Victor Ponta, intr-un interviu pentru "Frankfurter Allgemeine Zeitung": "Eu si presedintele ne-am invatat lectia. Pentru amandoi, conflictul a fost o infrangere". Intr-un interviu acordat publicatiei "Frankfurter Allgemeine Zeitung", premierul Victor Ponta a afirmat ca spera sa reinnoiasca parteneriatul strategic dintre Romania si Germania si explica de ce a ajuns la concluzia ca este necesara coabitarea cu presedintele Traian Basescu. Dorind sa afle care este orizontul de asteptare al lui Ponta la sosirea sa la Berlin, jurnalistul german Reinhard Veser afla ca seful guvernului Romaniei nutreste intentia de a reinnoi "parteneriatul strategic cu Germania". "Doresc sa conving guvernul german asupra faptului ca in Romania criza politica s-a incheiat, dupa alegerile parlamentare din decembrie si odata cu angajamentul dintre presedintele Basescu si mine privind cooperarea", a subliniat premierul. "Amandoi ne-am invatat lectia, conflictul a fost pentru amandoi o infrangere", a completat Ponta, scrieAdevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Lacomia "Baronului Rosu". Podul poate sa se darame, spaga sa vina! Baronii Romaniei nu tin cont de nimic atunci cand vor sa-si favorizeze sponsorii de partid si "clientii" la contractele publice. Cazul presedintelui PSD al Consiliului Judetean Arges, Constantin Nicolescu (68 de ani), este stupefiant. Discutiile telefonice interceptate de DNA il prezinta pe cel denumit de presa "Baronul Rosu" interesat ca omul de afaceri Grigore Dobre, asociat si adminstrator al firmei Zeus, sa primeasca contracte de ordinul milioanelor de euro, chiar daca acesta nu avea tehnologia necesara pentru anumite proiecte. Cazul podului de la Cateasca fiind elocvent in acest sens. In schimb, sustine DNA, Nicolescu a primit spaga un spatiu comercial in centrul orasului Pitesti, evaluat la 100.000 de euro, printr-un contract de vanzare cumparare fictiv. De asemenea, firmele unor rude apropiate lui Nicolescu au subcontractat lucrari de la Zeus, anuntaEVZ.

ICR vrea sa aloce 320.000 de euro pentru infiintarea de librarii-galerii in strainatate. Institutul Cultural Roman (ICR) urmeaza sa deschida opt librarii-galerii in cateva metropole culturale, precum New York, Londra, Roma si Paris, iar reprezentantii institutiei au declarat pentru MEDIAFAX ca suma totala pentru infiintarea acestora se ridica la 320.000 de euro. Potrivit unor informatii obtinute de MEDIAFAX de la Directia de Comunicare a Institutului Cultural Roman (ICR) privind infiintarea galeriilor-librarii, in ceea ce priveste costurile deschiderii unei astfel de unitati, acestea vor varia in functie de solutia aleasa, reprezentantii institutiei punctand ca "este limpede ca se vor situa la aproximativ 40.000 de euro pentru fiecare unitate, pe an". In luna mai, ICR anunta, printr-un comunicat de presa, ca in New York, Londra, Roma, Berlin, Madrid, Paris, Viena si Tel Aviv vor fi deschise librarii - galerii, pentru "a prezenta mai amplu si in mod continuu publicatii si alte opere realizate in Romania", informeazaRomania Libera.

Edward Snowden, noul Assange - Erou sau tradator? Plus: Cum apare Romania pe harta interceptarilor din SUA. Administratia Obama se confrunta, in cel de-al cincilea an al sau, cu cea mai grava criza prin care a trecut pana acum. Criza este, de fapt un cumul de crize, care ataca unul dintre principiile pe care Barack Obama si-a fundamentat presedintia: transparenta ramurii executive. Incepand cu scandalul de la Fisc, continuand cu disputa Associated Press-Departamentul de Justitie si ajungand pana la scandalul interceptarilor din cadrul NSA devenit un al doilea WikiLeaks, mediul american remarca marea promisiunea ante-2008 incalcata de presedintele democrat: o administratie mai transparenta. Reactii au aparut si la nivel european, Comisia Europeana cerand "un angajament clar din partea Statelor Unite in privinta respectarii dreptului fundamental al tuturor cetatenilor europeni la protectia datelor lor personale", a declarat marti in Parlamentul European (PE) comisarul insarcinat cu Sanatatea Tonio Borg, prezentand pozitia CE pe aceasta tema, scrieGandul.

DW: Ce face atat de eficienta politica demografica din Franta. In Franta se nasc anual o data si jumatate mai multi copii decat in Germania. Motivul rezida si intr-o politica diferita fata de familii. Totusi, austeritatea impusa de criza produce si aici schimbari. "Din cauza numarului scazut de nasteri, germanii devin tot mai putini, in vreme ce francezii se inmultesc", afirma Dominic Grillmeyer, responsabil in cadrul Institutului Germano Francez. Potrivit statisticilor, fiecare femeie din Germania aduce pe lume in medie 1,4 copii, in vreme ce femeile franceze nasc 2.1 copii. "De aceea, intr-un viitor nu prea indepartat, populatia Frantei va fi mai numeroasa decat cea a Germaniei", a adaugat expertul, anuntaDeutsche Welle.

Drumul spre nicaieri al elevilor care nu dau BAC-ul. Majoritatea elevilor care decid sa nu se inscrie la examenul de bacalaureat sunt cei care au invatat intr-un liceu tehnologic si care vor sa se angajeze, a declarat pentru Yahoo! News expertul in educatie Stefan Vlaston. Viitorul lor nu este insa unul promitator, in conditiile in care angajatorii le cer o practica profesionala pe care nu o au. Potrivit datelor statistice ale Ministerului Educatiei, anul acesta s-au inscris la examenul de bacalaureat cu 7.400 mai putini absolventi de liceu din promotia curenta decat anul trecut (adica 147.830, fata de 155.266). Dintre cei care au terminat liceul in promotii anterioare s-au inscris la BAC-ul din 2013 doar 40.068, desi aproape 80.000 de elevi au picat examenul numai anul trecut. Integral peYahoo News.

In ce conditii va petrece Becali trei ani la Jilava. Sfaturile fostului premier Adrian Nastase catre latifundiarul din Pipera. La fix 21 de zile de cand au fost bagati in carantina la Penitenciarul de Maxima Siguranta Rahova, cei trei condamnati in dosarul "Schimbul de Terenuri" au fost mutati la Penitenciarul Jilava. Marti dimineata, la prima ora, Gigi Becali, fostul ministru al Apararii Victor Babiuc si generalul Dumitru Cioflina au parasit celula pe care au ocupat-o in Penitenciarul Rahova pentru a fi mutati la Jilava unde vor ramane pana isi vor ispasi pedepsele. "Transferul unei persoane incarcerate se face in functie de regimul de executare al unui detinut si, in acelasi timp, se tine cont sa fie in apropierea localitatii de domiciliu. Ca sa intelegeti mai bine aceasta rocada, e bine de precizat ca penitenciarele sunt clasificate pe regimuri: cel de maxima siguranta, inchis, deschis si semideschis. Spre exemplu, la Rahova, avem un regim de maxima siguranta si unul inchis, in timp ce la Jilava vorbim despre un regim deschis si semideschis. Iar cei trei detinuti condamnati in dosarul "Schimbul de Terenuri" vor sta in regim semideschis", au explicat oficiali ai Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), scrieAdevarul.

Rezervele care ar putea schimba strategia energetica a Romaniei. Administratia americana pentru informatii in domeniul energiei a publicat zilele trecute prima estimare la nivel global a rezervelor de hidrocarburi de sist recuperabile cu ajutorul tehnologiilor actuale. Potrivit raportului, Romania ar dispune de rezerve de gaz de sist nedovedite de aproximativ 1.500 miliarde metri cubi, in conditiile in care consumul anual este in acest moment de 14 miliarde anual, si de rezerve de petrol de sist de 300 milioane de barili, in conditiile in care rezervele conventionale de petrol sunt estimate la 600 milioane de barili. Estimarea EIA nu ia in calcul rezervele din Marea Neagra. Fata de precedenta estimare, din 2011, a Departamentului Energiei al SUA, ca-titatile de hidrocarburi de sist recuperabile au crescut spectaculos nu pentru ca ar fi fost descoperite zacaminte noi, ci pentru ca definitia a ceea ce inseamna "recuperabil" s-a modificat ca urmare a dezvoltarii in ritm accelerat a tehnologiilor de exploatare - forajul orizontal si mult hulita fracturare hidraulica -, devenite mai eficiente, dar si mai sigure, anuntaRomania Libera.