Oliver Grogan, ambasadorul Irlandei la Bucuresti: "Romania a facut progrese enorme in MCV". Oliver Grogan, ambasadorul Irlandei in Romania si Republica Moldova, a carui tara detine presedintia UE in acest semestru, ne-a vorbit despre integrarea in spatiul Schengen, mediul de afaceri din Romania si liberalizarea pietei muncii in UE, de la 1 ianuarie 2014. EVZ: In calitate de presedinte al UE, care este pozitia Irlandei fata de problema extinderii spatiului Schengen, cum ne puteti sprijini pentru a ne atinge acest obiectiv? Oliver Grogan: As vrea sa spun de la inceput ca acest subiect a fost explicit o prioritate a presedintiei irlandeze, este in programul nostru, anuntat la inceputul anului; asa ca ne-am propus sa ajungem la o intelegere intre statele membre in ceea ce priveste aceasta tema. Trebuie sa intelegem pe deplin ce insemana presedintia UE, ce mandat are. Integral inEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Schimbarea Constitutiei: romanii cer lucruri trasnite. Reintroducerea pedepsei cu moartea, schimbarea Zilei Nationale, a imnului national sau scurtarea vacantei parlamentare sunt printre prevederile pe care romanii le-ar vrea in noua Constitutie. Agenda romanilor de rand pare diferita de cea a politicienilor atunci cand vine vorba de modificarea Constitutiei. Liderii politici discuta despre atributiile presedintelui si ale premierului sau despre introducerea regiunilor in Legea fundamentala. In schimb, doar o mica parte dintre romanii care au trimis propuneri Forumului Constitutional ataca astfel de teme. Multi dintre ei cer introducerea pedepsei cu moartea pentru fapte grave, schimbarea Zilei Nationale, introducerea votului obligatoriu sau posibilitatea de a-si demite parlamentarii prin referendum. Cei care au trimis scrisori Forumului prezinta si argumente pentru propunerile lor. "Sa se prevada si sa se accentueze pedeapsa cu moartea pentru infractiunile: crima intentionata, jaf la drumul mare, talharie, violare pe timp de zi si de noapte a proprietatii private, violurile in grup sau izolat, pruncuciderea si altele de acest gen grav", scrie un "cetatean roman apartinand societatii civile", anuntaAdevarul.

Unul din patru romani are o parere proasta despre Uniunea Europeana. Peste 60% din romani considera ca Romania este privita prost si foarte prost in Uniunea Europeana, potrivit unui sondaj IRES publicat joi si citat de Mediafax. Sondajul realizat de IRES arata ca 12% din respondenti s-au declarat foarte optimisti cu privire la viitorul UE, 34% fiind pesimisti, iar 50% au indicat ca au o imagine pozitiva a Uniunii. Aceasta este perceputa negativ de 26% din romani, in timp ce 21% au o perceptie neutra. De asemenea, 74% din romani considera ca e un lucru bun ca Romania este membra UE, iar numai 22% considera ca este o realitate negativa. Circa doua treimi (65%) considera ca Romania beneficiaza de pe urma aderarii la UE, iar 33% sunt de parere ca tara noastra nu iese in avantaj datorita aderarii, informeazaRomania Libera.

CNN: Canalul Dunare-Marea Neagra, crucial pentru tari fara iesire la mare. Canalul Dunare-Marea Neagra, al treilea ca marime din lume dupa Suez si Panama, este crucial pentru tari fara iesire la mare, noteaza CNN intr-un reportaj difuzat miercuri seara in cadrul emisiunii "The Gateway". "Un convoi de sase barje navigheaza pe canalul Dunare-Marea Neagra transportand grane si fier vechi din Ungaria", isi incepe reportajul binecunoscuta jurnalista Becky Anderson. "Fierul este pentru Turcia sau Cipru, granele sunt pentru Israel sau tari arabe... Toata aceasta incarcatura trebuie sa ajunga in portul Constanta", precizeaza la randul sau capitanul Costica Jireghie, adaugand ca "ne-a luat 7 zile sa ajungem aici din Ungaria", scrieAgerpres.

DW: Increderea care ne lipseste. Lipsa de incredere a romanilor in institutii, in institutiile statului, in oamenii de valoare, in comunitatile in care traiesc, in oameni in general este o tara mostenita din comunism si acutizata in ultimii 23 de ani. Boala dobindita in comunism este explicabila, atita timp cit institutiile regimului erau instrumente de umilire si represiune, valorile autentice erau marginalizate si "infierate" prin aparatul de propaganda, iar oamenii se temeau unii de altii, sa nu fie turnati la Securitate. Imediat dupa caderea regimului comunist s-a facut auzita vocea puternica a societatii civile, care parea atunci sa redea increderea mult mai multor romani decit celor care o cistigasera deja si erau implicati in numeroase actiuni de activism civic. Lucrurile nu au mers insa in aceasta directie, potentialul de incredere in oameni si institutii fiind deturnat prin politica regimului Iliescu, anume aceea de a ne transforma intr-un popor de asistati social, anuntaDeutsche Welle.

A ajuns in Romania cu un pasaport fals, calatorind deghizat ca om de afaceri. Cel dintai rege al tarii noastre. Intre istorie si inedit. In seara zilei de 10/11 februarie 1866, domnitorul Alexandru Ioan Cuza abdica de la putere. Se formeaza o Locotenenta Domneasca, iar membrii acesteia incep demersurile pentru aducerea unui print strain la conducerea Principatelor Unite. Noua optiune o reprezenta printul Carol de Hohenzollern (dupa ce Contele Filip de Flandra refuzase tronul Principatelor Unite), recomandat de insusi Napoleon al III-lea, imparatul Frantei. Ion C. Bratianu este trimis de urgenta la Dusseldorf pentru a obtine consimtamantul venirii in Romania din partea tanarului principe, a familiei sale si a regelui Prusiei, Wilhelm I. Tanarul Carol, pe numele intreg Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen (cand a venit in Romania nu si-a mai scris numele cu K), accepta sa devina noul "domnitor al romanilor", informeazaEVZ.

Primaria Piatra Neamt, la un pas de faliment. Investitiile neinspirate care au inglodat municipiul in datorii. Telegondola, strandul municipal, partia de schi, telescaunul si sistemul centralizat de incalzire sunt investitiile neinspirate care au inglodat municipiul Piatra Neamt in datorii uriase si au adus primaria in pragul falimentului. Implementarea unor ample proiecte de infrastructura turistica din Piatra Neamt, cele mai multe finantate prin credite bancare, a ingropat municipalitatea in datorii. Investitiile neprofitabile au adancit si mai mult criza in care se zbate primaria condusa de Gheorghe Stefan. Situatia financiara a orasului arata dezastruos: rate lunare uriase care nu pot fi achitate si proiecte abandonate din cauza blocarii finantarilor. In aceste conditii, Primaria Piatra Neamt se numara printre primele administratii din Romania care ar putea cere falimentul, scrieAdevarul.

Cum a pregatit Vasile Boerescu proclamarea independentei Romaniei. Unul dintre momentele fondatoare din istoria Romaniei este relativ putin cunoscut. Este vorba de proclamarea independentei de stat, in 1877. Putini dintre romani cunosc faptul ca, de fapt, "Ziua Independentei este 10 Mai, nu 9 mai, asa cum a incercat sa "sustina propaganda comunista. De fapt, totul a inceput in data de 7 mai, cand Guvernul Romaniei a stabilit proclamarea independentei, insa acest gest a fost amanat pe 10 Mai, pentru a coincide cu data urcarii pe tron a principelui domnitor Carol I, ca semn al recunostintei romanilor fata de suveran. Insa, in data de 9 mai, in contextul in care artileria turceasca bombarda malul romanesc al Dunarii, deputatul Nicolae Fleva l-a interpelat pe ministrul de Externe, Mihail Kogalniceanu, daca a notificat Puterile Garante care exercitau un soi de patronaj asupra Romaniei, de ruperea legaturilor de vasalitate dintre Romania si Imperiul Otoman. Mihail Kogalniceanu a raspuns ca romanii sunt o natiune independenta, iar Adunarea Deputatilor a adoptat o motiune solemna in acest sens. A doua zi, in 10 Mai, si Senatul a adoptat o motiune asemanatoare, iar acestea au fost promulgate de principele domnitor, anuntaRomania Libera.