Marea slabiciune din sistem care a iesit la iveala dupa accidentul din Muntenegru. Soferul care a condus "autobuzul mortii" din Muntenegru a depasit cu mult viteza legala, arata rezultatele anchetei. Concluzia ar trebui sa nasca niste intrebari serioase in intregul sector turistic, fie ca vorbim de agentii, fie de reprezentantii statului care supravegheaza acest domeniu. Supriza insa! In turismul romanesc, nimeni nu vrea sa fie responsabil de problema soferilor in mainile carora se afla viata a sute de mii de oameni. Plecand de la acest fapt, am vrut sa vedem in ce masura profesionalismul soferilor care merg in excursii reprezinta o preocupare majora a reprezentantilor agentiilor de turism care-i angajeaza. Cu aceasta ocazie am constatat ca exista suficiente plangeri la adresa soferilor ale unor clienti care au plecat in vacanta cu autocarul. Printre acuzatiile aduse se numara viteza excesiva a soferilor sau falsificarea cardurilor tahograf al autocarelor. Multe dintre povestile de groaza ale turistilor pot fi citite pe retelele de socializare dar si au facut si obiectul unor sesizari la Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorului, scrie Romania libera.

ActualitateFoto: Colaj foto

Stadionul "National Arena", capusa Bucurestiului. Pentru ce s-au cheltuit 200 de milioane de euro! Inaugurat acum doi ani, stadionul a fost asul din maneca al primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, pentru a castiga un nou mandat. Numai ca investitia de peste 200 de milioane de euro s-a dovedit o adevarata gaura neagra pentru vistieria Capitalei. A fost gandit ca un loc care sa produca bani. N-a fost asa. Din contra, mandria lui Oprescu inghite sute de mii de euro pentru intretinere si incurca competitiile sportive din cauza proastei gestionari. Mai multi consilieri generali, si PDL, si USL, au declarat pentru EVZ ca vor cere Curtii de Conturi sa fie verificate platile care s-au facut pentru realizarea proiectului National Arena. In plus, presedintele Federatiei Romane de Fotbal, Mircea Sandu, a declarat ca stadionul nu are avizele necesare functionarii si nu mai poate gazdui niciun meci. EVZ a intrebat Municipalitatea daca este adevarat sau nu. Raspunsul Primariei Capitalei: "Avem avize pana in august si am depus documentele pentru noi acte."

Romania ca o scoala de corectie. Examenul de bacalaureat isi pierde din importanta avuta odinioara si in alte parti ale lumii, dar in Romania asistam an de an la o situatie incomparabila. Nu e nicio consolare faptul ca fraudele la bacalaureat se petrec tot mai frecvent si in alte parti ale lumii. Dar este totusi semnificativ pentru o anumita directie catre care se indreapta sistemele de educatie din anumite tari europene. In Franta bunaoara anul acesta au fost destule scandaluri. Le Figaro a dezvaluit ca la Academie D'Orleans - Tours profesorilor li s-a distribuit pentru proba orala a examenului de bacalaureat un barem de notare cu 24 de puncte si nu cu 20 in asa fel, incat sa se obtina rezultate mai bune decat la editia de anul trecut. Fara sa intre in categoria fraudelor propriu-zise, caci baremele fac parte din tehnica de evaluare aflata la dispozitia profesorilor, totusi aceste metode au iscat suspiciunea ca se urmareste infrumusetarea statisticilor, scrie Deutsche Welle.

Cine este generalul Sisi, cel care l-a arestat pe presedintele egiptean? Generalul Sisi l-a inlocuit pe maresalul Mohamed Hussein Tantawi, ca sef de Stat Major, comandantul general al Armatei si ministru al Apararii, dupa ce Morsi l-a demis personal pe Tantawi. La acea vreme, existau speculatii ale unei posibile aliante intre Armata si noii lideri islamisti, desi era cunoscuta ostilitatea comandantilor fata de o asociere cu Fratii Musulmani. Cunoscut ca fiind religios, Sisi a fost acuzat ca ar fi prea apropiat de grupul islamist aflat la conducerea tarii, din care Morsi face parte inca de pe vremea regimului Mubarak. Dar ca multi dintre ofiterii egipteni, Sisi este si el un admirator fervent al presedintelui legendar al Egiptului, Gamel Abdel Nasser. Sisi are o relatie foarte apropiata cu departamentul de Aparare al SUA, care asigura o buna parte din echipamentul militar al Armatei egiptene. Washingtonul asigura anual fonduri de 1,3 miliarde de dolari pentru Armata din Egipt, scrie Adevarul.

Dosarul Transformatorul-Fenechiu. Detaliile unei anchete DNA care poate provoca in premiera condamnarea unui ministru in functie. Curtea Suprema judeca joi, 4 iulie, ultimul termen in dosarul de coruptie al ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu. Daca judecatorii il vor gasi vinovat, condamnarea lui Relu Fenechiu va fi o premiera, fiind pentru prima data cand un ministru in functie din Romania este condamnat. Procurorii spun ca Fenechiu este vinovat de 46 de infractiuni de complicitate la abuz in serviciu. In esenta, Relu Fenechiu a vandut catre Electrica, prin firmele sale, o serie de transformatoare vechi si ruginite. Procurorii arata ca transformatoarele care au fost supraevaluate erau produse in anii '70 si erau extrem de uzate, scrie Gandul.

Ministrul de Interne nu-i lasa pe politisti sa protesteze: "In Romania este o altfel de democratie". Sindicalistii care au facut demersuri pentru pichetarea sediului MAI au dezvaluit pentru EVZ ca, in cadrul comisiei de avizare a adunarilor publice din cadrul Primariei Capitalei, cel care s-a opus a fost reprezentantul Jandarmeriei, unitate subordonata ministerului. "Ceilalti membri ai comisiei nu au avut nimic de obiectat. Maiorul Zarif, de la Jandarmeria Bucuresti, a iesit, insa, pe hol, a dat un telefon si, cand s-a intors, a spus ca are ordin de la sefi sa se opuna protestului nostru", a dezvaluit Cosmin Andreica, membru in Biroul Executiv al SNAP. Dupa aceea, spune sindicalistul, comisia a respins solicitarea lor: "L-am intrebat de ce s-a opus, iar maiorul a invocat respectul institutional. I-am zis ca in orice democratie, si la Bruxelles si la Casa Alba, se protesteaza. A zis ca in Romania e o altfel de democratie", potrivit EVZ.ro