Marea imparteala a drumurilor dintre Sova si Fenechiu s-a incheiat. Dan Sova i-a cedat lui Relu Fenechiu Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) si s-a decis sa isi faca o Autoritate independenta, prin care sa acceseze fonduri europene pentru drumurile expres si autostrazi. Negocierile dintre PSD-PNL in ceea ce priveste gestionarea drumurilor din Romania au luat sfarsit. Dupa mai multe luni de discutii, s-a pus pe hartie cum vor arata noile institutii care vor gestiona drumurile nationale si autostrazile din Romania, noteazaEVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Europa nu-si poate scoate tinerii din somaj. Fiecare al patrulea tanar european nu are un job; multi au ales sa se mute in alte tari. La o conferinta organizata la Bonn s-a ajuns la concluzia ca solutiile exista, chiar daca sunt greu de pus in practica. "Criza nu are doar dimensiuni economice, ci si sociale. Si ii afecteaza in primul rand pe cei tineri", a avertizat Hans-Georg Wicke la deschiderea conferintei "Building Tomorrow's Europe". Wicke este coordonatorul agentiei "Tineri pentru Europa", organizatorul evenimentului dedicat perspectivelor politice si de munca pentru tineret, desfasurat la Bonn, potrivitDeutsche Welle.

Fabrica de avize medicale: clinica din Bacau care i-a dat adeverinta unui mort pentru a conduce camioane. La jumatate de an de la deces, un bacauan a primit aviz ca este apt sa conduca masini de marfa. Conform psihologului Diana Lucan Humureanu, barbatul mort "nu are probleme comportamentale evidente". Clinica medicala "Psihomed" din Bacau, administrata de psihologul Diana Lucan Humureanu, este unul din locurile unde pot merge soferii care au nevoie de avize medicale si psihologice conform carora sunt apti sa parcurga mii de kilometri pe sosele. Ziaristii "Adevarul" au apelat la un sofer profesionist care s-a oferit sa probeze ca la clinica aflata pe strada Bucium soferii profesionisti bolnavi si care trebuie sa fie sanatosi in acte rezolva problema usor.

De ce este periculoasa numirea ca procuror general a unei persoane cu o pregatire precara. Presedintele Traian Basescu trebuie sa se pronunte asupra nominalizatilor pentru functiile de conducere in Parchete, care au primit avize controversate de la Consiliului Superior al Magistraturii, sectia de procurori. Intre persoanele controversate care au primit aciz se numara Tiberiu Nitu, nominalizat pentru functia de procuror general; Alina Bica, nominalizata pentru functia de sef DIICOT si Georgiana Elena Hosu, nominalizata adjuncta a sefului DIICOT. Probleme de imagine are si nominalizatul pentru functia de prim-adjunct, Dimitrie Bogdan Licu, deoarece apare ca martor intr-un dosar de coruptie, dar evolutia sa buna in fata sectiei de procurori ( transmisa in direct, online) a determinat sectia de procurori sa-i acorde corect aviz prin unanimitate de voturi, scrieRomania Libera.

Magistratii penali raman fara pensiile nesimtite.Unii au 16.000 de lei pe luna, desi sunt condamnati pentru luare de mita! Ministerul Justitiei va elabora o lege prin care vor fi eliminate indemnizatiile speciale ale judecatorilor si procurorilor condamnati definitiv pentru fapte grave. Ei au pensiile mai mari decat salariile. Judecatorul Florin Costiniu, condamnat la patru ani de inchisoare cu suspendare pentru fapte de coruptie in dosarul lui Catalin Voicu, incaseaza lunar o pensie de 16.000 de lei. Cazul lui si ale altor magistrati au starnit multe dezbateri, scrie EVZ.

De ce s-a despartit Ceausescu de Maurer. Ion Gheorghe Maurer a fost premierul cu cea mai lunga guvernare din istoria contemporana a Romaniei. A exercitat prerogativele functiei timp de 13 ani (1961-1974). Despartirea de el a insemnat pentru Ceausescu inceputul unui timp cand, cu exceptia nevestei, nu mai pretuia opinia nimanui. Printre amintirile vizitei din 1971 in tarile comuniste asiatice, inca tanarul demnitar pe-atunci Stefan Andrei a pastrat si stupefactia ce i-au trezit-o discutiile purtate, la Canton, intre Ceausescu si Maurer. Ironizandu-l pe Ceausescu care solicita inlocuirea cuvantului "consum" cu sintagma "bunastare materiala si spirituala", primul ministru a replicat frust: "Eu as vrea sa mor cu curul in sus intr-o societate de consum", potrivitAdevarul.

Scandalos: cum au crescut in timp de criza salariile in companiile de stat. Ministrul Transporturilor: "Sunt primul care se bucura". Criza care a dus la taieri drastice ale salariilor bugetarilor si ale angajatilor din mediul privat in ultimii ani, nu s-a resimtit in majoritatea companiilor de stat. Aici, castigul mediu a ajuns si la 18.000 de lei lunar, cat noua salarii medii pe tara. Exceptati de la reducerea cu 25% a veniturilor operata de Guvernul Boc in 2010, angajatii societatilor in care statul este actionar unic sau majoritar bifeaza, anul acesta, chiar o crestere a salariilor de pana la 45% fata de varful crizei economice.Gandula analizat cum au evoluat in ultimii patru ani veniturile medii in companiile al caror buget pe 2013 a trecut pana in acest moment prin Guvern. Concluzia: cele mai multe sunt in crestere, chiar daca societatile merg in pierdere sau isi castiga banii exclusiv din servicii catre alte institutii de stat.