forte proaspete au contribuit decisiv la valul semnificativ de imigranti care, in 2012, au ales sa se stabileasca in Republica Federala: 1,08 milioane. De aproape doua decenii nu s-a mai inregistrat o asemenea afluenta iar comparativ cu anul precedent, cresterea este de 35%, scrie Deutsche Welle.