Unde ne duce modificarea Constitutiei, marca USL: Romania, mai rau ca Ungaria? Amendamentele la Constitutie adoptate deja de comisia condusa de Crin Antonescu precum obligativitatea, pentru orice persoana fizica sau juridica de a se prezenta in fata unei comisii a Parlamentului daca este solicitat, reducerea cvorumului pentru referendum la 30% sau obligativitatea statului de a formula actiune impotriva magistratilor pentru a recupera prejudiciile in caz de eroare judiciara sunt numai cateva dintre modificarile susceptibile sa stearga separatia puterilor in stat si sa dilueze Statul de Drept, scrie Romania libera. Caricatura de referendum in noua Constitutie. Comisia de revizuire a Constitutiei a modificat regimul referendumului printr-o aberatie juridico-matematica, care tradusa suna astfel: cetatenii pot convoca organizarea unui referendum daca strang minimum 250.000 de semnaturi, dar nu mai putin de 420.000, semnaleaza Adevarul. Constitutia lui Crin, atacata din toate partile. Proiectul de revizuire a Constitutiei gestionat de Crin Antonescu nemultumeste pe toata lumea, mai putin pe parintele sau. Ieri, presedintele Traian Basescu a afirmat ca proiectul, asa cum iese din mainile comisiei conduse de Antonescu, este "o Constitutie care incepe sa nu mai semene a lege a legilor". Si premierul Victor Ponta are niste rezerve, scrie si EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Proiect dur de schimbare a Codului Rutier. Soferii bauti risca 10 ani de inchisoare si 10 ani fara carnet. Un proiect de modificare a legii Codului Rutier se afla in dezbaterea Senatului si propune pedepse mult mai dure pentru soferii prinsi bauti sau sub influenta drogurilor la volan. De asemenea, recidivistii ar urma sa ramana fara carnet de conducere pe o perioada care poate ajunge si la 10 ani, scrie Gandul. Puterea nu sustine propunerea PPDD de a pedepsi cu 10 ani de inchisoare soferii bauti: "Nu poti sa ii dai 10 ani unuia care a condus baut pe un drum de tara". Sefii Comisiei Juridice din Senat, camera unde se afla depus proiectul de modificare a Codului Rutier propus de PPDD, nu sustin in principiu ideea unor pedepse care pot ajunge si la 10 ani de inchisoare sau la 10 ani de suspendare a permisului de conducere, in cazul soferilor prinsi la volan bauti sau drogati. Ei spun ca astfel de pedepse exagerate nu rezolva problema si sunt disproportionate, ajungand sa echivaleze cu omorul, mai scrie Gandul.

DW: Ranile unui om politic. Ziarele consemneaza sosirea la Berlin a premierului roman Victor Ponta, desi ea are loc pe fundalul catastrofalelor inundatii din Germania, al scandalului dronelor si al nelinistilor din Turcia. "Germania profita de pe urma imigrantilor romani", titreaza FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG interviul cu premierul roman publicat in cuprinsul editiei de luni. Ziarul semnalase, pe prima pagina, intr-un scurt articol, ca "nu va exista un val masiv de imigranti" precum si programata intilnire de luni a sefului guvernului de la Bucuresti cu cea mai puternica femeie a lumii, cancelara germana, Angela Merkel, scrie Deutsche Welle.

Veste buna: Ungurii s-au apucat de autostrada care va lega Romania de Occident. 2014 ar putea fi anul in care Romania ar fi legata, pe la Timisoara, la reteaua europeana de autostrazi. Vecinii maghiari au dat unda verde lucrarilor la ultimul tronson din autostrada M43 care va lega localitatea Mako de granita cu Romania, scrie Opinia Timisoarei. Informatia a fost confirmata de catre o serie de imagini publicate pe forumul peundemerg.ro care arata ca ungurii au intrat pe santier. Ungurii mai trebuie sa termine ultimul tronson al autostrazii M43, care va lega orasul Mako de granita cu Romania, si anume cu orasul Nadlac, scrie Capital.

Insolventa persoanelor fizice, a treia incercare in Parlament: falimentul personal apare in cazier. Un grup de 49 de parlamentari de opozitie au depus la Senat un proiect de modificare a legii insolventei prin care sa fie permis si falimentul persoanelor fizice. Vestea proasta pentru romanii supraindatorati este aceea ca ar putea fi tratati ca fiind infractori - falimentul fiind intregistrat in cazierul judiciar, si nu intr-un registru special, scrie Economica.net.

Cum opereaza puterea de convingere a Antenei 3. Doua secvente televizate ale postului de televiziune Antena 3, difuzate la mai putin de o luna distanta, arata o radicala schimbare de atitudine fata de o cunoscuta companie de soft. Prima secventa, un material publicat pe 17 mai in buletinele de stiri, continea un veritabil rechizitoriu la adresa companiei de soft, care avea numeroase contracte cu statul si ar castiga licitatii in mod dubios. Nu exista niciun eveniment imediat care sa justifice difuzarea materialului. Pe 10 iunie, acelasi post Antena 3 difuzeaza un material aparent informativ si nu publicitar, dar oricum pozitiv, despre serviciile cloud, scrie Adevarul.

Iulia Motoc lasa CCR pentru un post de magistrat CEDO. Cine este pesedistul care vaneaza postul de judecator constitutional. Ministerul Justitiei a publicat lista candidatilor pentru functia de judecator CEDO din partea Romaniei. Pe lista se regaseste si numele Iuliei Motoc, actual judecator al Curtii Constitutionale. In cazul in care Iulia Motoc va fi aleasa judecator CEDO din partea Romaniei, balanta de putere din cadrul CCR se va modifica din nou, de aceasta data in defavoarea presedintelui Traian Basescu. Unul din numele deja vehiculate pentru locul Iulie Motoc la CCR este cel al senatorului PSD Ioan Chelaru. Unele surse au explicat si ca votul Iuliei Motoc a fost esential in alegerea noului sef al CCR, scrie Gandul.

Solutii pentru a avea o pensie buna la batranete. Pensia pe care statul le-o va asigura tinerilor angajati de astazi va ajunge la doar un sfert din salariu. Daca nu economisesc de pe acum bani, atunci la batranete ii va astepta saracia. Daca in prezent romanii incaseaza o pensie medie egala cu 41% din salariul pe care il castigau cat erau in activitate, peste cateva zeci de ani situatia va deveni de-a dreptul dramatica. Populatia va imbatrani, iar deficitul fondului de pensii va creste. In 2060, cand vor iesi la pensie cei care acum au varste cuprinse intre 20 si 30 de ani, pensia va reprezenta doar 28% din salariu, potrivit unui calcul prezentat de Lucian Anghel, directorul general al BCR Pensii, scrie EVZ.

Am vorbit cu un candidat iranian la presedintie care a fost respins. Peste doua saptamani, iranienii vor merge la vot sa aleaga un inlocuitor pentru presedintele Mahmoud Ahmadinejas, care detine puterea din 2005. Desi "sa aleaga" e mult spus. Dintre sutele de candidati la functia de presedinte, doar opt au fost selectati de catre "Consiliul Gardian", o adunare de bosorogiteocrati senili, care au grija ca, la fiecare alegere electorala, iranienii sa nu poata avea de ales, scrie VICE.