CIA si FSB au coabitat la Bucuresti. "Coincidenta" prezentei sefilor spionilor din Rusia si SUA, concomitent, in Romania, tradusa de specialisti. In decursul a numai doua zile, Romania a fost vizitata atat de seful spionajului rusesc, Nikolai Patrusev, cat si de directorul CIA, John Brennan. Cele doua vizite succesive si inopinate au ridicat semne de intrebare in randul specialistilor in chestiuni de securitate internationala. Analistul militar Ion Petrescu nu crede in obiectivele oficiale declarate de reprezentantii Guvernului si ai Presedintiei. El considera ca vizita celor doi vizeaza dezvoltarea unor "concesii reciproce" intre Rusia si SUA, scrie Adevarul. *** Romania "se deschide" spre Rusia cand americanii "se inchid". Prezenta in tara noastra a doi dintre responsabilii cu foarte mare greutate in domeniul securitatii, din SUA si Rusia, subliniaza interesul strategic aratat de cele doua mari puteri Bucurestiului. Paradoxal, dar, desi vizita la Cotroceni a directorului CIA a fost mai bine mediatizata decat aceea mult mai discreta a lui Patrusev, stim mai multe despre continutul discutiilor cu oficialul rus decat cu cel american, scrie Romania libera. *** Miza economica a discutiilor diplomatice romano-ruse. Apropierea dintre Romania si Rusia are o puternica miza economica, care tine in special de zona energetica, dar si de investitii. S-a vorbit despre interesul rusilor de la Gazprom de a prelua combinatul chimic Oltchim, scrie EVZ.

ActualitateFoto: Colaj foto

Pericol de razboi la Nistru! Reprezentantii mai multor organizatii neguvernamentale si observatori independenti care monitorizeaza situatia din regiunea transnistreana a Republicii Moldova atentioneaza asupra unei posibile escaladari a situatiei la Nistru in aceasta vara. Potrivit expertilor militari de la Chisinau, situatia ar putea fi impinsa de anumite grupari influente de la Moscova, cu mana regimului separatist de la Tiraspol, "pana la varsari de sange", pentru a bloca, astfel, intentia Chisinaului de a parafa, la toamna, Acordul de asociere si cel de liber schimb cu UE, la sumitul Parteneriatului Estic de la Vilnius. Titlurile la aceasta tema, aparute in presa de la Chisinau sunt inspaimantatoare, scrie Deutsche Welle.

Guvernul: Interzicerea tigarilor lungi, slim si mentolate dauneaza grav economiei. Care e insa factura reala pe care statul o plateste din cauza fumatului. Statul incurajeaza fumatul si plateste mai mult decat castiga de pe urma comercializarii produselor din tutun, sustine presedintele Societatii Romane de Pneumologie, prof.dr. Florin Mihaltan. Potrivit acestuia, nerespectarea recomandarilor Comisiei Europene in ceea ce priveste interzicerea tigarilor lungi, slim si a celor cu arome duce la "o falsa economie", scrie Gandul.

Sponsorii coruptilor din Montreal au afaceri in Romania. Pierre Duhaime, fostul presedinte al consortiului canadian SNC Lavalin, a fost arestat pentru mituirea functionarilor canadieni. In tara noastra, are contracte cu Primaria Capitalei si Nuclearelectrica. Fiorii reci ai anchetei anticoruptie din provincia canadiana Quebec, soldata cu retinerea, luni dimineata, a primarului din Montreal, Michael Applebaum, au trecut Oceanul Atlantic, pana in Romania, scrie EVZ.

Sistemul care ar putea ajuta tarile UE sa economiseasca 100 miliarde de euro la bugetele de sanatate. Vieti salvate de la distanta: aceasta este solutia propusa de Asociatia GSM (GSMA) pentru a maximiza gradul de asistenta medicala pentru cei care locuiesc in zone greu accesibile si pentru a "elibera bugetele" de sanatate ale tarilor UE de povara lipsei de fonduri. Este poate singurul domeniu medical public in care Romania a facut progrese remarcabile in ultimii trei ani, scrie Capital.

Cum incearca Israelul sa domine lumea si cum a fost planificat razboiul sirian cu doi ani inainte de "Primavara Araba". Intr-un interviu acordat postului de televiziune francez "La Chaine parlementaire" (LCP), Roland Dumas, fostul ministru francez al Afacerilor Externe, a lansat acuzatii destul de grave la adresa Marii Britanii. Astfel, fostul oficial a precizat ca britanicii pregateau un razboi in Siria inca dinainte de izbucnirea acestuia, scrie "Global Research", preluat de Adevarul.

China si SUA au inceput razboiul nuclear in Afganistan. In data de 13 iunie 2010, New York Times a trantit un super articol pe prima pagina: O investigatie a armatei americane a descoperit ca Afganistanul are o gramada de minerale neexploatate in valoare de cel putin un trilion de dolari. Pana si presa americana care de obicei doarme pe ea a simtit nevoia sa dea cu tifla acestei "revelatii". The Daily Beast/Newsweek a scris: "Oare New York Times are tarate-n cap?", scrie Vice.

Telescopul spatial Herschel - o pagina din cartea de istorie. 17 iunie a fost o zi istorica pentru astronomia mondiala. Satelitul Herschel, cel mai mare telescop spatial dedicat astronomiei in infrarosu, a receptionat ultimele comenzi de la sol, comenzi care l-au inchis definitiv, marcand sfarsitul misiunii sale in spatiu. O serie de manevre orbitale realizate cu cateva zile inainte, scosesera deja telescopul de pe traiectoria sa normala in jurul punctului Lagrange L2 si il inscrisesera intr-o orbita heliocentrica care il pune la adapostul unei eventuale conjunctii cu Pamantul pentru cateva sute de ani de acum inainte, scrie Space Alliance.