Ce franeaza cresterea pietei serviciilor medicale private in Romania. Acum cinci ani, calculele operatorilor privati privind valoarea pietei de servicii medicale in 2013 ajungeau undeva la 650 de milioane de euro. Chiar daca in Romania, piata serviciilor medicale a cunoscut o dezvoltare puternica in ultimii ani, valoarea nu se ridica la estimarea amintita, iar operatorii se feresc acum de investitii mari, din cauza impredictibilitatii legislative. Valoarea pietei serviciilor medicale private in Romania era de 492 de milioane de euro in 2011 si a crescut cu cca. 20% de la an la an, insa in 2012 si 2013, rata de crestere s-a injumatatit, scrieCapital.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Admitere la liceu 2013. Competitie cu capcane pentru elevii slabi. Ministerul Educatiei incearca sa ¬spele¬ rusinea liceelor tehnice, unde se intra cu note de 3, cu ajutorul claselor de mate-info. Oferta completa a liceelor din tara, aprobata recent de sefii de la Ministerul Educatiei, abunda in clase de mate-info. Un paradox, tinand cont ca rezultatele in cadere libera de la Bacalaureat si interesul scazut al elevilor pentru acest examen arata clar ca multi dintre adolescenti sunt mai potriviti mai degraba pentru o "scoala de meserii". Numai in Capitala s-au aprobat 56 de clase in filiera teoretica (stiinte ale naturii, mate-info, filologie si stiinte sociale) pentru liceele tehnice, codasele Bacalaureatului, noteazaEVZ.

Cum promoveaza Tepes corrida ardeleneasca. Unul dintre cele mai vechi obiceiuri din Transilvania, instrutatul boului, reprezinta o traditie pastrata cu sfintenie de Rusalii, in multe comunitati din Transilvania. Radacinile traditiei dateaza din epoca precrestina, iar satele care pastreaza obiceiul sunt comunitati agrare. Aceste comunitati sunt incurajate de etnologi sa pastreze aceasta traditie sau sa o reia, daca ele au renuntat la acest obicei. Unul dintre cei care se lupta pentru salvarea obiceiului este etnologul Eugen Tepes. El a decis sa ii faca pe oameni sa se mandreasca cu aceasta traditie, drept urmare a organizat un ritual de instrutare a boului, in incinta Muzeului Etnografic al Transilvaniei, ceea ce a starnit mare interes din partea clujenilor. Protagonisti au fost satenii din Batin, comuna Unguras, informeazaRomania Libera.

Constitutia Romaniei, de la Carol I la Antonie Iorgovan. Comisia de revizuire a Constitutiei, condusa de Crin Antonescu, a adoptat, in numai 11 zile de lucru, o serie de amendamente inutile si scandaloase, care ingreuneaza textul Legii fundamentale, sporind puterea parlamentarilor. In acest context, ziarul "Adevarul" face o trecere in revista a Constitutiilor care au stat la baza Romaniei, de la instalarea monarhiei, trecand prin regimul comunist si ajungand la agitatia politica a zilelor noastre. Romania este pe punctul de a-si schimba, din nou, Legea fundamentala, dupa ce parlamentarii care se ocupa de revizuirea Constitutiei au adoptat, in graba, noul proiect. Cum aratau insa vechile Constitutii in baza carora a functionat Romania? Care erau punctele lor forte? Cata putere avea principalul om in stat?

Fabrica de idei. Cum au ajuns doua studente sa lucreze ca intern la Microsoft Romania si Polonia. Silvia Dusa si Simona Adam, studente, spun despre ele ca sunt norocoase pentru ca au fost selectate sa faca practica la sediile unui gigant din domeniul tehnologiei. Pentru o saptamana, cele doua romance au fost pe urmele celor de la Microsoft Romania si Polonia, facand ceea ce in domeniu se numeste shadowing. Practic au cunoscut lideri in tehnologie si au vazut cum se lucreaza intr-o corporatie internationala. Silvia Dusa si Simona Adam, in prezent masterande in cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti (ASE), au aflat despre proiectul "Become a leader!" de pe site-urile de socializare si de la prieteni. Si-au trimis CV-urile si o scrisoare de intentie, informeazaGandul.

Catalog imobiliar. Cat de sigure sunt noile locuinte? Siguranta cladirilor care se construiesc in Bucuresti este verificata de numai 27 de inspectori, un numar insuficient pentru a putea acoperi necesitatile din teren. In aceste conditii, nu se pot verifica toate constructiile. In cazul dezvoltatorilor privati, sunt verificate numai fazele incipiente ale lucrarilor, dupa care se merge pe incredere. Explicatiile au fost oferite laDigi24de Serban Dorin Catrinescu, director in Directia Regionala de Constructii Bucuresti-Ilfov. "Din pacate, sunt foarte multe firme care executa constructii si, la numarul de personal pe care il avem, noi nu putem sa verificam absolut toate constructiile pe care le avem. (...) Va spun clar ca nu sunt suficienti oameni care sa verifice aceste constructii. La ora actuala, pe Bucuresti, avem 27 de inspectori care lucreaza efectiv in teren. Va dati seama ce inseamna aceasta la sase sectoare cu 2 milioane de locuitori!", a spus Serban Dorin Catrinescu.

Cati detinuti au devenit scriitori peste noapte: "Ca sa scrii o carte, trebuie sa stii sa scrii. Daca l-as vedea pe Nutu Camataru ca scrie, ar fi niste semne de intrebare". O carte scrisa in inchisoare reprezinta, pentru unii detinuti, o modalitate de reducere a pedepsei, conditia fiind ca "scriitorii" sa realizeze insa lucrari stiintifice. Daca in cazul lui Adrian Nastase nu a fost nicio surpriza pentru nimeni faptul ca a publicat, in inchisoare, trei carti, dintre care una de drept, situatia a fost alta pentru Sorin Ovidiu Vintu. Cartile scrise si aparute in penitenciar par sa ia avant in ultima perioada. Zece carti si lucrari stiintifice au fost scrise, respectiv publicate, de la inceputul anului si pana in prezent in toate cele 45 de penitenciare din intreaga tara, potrivit datelor centralizate puse la dispozitiaGandulde catre Administratia Nationala a Penitenciarelor. Spre deosebire, in anii anteriori au fost scrise sase - in perioada 2007 - 2008, doua -2009, trei -2010, 11 - 2011 si sapte in 2012.