Viciile procesului care au facut ca inculpatii din fotbal sa ramana liberi. Sunt putine sanse ca in urmatorii doi ani sa se dea o pronuntare in acest proces. Dosarul se va intoarce pe rolul Curtii de Apel, abia dupa ce Curtea Suprema va motiva decizia de rejudecare. Peste doua saptamani urmeaza vacanta judecatoreasca. Procesele se vor relua in toamna. La primul termen, acuzatii vor cere amanari pentru a-si putea angaja avocati. Cand se va pune problema judecarii, Gheorghe Netoiu va cere mutarea procesului la Instanta Suprema, deoarece a fost ales deputat. Dosarul se va muta la Curtea Suprema unde acuzatii pot solicita probe in apararea lor, martori, si o serie de expertize. Cand dosarul va fi aproape de solutionare, Gheorghe Netoiu poate demisiona din Parlament, iar dosarul se va muta, din nou, la Curtea de Apel Bucuresti, scrie EVZ.ro

ActualitateFoto: Colaj foto

DW: La catafalcul democratiei romanesti! Alegerile nu sunt suficiente ca sa garanteze democratia. Ar mai fi nevoie de ceva. Ar fi nevoie de respectarea spiritului societatii liberale, a legii, realitatilor si a vointei populare. La acest capitol al respectului fata de valorile democratiei, de adevar, de lege si fata de natiune, domneste, in Romania, dezastrul. Motiv pentru care democratia e moarta in cotet. De ce nu functioneaza democratia romaneasca s-a putut constata usor, mai nou, ca si de atatea alte ori in ultimii cativa ani. Intrebat prin referendum ce vrea, poporul a raspuns clar: un parlament mai suplu, unicameral. I s-a dat opusul, asa ca dispune acum de un parlament supraponderal, plin cu neaveniti, scrie Deutsche Welle.

Interviu Andrea Bocelli, tenor: "Singurul medicament care mi-a usurat durerea a fost muzica". Andrea Bocelli (55 de ani) a vorbit in exclusivitate pentru "Weekend Adevarul" despre parcursul sau, deloc usor, despre suferinta operatiilor la ochi, in urma carora a ramas complet orb la 12 ani. Tenorul a descris, in interviu, povestea unui copil cu o sensibilitate cu totul aparte, care s-a refugiat in arta. De cand era mic, se oprea din plans atunci cand auzea un cantec. "In acest sens, spun adesea ca muzica este medicamentul meu, modul meu favorit de a da lumina vietii. Muzica buna poate de asemenea sa aduca un mesaj puternic de pace si de fratie si, nu intamplator, arta sunetelor poate sa fie o extraordinara forma de rugaciune", spune Andrea Bocelli.

Cat castigau vedetele micului ecran in comunism. Radioteleviziunea Romana, societatea de stat care administra postul TV si radioul public, era o importanta sursa de venit pentru scriitorii si artistii epocii comuniste. Un raport din arhiva Comitetului Central al Partidului Comunist Roman (PCR), intrat in posesia "Evenimentului zilei", arata cat au castigat in decursul anului 1983 din colaborari, mai multi actori, regizori, scriitori si ziaristi, vedetele de atunci ale Romaniei comuniste. In clasamentul celor mai bine platiti artisti ai epocii, pe primul loc se situeaza regizorul Mircea Dragan care a primit 123.178 de lei (pretul unui apartament cu 3 camere) pentru regia a noua episoade de televiziune. Dragan a regizat, printre altele, filmele "B.D. la munte si la mare". Pe locul doi se situeaza Francisc Munteanu, fostul regizor al serialului "Pistruiatul", cel care a incasat 116.661 de lei pentru "12 scenarii literare TV".

Cum folosesc autoritatile sistemul anti-inundatii: "Stiam ca in Cotofenii din Fata casele nu vor fi afectate". Oficial: "Ploile ne-au luat prea repede". Romania a investit 46,5 de milioane de euro pentru realizarea a 11 harti de hazard la inundatii, pe baza carora autoritatile pot lua masuri pentru ca efectele inundatiilor sa fie cat mai reduse. Pe scurt, aceste harti speciale ofera informatii punctuale despre inundatii, cum ar fi extinderea zonei inundate, viteza apei sau adancimea apei la viituri, precum si informatii corespunzatoare anumitor debite. Desi termenul impus de Comisia Europeana pentru prima etapa - denumita evaluarea preliminara a riscului la inundatii - a fost sfarsitul anului 2012, din cele 11 harti, care sunt realizate de administratiile bazinale (AB) , din cadrul Apelor Romane, doar opt au fost gata la termen, scrie gandul.

Scandal in UDMR:Oameni de afaceri, obligati sa dea comisioane liderilor Uniunii. Cu o zi inaintea Congresului UDMR ce are loc maine la Miercurea Ciuc, mai multi membri ai Uniunii acuza, printr-o petitie, coruptia din interiorul formatiunii, evocand chiar posibilitatea unei rupturi. Acuzatiile aduse lui Borboly Csaba au starnit nemultumirea membrilor Uniunii, care, mobilizati de mai multi primari din Harghita, condamna atitudinea sefilor UDMR, acuza coruptia din interiorul partidului si evoca posibilitatea unei rupturi in interiorul acestuia. De asemenea, ei solicita conducerii UDMR sa ia masuri pentru ca imaginea Uniunii sa nu fie asociata cu "imaginea corupta a lui Borboly Csaba si a grupului de hoti pe care-l conduce", in caz contrar urmand sa faca publice multe alte activitati ilicite pe care acesta le-ar fi derulat in ultimii ani, scrie EVZ.ro

Satelitul Goes 13 creeaza din nou probleme. Satelitul meteorologic american Goes 13 (cunoscut si ca Goes N) si-a interrupt pentru moment serviciile, cu doar o saptamana inaintea inceperii sezonului anual de uragane deasupra teritoriului SUA - un moment complet nefavorabil pentru NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration). Goes N (sau Goes 13) este primul satelit construit in programul "Geostationary Operational Environmental Satellites", un program initiat de centrul de zbor Goddard in numele NOAA si al carui contractor principal a fost desemnat Boeing Satellite Systems, potrivit Space Alliance.

La sfarsit de mandat: CNC + filmul romanesc = LOVE. Cu fiece ocazie in care oamenii de film ridicau o problema care s-ar fi putut rezolva doar cu sprijinul CNC, directorul Serbanescu ridica din umeri si arata cu degetul legea cinematografiei, care ii ingradea, nu-i asa, bunele intentii. De aici, imposibila iubire. Dar ce spun eu iubire? Nici macar o marunta si de bun simt intentie. Insa, la vreme de adunat laurii, gratie acelorasi cineasti pe care ii trimitea constant sa mai citeasca o data legea, domnul Serbanescu era primul care se autogratula cu merite care, e limpede, ca nu-i apartineau in niciun procent. Privind dincolo de ograda CNC-ului, de-a lungul aceluiasi mandat (fara termen, de fapt, noroc cu numirea pe postul de consul), ministrii culturii au avut atitudini dintre cele mai indoielnice legate de gravele probleme pe care cineastii le-au facut publice, in diverse ocazii, scrie Ileana Barsan pe LaPunkt.ro

O somitate in dreptul international, profesorul Joseph Weiler: "Ceausescu a fost un om rau ... In ochii lui Dumnezeu, s-a facut dreptate". Vine in Romania de 12 ani sa tina conferinte despre legislatie europeana si drept comunitar, dar si cu familia, la Sinaia, unde are o casa de vacanta. Reputatul profesor Joseph H. H. Weiler a povestit pentru "Weekend Adevarul" cum a atins acest punct in cariera si de ce s-a indragostit de Romania. "Din punctul de vedere al procedurii, a fost o judecata problematica, dar Ceausescu a fost un om rau, a omorat oameni, si-a infometat propriul popor si cred ca, in ochii lui Dumnezeu, s-a facut dreptate la sfarsit. Totusi, nu stiu daca as fi procedat la fel in locul celor care l-au judecat", declara Weiler.

Au intrat in vigoare noile reguli pentru examenul auto. Examenul auto pe traseu se va desfasura de acum inainte sub supraveghere video si audio, dupa ce Ministerul Transporturilor a publicat in Monitorul Oficial un ordin de ministru care reglementeaza atestarea scolilor de soferi si metodologia de instruire a cursantilor care se pregatesc pentru examenul auto. Scolile de soferi sunt obligate sa instaleze pe masinile de examen camere video, sistem de inregistrare audio, precum si sisteme GPS. Noua lege vine in intampinarea modificarilor la Codul Rutier, propuse de Ministerul Afacerilor Interne, care inca nu a intrat in vigoare, insa specifica acelasi lucru, scrie gandul.