Ce cauta in Balcani sefii marilor servicii secrete. Evenimentele neprevazute din Turcia, criza din Siria si acutizarea relatiilor din Transnistria i-au adus pe cei mai informati oameni din lume in zona, sunt de parere analistii. Saptamana aceasta, in Romania s-au aflat doi dintre cei mai informati oameni din lumea: Nikolai Patrusev, seful Consiliului de Securitate al Federatiei Ruse, care a condus ani de zile serviciile secrete ruse, FSB (fost KGB) si John Brennan, directorul CIA. La inceputul saptamanii trecute, in zona, mai precis in Turcia, s-a aflat si seful Mossad, Tamir Pardo. Vizitele celor trei vine pe fundalul unor evenimente ce au luat pe nepregatite chiar si cele mai tari servicii secrete din lume: protestele violente din Turcia, scandalurile politice din Bulgaria si Cehia, care s-ar putea solda cu noi crize politice, si conflictul inghetat din Transnistria care risca sa se incalzeasca, scrieAdevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Bugetarii, abandonati de USL. Guvernul anunta concedieri. Chiar daca, atunci cand se afla in Opozitie, USL nu se sfia sa acuze politizarea administratiei publice si sa critice concedierile din sistemul bugetar puse in aplicare de guvernul Boc, acum roata s-a intors. Bugetarii trebuie sa se pregateasca pentru concedieri din toamna, a anuntat chiar premierul Victor Ponta in debutul sedintei de Guvern de ieri. Acesta a spus ca din septembrie va initia o reforma a modului de organizare a administratiei centrale, pentru ca aparatul administrativ sufera "de o scleroza totala". "Nu se mai poate sa lucrati cu aceiasi oameni care nu fac nimic sau care fac greseli sau pe care nu poti niciodata sa-i sanctionezi in niciun fel", a spus premierul. Evident, orice reforma a sistemului bugetar va presupune concedieri, iar criteriile de competenta sunt la latitudinea conducerilor institutiilor, dominate, dupa alegerile din 2012, de USL, anuntaEVZ.

Constitutia cu stema in frunte. Lista completa a modificarilor aduse legii fundamentale. Parlamentarii au avut nevoie de 11 sedinte de lucru si numeroase intalniri de partid pentru a-si da votul pe proiectul de revizuire a Constitutiei, care taie din atributiile presedintelui si ale Curtii Constitutionale, restructureaza Consiliul Superior al Magistraturii, interzice traseismul politic, dar introduce drepturile animalelor si stema pe drapelul romanesc. Dupa ce reprezentantii PDL si PPDD s-au retras din comisie, proiectul de revizuire a fost adoptat astazi 17 voturi "pentru" si o abtinere. Noua forma a Constitutiei asa cum a iesi din votul majoritar al USL formalizeaza solutii pentru crizele politice din timpul mandatelor prezidentiale ale lui Traian Basescu, optiunea fiind de a reduce la maximum atributiile presedintelui, care in propunerea de noua lege fundamentala are un rol pur decorativ, specific republicilor parlamentare, informeazaGandul.

De ce au scandalizat Italia afinele romanesti. Autoritatile italiene au retras de pe piata un mix congelat care continea si afine din Romania, contaminat cu acest virus. Fructe de padure congelate din Romania, Polonia si Bulgaria au fost retrase de la vanzare dupa ce s-a descoperit ca sunt contaminate cu virusul hepatitei A, au anuntat autoritatile italiene. Responsabilii din tara noastra afirma ca la exportatorul local nu s-au identificat probleme si, cel mai probabil, contaminarea s-a produs in Italia. Virusul hepatitei A este cel mai raspandit, dar si cel mai putin periculos dintre tipurile de hepatita cunoscute in prezent. Italienii au introdus alerta privind fructele de padure in sistemul european de specialitate - in Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) - inca de la 30 mai, iar o actualizare care confirma ca e vorba de un lot congelat a fost facuta pe 17 iunie, scrieRomania Libera.

Telefonul de protecţia consumatorilor a ajuns la un ONG. O decizie a preşedintelui ANPC seamănă confuzie în rândul consumatorilor. Autoritatea guvernamentală utilizează o marcă deţinută de un ONG pentru a informa consumatorii.De la începutul anului, printr-un ordin al preşedintelui Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, Bogdan Nica, telefonul consumatorului cu apel gratuit 0800 080 999 a fost schimbat cu "Telefonul Consumatorului - Infocons - 021.9551, linie telefonică cu tarif normal. Comercianţii sunt obligaţi să afişeze numărul de mai sus în geamul unităţii, pe o plachetă standardizată care poartă marca INFOCONS, scrie Economica.net

DW: Despre traditia crestina - o dezbatere ratata. Recunoasterea traditiei crestine ca factor constitutiv al modernitatii reia in Romania de astazi o mai veche dezbatere europeana, dar de data aceasta intr-o ambianta de apatie deplina. Cu ani in urma, in perioada dezbaterilor privitoare la o Constitutie europeana, conservatorii au propus ca in preambul sa fie introdusa o referire la "radacinile crestine ale Europei". De exemplu, Annette Schavan, fost ministru federal al Educatiei din partea CDU, pleda pentru recunoasterea rolului major al crestinismului in forjarea societatilor europene moderne, in timp ce altii ca de pilda Louis Michel, ministru de externe liberal al Belgiei, pleda pentru laicitate si multiculturalism, anuntaDeutsche Welle.

Achizitia avioanelor de lupta - calcule comparative: intre maxim, minim si optim de circumstanta. Decizia de achizitionare a 12 avioane F 16 second-hand este un exemplu foarte bun de luare a unei decizii economice cu implicatii social-politice. Romania va prelua aceste aeronave de la Portugalia, sub presiunea necesitatii stringente de a-si asigura protectia spatiului aerian si de a se achita de obligatiile care ii revin in calitate de membru NATO. In anul 2008, adica inaintea declansarii crizei economice, existau trei variante de achizitii : doua de avioane noi, Eurofighter Typhoon ( produs in colaborare de Marea Britanie, Germania, Italia si Spania) si Gripen ( produs de Suedia) si una de avioane americane F 16, la mana a doua. Dintre acestea, cel mai performant este de departe Eurofighter, rezultat al colaborarii intre BAE Systems ( Marea Britanie), Alenia Aeronautica (Italia) si EADS ( Germania si Spania). De retinut ca partea franceza ( Dassault) s-a retras din proiectul dezvoltat la finele anilor 90, pentru a realiza singura o aeronava performanta, denumita Rafale. Typhoon si Rafale sunt omoloagele europene ale americanului F 22, informeazaCursdeguvernare.ro.

Cum isi varsau ura cei mai feroce sefi ai Securitatii lui Ceausescu: Postelnicu - "gonaciul" lui Goma, Gheorghe Craciun a inventat temnita cu pereti din cuie. Au hartuit mii de oameni prin metode diabolice, au dat ordin sa le fie ascultate telefoanele si sa le fie supravegheate locuintele, intalnirile cu prietenii si le-au convins nevestele sa-i toarne. Capii fostei Securitati ai lui Ceausescu au fost cei care au urmarit o natie intreaga. Tudor Postelnicu, Constantin Ciurlau, Mihai Patriciu, Aurel Tambrea, Gheorghe Craciun, sau Florin Brihac sunt doar cativa dintre cei care au condus cea mai de temut structura din perioada comunismului: Securitatea. Serviciu care si acum le provoaca fiori romanilor, scrieAdevarul.