"Afacerea cadastrul". Monopol pe terenurile Romaniei. Concret, specialistii Departamentului Marilor Proiecte si Investitii Straine au pus pe hartie un proiect de Hotarare de Guvern care, daca va fi aprobat de Executiv, va demara practic "externalizarea" serviciilor privind una dintre cele mai importante baze de date: "Sistemul Informatic Integrat de Cadastru si Publicitate Imobiliara (SIICPI) pentru mediul urban". Incadrat ca un proiect de infrastructura (atrage competenta ministerului condus de Dan Sova) - proiectul SIICPI presupune concesionarea cadastrarii oraselor unei firme sau unui consortiu de societati care sa faca masuratori topografice pe banii lor, urmand ca privatii sa-si recupereze investitia colectand taxe. Licitatia n-o va face ANCPI. Ministerul Marilor Proiecte este cel care va stabili "castigatorul", scrie EVZ.ro

ActualitateFoto: Colaj foto

Topul sotiilor de ministri. Cum isi castiga banii Primele Doamne ale Guvernului. Intr-un top in care notorietatea publica ar fi invers proportionala cu succesul in afaceri, primele locuri le-ar ocupa, detasat, Silvia Nita, Elena Ramona Constantin, Laura Voinea sau Constanta Nicolaescu, aflate la butoanele afacerilor de familie cat sotii, ministrii Energiei, Agriculturii, Bugetului si respectiv Sanatatii, sunt prinsi cu guvernarea. In alte cazuri, succesul politicianului a mers mana in mana cu promovarea partenerei sale de viata intr-o institutie sau companie de stat. Daca Rodica Cazanciuc, sotia ministrului Justitiei, a primit recent un post de director la Autoritatea Aeronautica, Daniela Cristina Ghitulica, cunoscuta ca fiind partenera ministrului Cercetarii, Mihnea Costoiu, este, de la instalarea celui de-al doilea Guvern Ponta, director de cabinet in acelasi minister, doar ca la ministrul Educatiei, Remus Pricopie, scrie Gandul.

DW: Evaluarea nationala 2013.Toti ministrii se insala. Adevaratul scandal din gimnaziile romanesti nu sta nicidecum in examenul de evaluare finala, ci in sistemul de notare aplicat sistematic de-a lungul a patru ani de studiu. Ceva ce a fost completamente ignorat de toate guvernele anterioare, inclusiv de cel in care a functionat Daniel Funeriu: nota de admitere la liceu se calculeaza ca medie aritmetica a notei obtinute la Evaluarea nationala si a mediei generale obtinute in clasele V-VIII. Asadar nota de la examen nu are o pondere atat de mare. Iar ceea ce toata lumea pare sa ignore este ca in cei patru ani de studiu actioneaza o stupida si vinovata competitie pentru note, care ucide cu adevarat scoala, potrivit Deutsche Welle.

Marturiile unui ilegalist. Unde conspirau comunistii ca sa puna mana pe putere. In perioada ilegalitatii Partidului Comunist (1924-1944), comunistii tineau sedinte si adaposteau materiale de propaganda in zeci de case conspirative din Bucuresti sau provincie. Ladislau Redlinger, un evreu care se autodefineste drept "un marxist din convingere", a locuit intr-o astfel de casa conspirativa pe care colegii sai au folosit-o pentru intalniri secrete, casa care se gaseste pe strada Iuliu Tetrat nr. 29, in Bucuresti. Tatal sau, Oskar Redlinger, a fost de asemenea un simpatizant comunist care, impreuna cu Remus Koffler, s-a ocupat de finantele partidului si a avut contacte cu majoritatea liderilor partidului, de la Ana Pauker, la Gheorghe Gheorghiu Dej, Constantin Parvulescu, Stefan Foris sau Constanta Craciun. "Comunismul si ateismul le-am mostenit de la tata. Amandoi am crezut in comunism, fara sa fi facut parte din conducerea partidului. Tata avea legaturi cu Ana Pauker, mi-aduc aminte ca si Gheorghiu Dej a venit odata la noi, acasa", relateaza Redlinger pentru Romania libera.

Antonescu conduce Operatiunea "Ocupati PNTCD!" PNL face eforturi pentru a adera la Partidul Popularilor Europeni. Pentru aceasta, Crin Antonescu trage sfori pentru instalarea lui Vasile Lupu si Victor Ciorbea in fruntea PNTCD, formatiune care sa le deschida liberalilor usa PPE. Strategia ar trebui dusa la indeplinire pana in alegerile europarlamentare din vara lui 2014. Sursele citate au precizat ca Antonescu a prezentat deja acest plan in ultima sedinta a Biroului Politic National al PNL, cand le-a cerut colegilor sa sustina gruparea Ciorbea- Lupu, pentru a intari filialele PNTCD din teritoriu, potrivit EVZ.ro

Lectie despre cum construim impreuna o comunitate: cu o gradina de zarzavat, intr-o statie de tramvai! Model "patentat" la Cluj. In luna Florilor, mai multi prieteni din cartierul clujean Manastur, cel mai mare din oras, s-au adunat si au construit o mica gradina de zarzavat. Au pus fie rasaduri, fie seminte de rosii, fasole agatatoare, ceapa si cartofi in saci de pamant, varza, dovlecei, dar si condimente - busuioc, menta. Nu au uitat de holbura pentru culoare si de trifoi. Dupa o luna si jumatate, rasadurile s-au inaltat, varza are frunze mai mari decat palma, iar salata e numai buna de cules. Cei care au initiat acest proiect - sociologul Adela Fofiu, economistul Dan Sanpetreanu (managerul Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj) si arhitectul Gelu Puscas - au amenajat si un panou pe masura gradinii in care si-au explicat demersul lor, dar in care ii sfatuiesc pe oameni sa aiba mai multa grija de comunitatea lor, scrie Adevarul.

Taxa pe fiecare copil nascut ar putea salva lumea de suprapopulare? Populatia mondiala va atinge cifra de 7,2 miliarde luna viitoare si se estimeaza ca va ajunge la aproape 11 miliarde prin 2100, ceea ce inseamna o amenintare pentru resursele naturale limitate pe care le are planeta. Am vorbit cu Michael E Arth - un designer urban, activist ecologist si ex-politician care a scris despre subiectul suprapopularii - despre optiunile pe care le avem. "China si restul lumii ar avea multe de castigat daca ar implementa un plan de licente pentru nastere, care ar putea stopa eficient cresterea populatiei. Licentele de nastere le permit oamenilor sa aiba cati copii doresc si se descurca sa creasca si rasplatesc oamenii care vor sa renunte la acest drept", declara Arth pentru revista Vice.

Am verificat daca "merge" singura minune dumnezeiasca din Romania. Ce se intampla la fantana din Maglavit. Nu se poate sa fie cineva care sa nu fi auzit de minunea de la Maglavit? Ba, unii chiar au mers s-o vada. Cativa, de la Regele Carol al II-lea la Gigi Becali, s-au implicat direct in fenomen. Noi ne-am dus sa nu murim ignoranti... Apa e limpede, inodora, incolora. Umplem sticlele, ne facem cruce, cu credinta, chiar patrunsi de o anumita "electricitate" - efect al descarcarile electrice care brazdeaza cerul spre Craiova - inchidem ochii si bem. Apa imi face valuri in stomac. Cand intru pe A1, in miez de noapte, incep crampele. Ma rog din doi in doi kilometri si, vorba lui Gigi, imi fac cruci cu limba sa ajung acasa. Pe la ora unu ma opresc si inghit un miracol chimic de stomac. Minune, la ora doua crampele devenisera suportabile, scrie Gandul

24 de milioane de euro, spaga anuala primita de medici, numai de la bucuresteni. 24 de milioane de euro reprezinta valoarea spagilor pe care bucurestenii le-au platit medicilor, numai anul trecut, pentru a fi mai bine tratati in timpul interventiilor chirurgicale, arata o cercetare efectuata de sociologii din cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA). Suma a fost acumulata desi doar 6% dintre locuitorii Capitalei au fost supusi unei operatii in 2012. Mai mult, "este posibil ca cifrele sa fe sub estimari intrucat o parte dintre respondenti au preferat sa treaca sub tacere valoarea platilor informale date personalului din sistemul medical, iar sondajul s-a realizat doar in randul rezidentilor din Bucuresti, nu si in randul celor din alte localitati care au fost internati in Capitala", arata realizatorii sondajului de opinie intitulat "Bucurestenii si sanatatea", citat de Romania libera.