Ministrul Sanatatii i-a vandut arme lui Shimon Naor. In septembrie 1998, cand era director general al Regiei Autonome de Tehnica Militara, Eugen Nicolaescu a negociat si i-a vandut lui Shimon Naor 50 de mitraliere antiaeriene tip DSKM. Acestea au fost, ulterior, trasportate ilegal de catre trafi cantul de arme in Nigeria, tara aflata sub embargo privind importul de armament. EVZ a intrat in posesia unor documente care dovedesc faptul ca actualul ministru al Sanatatii a fost implicat direct in comertul cu armament facut la nivel inalt. Anumite tranzactii facute de catre Regia Autonoma de Tehnica Militara (RATMIL), in perioada in care era condusa de catre Eugen Nicolaescu, au intrat in vizorul serviciilor secrete, deoarece armamentul vandut de RATMIL nu ajungea in tarile inscrise in acte, ci in tari aflate sub embargo international privind importul de armament, scrie EVZ.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Ponta ii face lui Basescu un dar grecesc: Iulia Motoc ar putea fi judecatorul Romaniei la CEDO. Surse politice din USL au declarat luni pentru gandul ca Iulia Motoc, actual judecator CCR, este favorita pentru a ocupa functia de judecator CEDO din partea Romaniei. Contactata de gandul, Iulia Motoc a precizat ca nu comenteaza informatia. Pe de alta parte, surse distincte din PSD si PNL spun ca nominalizarea lui Motoc la CEDO "este iminenta". In urma cu o saptamana, Curtea Constitutionala a decis ca Guvernul va face nominalizarile la CEDO. Premierul Ponta a declarat atunci ca vor fi propuse trei nume, dintre care unul trebuie sa fie o femeie, scrie Gandul.

Autostrazile lui Sova vor creste in trei ani cat ale altora in 30. Ministrul delegat pentru infrastructura, Dan Sova, promite nici mai mult, nici mai putin decat 3 autostrazi, respectiv 230 de kilometri de ruta moderna, construiti in concesiune "pana la alegerile din 2016". Primele abdicari de la ambitioasa tinta au si avut loc si deja si unele termene au fost impinse inainte. Tronsoanele de autostrada Comarnic-Brasov, Craiova-Pitesti si Centura de Sud a Capitalei vor fi finalizate pana la alegerile din 2016, a declarat recent, la o emisiune televizata, ministrul delegat pentru infrastructura si investitii straine, Dan Sova, scrie Romania libera.

Somerii de lux ai Romaniei. Cele mai mari indemnizatii pe judete. Cel mai mare ajutor de somaj - 5.755 de lei pe luna - il primeste in acest moment un fost director adjunct al unei societati comerciale din Botosani. El este urmat tot de un fost director, din Satu Mare, cu 4.023 de lei pe luna. Pe locul al treilea, se plaseaza tot un fost director, de aceasta data din Bucuresti, cu un ajutor de somaj de 3.620 de lei. Pentru unii, statutul de somer nu este chiar o nenorocire financiara. Potrivit datelor ANOFM, sase someri din Romania primesc o indemnizatie lunara mai mare de 3.000 de lei, scrie EVZ.

Palma data autoritatilor. Cum au reusit satenii din Negoiesti sa isi faca singuri sosea de centura. Pare greu de crezut, dar si in Romania se construiesc drumuri in timp record, cu bani putini. Un exemplu vine astazi dintr-un sat de langa Ploiesti, unde localnicii au pus mana de la mana si si-au facut sosea de centura. In doua luni treaba era gata, iar nota de plata a fost de 1,2 milioane de lei. O firma de Portugalia s-a ocupat de lucrari insa, din pacate, deja amprenta romaneasca s-a vazut. Pana la inaugurarea drumului, capacele canalelor au si disparut. Negoiesti este un sat din bogata comuna Brazi. Asa ca oamenii si-au permis sa investeasca intr-un drum care sa le ocoleasca localitatea. Este vorba despre o sosea pe care vor circula camioanele de mare tonaj ce faceau ca locuintele oamenilor sa se cutremure, scrie stirileprotv.ro.

Geniile noastre, profesorii lor: 1% din olimpici raman in tara. Poate cele mai vizibile esecuri ale sistemului de invatamant din Romania: din sutele de olimpici internationali iesiti din Romania, 99% aleg calea strainatatii. Cam opt din zece se stabilesc in America, iar peste jumatate devin profesori in cele mai mari universitati ale lumii. S-a tot vorbit anul trecut de performanta extraordinara a reprezentantilor Romaniei la olimpiada internationala de matematica (OIM), la ultima editie echipa reusind sa se claseze pe pozitia a zecea in clasamentul pe natiuni, in fata unor state precum India, Brazilia sau Japonia, scrie Capital.

Romania nu stie ce sa faca cu gazele din Marea Neagra. Primul metru cub extras din zacamintele din Marea Neagra este asteptat sa intre in consum abia in 2017, insa pana in acest moment Romania nu stie ce sa faca cu acestea, din moment ce lipseste infrastructura din Dobrogea pentru preluarea acestor cantitati, iar productia de electricitate in termocentralele pe gaz este substantial redusa ca urmare a scaderii consumului si a productiei verzi. Singura solutie in acest moment o constituie racordarea la conducta de tranzit pentru gazul rusesc si exportul, a declarat Zoltan Nagy-Bege, director in cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), in cadrul unui forum energetic, scrie Adevarul.

Drobul de sare de la Rosia Montana. Compania germana Allianz a refuzat sa incheie o asigurare in contul proiectului minier propus sa se desfasoare la Rosia Montana. In ziua de 8 mai, la Munchen, cativa activisti ai Campaniei Salvati Rosia Montana (Raluca Dan, Ramona Duminicioiu si Stephanie Roth) au participat la adunarea generala a actionarilor Allianz, prezentand toate riscurile si problemele de legalitate pe care le implica proiectul minier propus de RMGC. Potrivit Asociatiei Alburnus Maior, activistii campaniei au vorbit in sedinta plenara despre toate neregulile si riscurile privitoare la mediu si la patrimoniul istoric si au pus apoi consiliului de administratie 11 intrebari tehnice, in aparenta lor, dar cu vadita relevanta de natura morala, scrie Deutsche Welle.

Cum au fost vanduti nemtii din Romania: Platile cash se faceau in bancnote de 1.000 de marci. Aproape 200.000 de etnici germani au plecat din Romania in Republica Federala Germania in perioada 1970-1989. Avocatul german care a negociat cu statul roman "vanzarea sasilor" a revenit in Romania la finele lunii aprilie, ocazie cu care a venit cu noi dezvaluiri, potrivit avocatura.com. Timp de 19 ani, din 1968 pana in 1989, Heinz-Gunter Husch a negociat in secret plecarea sasilor din Transilvania in Republica Federala Germania, care platea bani Republicii Socialiste Romania pentru eliberarea vizelor de plecare definitiva a etnicilor germani. Cea mai mare suma platita pentru o familie a fost de 40.000 de marci, scrie Capital.

PUZ aprobat pe banda rulanta. "Salvamarul" Mazare umple Mamaia de betoane. Primarul Constantei a obtinut toate avizele pentru noul Plan Urbanistic Zonal al statiunii Mamaia, in ciuda "aberatiilor" propuse. Recomandarile specialistilor nu sunt luate in seama. Edilul Constantei, Radu Mazare isi vede visul cu ochii. A obtinut toate avizele pentru noul Plan Urbanistic Zonal(PUZ) al statiunii Mamaia. "Toate institutiile, Turismul, Apararea, SRI, MAI, Apele Romane si in final chiar si Ministerul Culturii au avizat PUZ-ul statiunii Mamaia. Mai e nevoie de avizul Comitetului National al Zonei Costiere care se intruneste in data de 20 mai", ne-a declarat viceprimarul Constantei, Decebal Fagadau, scrie EVZ.

Bulibasa din Lugoj a cumparat casa in care s-a nascut Bela Lugosi, actorul care a jucat primul rol de Dracula. Cladirea a fost demolata! Cel mai bogat etnic rom din Lugoj a demolat deja casa de pe strada Bucegi, dar promite sa o refaca dupa planurile initiale, desi acest lucru cel mai probabil nu se va intampla. Casa in care s-a nascut renumitul actor Bela Lugosi a intrat in posesia lui Ioan Bot, bulibasa romilor din Lugoj, care detine numeroase alte cladiri istorice din orasul de pe Timis. Fosta casa a actorului care a jucat primul rol de Dracula la Hollywood, se afla pe strada Bucegi nr.6, scrie Adevarul.