Senatorii, satui de Cristiana Anghel: "E o pata neagra pe biografia actualului Legislativ". Senatoarea PC Cristiana Anghel a cerut conducerii Senatului sa prezinte un punct de vedere oficial cu privire la cheltuielile facute de ea in luna ianuarie pentru biroul senatorial din Dolj. Asta dupa ce presa a scris ca aceasta nu are birou in Dolj, dar ca a incasat banii necesari acestuia de la Senat. Dupa cum arata stenograma sedintei Biroul Permanent din aceasta saptamana, unii membri ai conducerii acestei Camere au ramas cu impresia ca fosta grevista a foamei, in prezent senator PC, vrea sa se foloseasca de Senat in batalia ei cu presa. Tudor Barbu (PP-DD), secretarul in cadrul Biroului Permanent al Senatului, a declarat ca in ceea ce priveste cheltuielile cu biroul senatorial Anghel nu a incalcat legea, dar ca i se pot reprosa altele. El a acuzat-o pe senatoare ca vrea sa se foloseasca de un document care arata ca a procedat corect pentru a acoperi alte domenii in care a gresit, noteaza EVZ.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

DW: Chipul nemerniciei. Despre minciuna, dezinformare, manipulare. Mai poate avea loc o revolutie in Romania? Daca da, ea se va indrepta, sper, contra hidoaselor metode de promovare a represiunii si restauratiei totalitare prin calomnii... Am fi vrut sa-i uitam. Dar cum am putea? Securitatea si apologetii ei continua sa mizeze pe amnezia si dezinformarea noastra, pe manipularea memoriei, a iubirii de neam, pe calomnierea ca instrument represiv, de intimidare si de blocare a adevaruluiToate spre a reabilita politia politica si a promova restauratia. Misiunea executata de apologetii din trusturile patronate de oligarhia securista si de lacheii lor e simpla. Seamana cu a nazistilor care, acum exact 8 decenii, ardeau cartile disidentilor in piata publica spre a spulbera, dupa ce pusesera mana pe puterea politica, si orice urma de opozitie spirituala. In Romania contemporana se incearca punerea pe rug, prin calomnie, a reputatiei ziaristilor si carturarilor independenti, scrie Deutsche Welle.

Digi 24: Cum arata economia tarii in perioada monarhiei. Digi24 a spus povestea regalitatii in Romania, care trebuie privita si din perspectiva financiara. Ne-am uitat la economie, cum a evoluat tara in timpul celor patru regi. Unele cicluri economice se confunda cu unii monarhi, altele sunt mai lungi. Daca ar fi sa se faca o periodizare caracterizata in cuvinte putine, am putea spune ca avem facere, refacere si, din pacate, desfacere. Domnia lui Carol I este cea a modernizarii, facerea tarii, care este devastata de razboi si trebuie apoi sa se refaca incepand cu domnia lui Ferdinand, mai apoi a lui Mihai sub regenta si Carol al II-lea. 1940 marcheaza momentul desfacerii, pierderi teritoriale, implicarea in razboi. Noul domn vine intr-o capitala Bucuresti care arata ca un targ de provincie indeparata. Nici macar nu exista un palat in care sa se instaleze.

Interviu-eveniment: Nicolae Stroescu Stinisoara: "De la Washington, Departamentul de Stat il soma pe Coposu sa nu se retraga din alegeri". Dupa unele mici nesincronizari pe ruta Bucuresti-Munchen, interviul-eveniment cu Nicolae Stroescu Stinisoara, fostul director al Departamentului Romanesc de la Radio Europa Libera, continua cu raspunsul la o intrebare despre alegerile din 20 mai 1990. Inainte de a fi "Duminica Orbului", 20 mai a fost ziua de nastere a lui Corneliu Coposu (anul viitor, pe 20 mai, se implinesc 100 de ani de la nasterea sa). Adevarul: "Cum ati abordat in calitate de director al Departamentului Roman al Europei Libere, revenit in Tara dupa o absenta de 2 decenii, alegerile din 1990? Nicolae Stroescu Stinisoara: La inceputul lunii mai 1990, nu numai ca ajunsesem deja la o concluzie clara, dar eram din ce in ce mai ingrijorat: Nu mai vedeam nici o sansa ca opozitia sa obtina un rezultat cit de cit onorabil in Romania, darmite sa cistige alegerile. Interviul integral in Adevarul.

Gigi Becali: "Fotbalul iti distruge inima cand esti patimas, cum sunt eu". Steaua a castigat matematic titlul de campioana cu cinci etape inainte de finalul sezonului, dupa ce Petrolul a remizat in deplasare cu CS Severin, scor 2-2. Pentru patronul Stelei, Gigi Becali, titlul cu numarul 24 din istoria Stelei este unul special, fiind obtinut in Sambata Mare, cu cateva ore inainte de slujba de Inviere. Gigi Becali a explicat pentru gandul ce a insemnat pentru el reusita Stelei din acest an: "Din punct de vedere spiritual, pentru mine este o obligatie in plus. Dumnezeu mi-a aratat ca sunt dezmierdatul Lui. Nu era niciun fel de problema daca luam titlul peste doua saptamani. Dar cand Tatal tau te iubeste iti face cadouri speciale. Eu am inteles asta si incerc sa fiu mai bun."

Proiectele din bani europeni sunt in blocaj financiar major. Aproximativ 60% din autoritatile locale nu au bani sa co-finanteze proiectele derulate prin fonduri europene, iar fondurile de la Bucuresti vin cu greu sau mai deloc. Autoritatile locale, mai ales cele comunale, nu au bani sa contribuie financiar la derularea proiectelor finantate in mare parte din bani europene, fie ca este vorba de cele de infrastructura, sau pe alte domenii. Aceasta situatie a dus la imposibilitatea demararii de lucrari de infrastructura, pentru ca edilii nu au avut bani sa angajeze firme. Multi beneficiari privati, fie ca vorbim de firme sau ONG-uri, sunt la limita supravietuirii pentru ca au derulat proiecte si nu si-au incasat banii. Beneficiarii care s-au inglodat in datorii, in acest exercitiu bugetar, nu vor mai depune dosare pentru perioada 2014- 2020, informeaza EVZ.

DW: O mutatie politica surprinzatoare. Pentru prima data in ultimii 20 de ani Presedintia se bucura de mai putina incredere publica decat Parlamentul, in mod traditional nepopular. Un sondaj de opinie recent pune in lumina o mutatie spectaculoasa, trecuta de regula cu vederea. La intrebarea "Dvs. Personal aveti incredere in urmatoarele institutii?", raspunsurile aduc mai multe noutati, dar cea mai insemnata este aceea ca Parlamentul a ajuns sa se bucure de mai multa incredere decat Presedintia. Indiferent ce loc ocupa in trecut Presedintia, Parlamentul se gasea invariabil pe o pozitie in ferioara. Acum insa Parlamentul are 24% incredere si Presedintia numai 22%.(Avangarde, 21-28 aprilie 2013) Totusi increderea in Parlament nu a crescut (ceea ce da pe mai departe de gandit), dar a scazut dramatic increderea in institutia prezidentiala. Ceea ce este neclar este daca participantii la sondaj au asimilat spontan increderea in Traian Basescu cu increderea in Presedintie, ca institutie impersonala. Este insa foarte posibil sa se fi intamplat astfel caci la alta intrebare, respondentii manifesta incredere in Traian Basescu in proportie de 21%, noteaza Deutsche Welle.

Kerry vorbeste despre o "dovada solida" privind utilizarea armelor chimice de catre regimul sirian. Secretarul de Stat american John Kerry a declarat vineri ca Statele Unite considera ca detin o "dovada solida" a utilizarii armelor chimice de catre regimul sirian. In cursul unui dialog cu utilizatorii organizat de reteaua sociala Google+, televiziunea NBC News si departamentul de Stat, Kerry a denuntat "lucrurile teribile pe care le-a facut regimul (presedintelui sirian Bashar al-Assad prin vointa sa de a ucide intre 70.000 si 100.000 de persoane din propriul sau popor, prin faptul ca a recurs la gaz, pentru care consideram ca avem dovezi solide privind utilizarea sa". Aceste cuvinte ale liderului diplomatiei americane, tocmai intors vineri dintr-un turneu la Moscova si in Rusia centrat asupra Siriei, marcheaza un pas suplimentar in declaratiile executivului american in ceea ce priveste dosarul armelor chimice din aceasta tara aflata in razboi, informeaza Mediafax.