Vila secreta a "Imparatului" camatarilor. "Si-a luat pat din ala inteligent, care vorbeste cu el". "Evenimentul zilei" a gasit palatul unuia dintre cei mai bogati interlopi din Romania. Costel al lui Caran a investit 1, 6 milioane de euro in casa din Pantelimon, Ilfov, desi nici el nici familia nu au vreo sursa licita de venit Averea lui Constantin Raducan, zis Costel al lui Caran, i-a impresionat pe procurorii care l-au retinut pentru camatarie si spalare de bani. Dimensiunile afacerilor sale ilegale i-ar face invidiosi pe rivalii sai, fratii Sile si Nutu Camataru. Petrecerile extravagante ale clanului Caran, la care erau invitati manelisti precum Adi Minune sau Florin Salam, si masinile luxoase au tradat profiturile enorme pe care Costel al lui Caran le-a facut din camatarie. Reteta interlopului de a face bani era simpla: imprumuta cu sume uriase amatorii de jocuri de noroc. Clientii ii gasea in cazinouri de lux, iar dobanda era fixa: 10% pe zi. Camatarul avea la dispozitie sume de ordinul milionelor de euro. In timpul monitorizarii care a durat cateva luni, interlopul a schimbat nu mai putin de trei autoturisme de lux: BMW X5, Range Rover Vogue si Mercedes S550. Procurorii din Parchetul Capitalei au descoperit ca Costel al lui Caran avea in proprietate o vila in care a investit 1,6 milioane de euro, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Alexandru Paleologu: "Uniunea Europeana este anti-Europa insasi!" Cu sanatatea subrezita, dar bucuros, elegant, amuzat, sclipitor ca de obicei si radiind dezinvoltura, Maestrul Alexandru Paleologu a acceptat sa purtam prima parte a acestei discutii, in prezenta discipolului sau Aurelian Titu Dumitrescu si a fotoreporterului Constantin Ciocan, in toamna anului 2004. Fragmentul de interviu a aparut imediat, dar partial, in revista "Eurolider". Cea de-a doua parte a convorbirii s-a purtat in Ajunul de Craciun al aceluiasi an si in aceeasi companie. Este ultimul interviu amplu acordat unei publicatii, inainte de disparitia sa pamanteasca, in toamna anului urmator. Varianta integrala a textului a aparut intre coperte in anul 2006. Il vom relua pe acest blog gazduit de site-ul ziaruluiAdevarul, in patru episoade succesive.

De ce i-a cerut Basescu lui Tiberiu Nitu adevarul despre Revolutie. Traian Basescu i-a cerut lui Tiberiu Nitu, dupa ce a anuntat ca l-a numit procuror general, sa afle in maximum un an de zile doua adevaruri despre Revolutia din decembrie 1989: cine a dat ordinul politic pentru inarmarea structurilor militare cu munitie de razboi si ordin de tragere in manifestanti pana in 22 decembrie si cine a inarmat populatia pentru a trage dupa 22 decembrie 1989. Doru Maries, presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, ne-a declarat ca presedintele stia aceste adevaruri cel putin din septembrie 2009 , cand, fiind in greva foamei, a fost invitat de Traian Basescu la o intalnire informala. "Atunci i-am spus domnului presedinte tot ce a dorit sa stie, inclusiv cele doua adevaruri pe care acum trebuie sa le caute fostul prim-adjunct al procurorului general Tiberiu Nitu. In plus, i-am spus ca acesta si-a luat certificate de revolutionar cind era procuror la Ploiesti, pentru a obtine beneficii, pe care, de altfel le-a si obtinut. El a dat si o declaratie, recuperata de noi de la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor, in care a relatat ca a executat foc atat in noaptea de 21 spre 22 decembrie, cit si dupa, pentru anihilarea teroristilor" ne-a relatat Maries, informeazaRomania Libera.

DW: Creste discrepanta dintre saraci si bogati. Criza financiara si economica sporeste inechitatea sociala, se arata intr-un studiu recent al OECD. Expertii avertizeaza si asupra masurilor de austeritate care pot duce la o acutizare a problemei. Diferentele dintre saraci si bogati se adancesc. Diferentele de venit in statele OECD au fost mult mai vizibile in perioada 2008-2010, comparativ cu perioada cuprinsa intre 1996 si 2008. Expertul OECD, Michael Forster, a explicat pentru DW care sunt rezultatele studiului. Germania este mai degraba o exceptie: aici diferentele de venit sunt sub media inregistrata de OECD. In primii trei ani ai crizei, salariile din Germania au crescut, desi modic, dar au fost majorate, constata Forster, scrieDeutsche Welle.

George Friedman (Stratfor) despre aderarea Romaniei la Zona Euro: Slava Domnului ca nu sunteti acolo! Nu intrati! George Friedman, presedintele companiei americane de consultanta strategica Stratfor, a afirmat, joi, la Bucuresti, ca Romania nu ar trebui sa intre in zona Euro, care este un proiect esuat din cauza diferentelor structurale prea mari dintre economiile statelor membre, potrivit Mediafax. "Slava Domnului ca nu sunteti in Zona Euro! Nu intrati!", a afirmat Friedman intr-o conferinta sustinuta joi la BNR, intrebat cand ar trebui Romania sa adopte moneda comuna europeana. El s-a referit si la exemplul Turciei, tara care are in prezent cea mai ridicata rata de crestere economica din regiune, dupa ce i-a fost refuzata ani la rand aderarea la UE, potrivit EurActiv.ro.

Patriarhia Romana se opune finantarii cercetarii pe embrioni umani. Patriarhia Romana sustine, impreuna cu Comisia Episcopatelor Catolice din Europa, initiativa cetateneasca europeana "Unul dintre noi", care are drept scop oprirea finantarii cercetarii pe embrioni umani, prevazuta in noul program cadru de cercetare 2014 - 2020 al Uniunii Europene."Patriarhia Romana sustine initiativa cetateneasca europeana "Unul dintre noi", care are drept scop protejarea juridica in Uniunea Europeana a demnitatii, a dreptului la viata si a integritatii fiecarei fiinte umane de la conceptie", arata un comunicat al institutiei bisericesti. In acest sens, Reprezentanta Patriarhiei Romane pe langa institutiile europene de la Bruxelles si Strasbourg, impreuna cu Comisia Episcopatelor Catolice din Europa, a sustinut activ amendarea in Parlamentul European a articolelor care privesc "aspecte etice", in special problema finantarii cercetarii pe embrioni umani, ale noului program cadru de cercetare 2014 - 2020, denumit Orizont 2020, anuntaGandul.

Incepe balciul! Privatizarea CFR Marfa o ia pe urmele Oltchim. Daca acum doua zile am aflat ca Ministerul Transporturilor a respins ofertele pentru CFR Marfa, respectiv pe cea a Grupului Feroviar Roman (GFR), a consortiului format din Transferoviar si GmbH & Co KG Austria, si Omnitrax, ieri am aflat si motivele. Unele dosare erau incomplete, iar alti investitori nu se calificau din cauza conditiilor cifrei de afaceri. Desi ministrul de resort, Relu Fenechiu, s-a laudat ca vor fi conditii care vor permite venirea unor investitori seriosi si puternici, ca nu se va repeta cazul Oltchim, autoritatile n-au reusit nici macar sa atraga investitori de talie mica. Asa se face ca, la doar o saptamana dupa ce refacusera conditiile de precalificare pentru aceasta licitatie, Transporturile au indulcit, ieri, inca o data, criteriile pentru investitori. Pragul pentru cifra de afaceri solicitata a scazut de la minim 30 de milioane euro, ca medie anuala, in ultimii trei ani, la 20 de milioane, informeazaEVZ.

Cum au mutilat comunistii istoria. Maniu si Bratianu, prezentati ca exploatatori ai Romaniei; Carol I, un imoral. Povestea celui mai mare "falsificator de trecut". De mici ni se spune ca trebuie sa ne cunoastem istoria pentru a nu repeta greselile facute de inaintasii nostri. Ce ramane de facut atunci cand trecutul este masluit, deformat, dezechilibrat? Comunistii falsificau istoria in functie de interesele lor, nimic fara semnatura lui Nicolae Ceausescu. Manualele prezentau numai jumatati de adevar. adevarul.ro ro va invita la o plimbare prin "atelierele" de fabricare a istoriei de dinainte de 1989. Inceputul falsificarii istoriei a inceput din 1948, cand se punea accent pe rolul predominant al slavilor, respectiv al rusilor in istoria Romaniei. Manualele de istorie vorbeau de "ajutorul" primit din partea Rusiei si de "buna colaborare" pe care o avea Romania cu Rusia. Nu exista niciun document care macar sa precizeze despre rapirea Basarabiei, intrucat ar fi afectat relatiile dintre Romania si Rusia. Despre relatiile Romaniei cu alte tari, precum Anglia sau Franta, nu se vorbea aproape deloc sau erau incriminate, scrieAdevarul.

Cum a devenit calaul Vasinski cetatean de onoare al Sibiului. Unul dintre cei mai sinistri calai sovietici, Andrei Ianuarevici Vasinski, a fost cetatean de onoare al orasului Sibiu. El a primit aceasta distinctie in anul 1947, din partea servilului primar Vasile Hada. Acesta fusese impus ca primar al Sibiului de catre comunistii adusi la putere tocmai de catre tortionarul Vasinski, in 6 martie 1945. Vasile Hada a aflat ca Vasinski ii va vizita orasul si a pregatit festivitatea solemna in care calaul sovietic a fost facut cetatean de onoare al Sibiului, desi el s-a remarcat doar prin cruzimea cu care a condus procesele din timpul Marii Terori din URSS si prin zelul depus pentru anexarea unor noi teritorii. Vasile Hada ii era recunoscator lui Vasinski pentru actul sau de forta, in care tortionarul sovietic a batut cu pumnul in masa Regelui Mihai I si i-a impus acestuia, sub amenintarea diviziilor sovietice, numirea primului guvern comunist din istoria Romaniei, cel condus de Petru Groza. Grosolania lui Vasinski a fost una dintre trasaturile sale dominante de caracter, manifestata de-a lungul intregii sale cariere puse in slujba Raului, anuntaRomania Libera.