Guvernul a aprobat marele tun al privatizarii Cadastrului. Guvernul Romaniei a aprobat ieri Hotararea de Guvern pentru concesionarea cadastrarii oraselor. EVZ a prezentat , in exclusivitate, initiativa lui Dan Sova, ministrul Marilor Proiecte, de a crea un monopol in ceea ce priveste cadastrarea oraselor. Insusi seful Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), Marius Ursu a spus pentru EVZ ca nu e de acord cu privatizarea. De altfel, specialistii din domeniu s-au aratat foarte iritati ca nu a existat o dezbatere, data fiind importanta uriasa a subiectului. Cert este ca, dupa publicarea HG-ului in Monitorul Oficial, Dan Sova, poate sa treaca la treaba: sa angajeze specialistii pentru a elabora caietul de sarcini, sa organizeze licitatia si sa desemneze castigatorul - firma sau consortiul de firme care va realiza lucrarile de Cadastru pentru toate orasele Romaniei, scrie EVZ.ro

ActualitateFoto: Colaj foto

Paralele romano-egiptene, revolutia, puciul si democratia. Exista diferente si paralele tulburatoare intre evenimentele din Egipt si cele petrecute in Romania, doua tari cu revolutii confiscate si tranzitii dificile la democratie. Debarcarea de catre militari, dupa zile de proteste in masa, a presedintelui egiptean Morsi le-a dat de furca politologilor, le face si le va mai face greutati cancelariilor occidentale, diplomatilor, politicienilor, sociologilor si filosofilor. Ce s-a petrecut in Egipt? A avut loc a doua revolutie? A continuat cea dintai? S-a derulat o lovitura de stat? E bine sau e rau pentru democratie? Raspunsurile multor experti sunt echivoce. In cele foarte clare e prudent sa nu avem incredere prea mare. Recursul la sabloane si etichete caduce nu prea ajuta la intelegerea complexului fenomen egiptean, scrie Deutsche Welle.

Secretele invaziei din iunie a pepenilor romanesti. "Pepeni romanesti copti in luna iunie? Fugi domnule de aici, i-ai adus din Grecia si ne minti ca sunt din Dabuleni!". Astfel de reactii, intalnite frecvent in pietele din marile orase, nu mai sunt neaparat intemeiate. Multi dintre taranii romani reusesc sa-si scoata produsele la taraba in aceleasi timp cu importatorii. Cat de sanatoase sunt insa metodele folosite de fermierii nostri pentru a face fata concurentei? Familia Juvete produce rosii, castraveti, conopida, varza si, mai recent, pepeni. Zilele acestea a recoltat pepenii si i-a vandut aproape pe toti. Dar, spune Juvete, secretul nu sta in ingrasaminte, ci in faptul ca acum foloseste seminte speciale de soiuri timpurii, pe care a invatat sa le planteze inca din iarna in sere incalzite, scrie Romania libera.

Basescu se justifica. De ce a promulgat legea achizitiilor publice a USL. Dupa ce a promulgat recent modificarile la legea achizitiilor publice, asa cum le-a votat cu o majoritate larga Parlamentul, presedintele Traian Basescu a incercat sa convinga ca noul act normativ nu ar scuti nicio regie sau companie de stat de obligatia de a face licitatii pentru contractele mari. "As fi avut constiinta incarcata daca promulgam legea fara sa fiu atent la ea. Cand e vorba de regii, nu-i vorba sa nu mai fie licitatii la regii si al companii de stat. Tatre vor fi cu licitatii, dar pentru atribuirea contractelor, deci nu pentru achizitia directa, li se mai cere companiilor sa faca niste lucruri: standardizari, norme interne", a explicat Basescu modificarile in propria interpretare a articolelor de lege. Asa cum au explicat sefii ANRMAP insa, legea va scoaate din randul autoritatilor contractante, obligate la proceduri transparente, acele companii si regii autonome care, desi detinute de stat, activeaza pe o piata concurentiala, scrie Gandul.

Luminoasa viata a unui nevazator. Profesorul Ionut Burcea avea o zi plina. De dimineata ii invatase pe copii sa scrie in Braille si sa socoteasca, la pranz avea ore de istorie si de cultura civica, dupa-amiaza ii ajuta pe elevi sa lucreze pe calculator. Era de serviciu pe scoala asa ca la finalul zilei, pe la ora sase, trebuia sa aranjeze condicile si cataloagele in cancelarie. Ziua nu avea sa se incheie aici, mi-a spus el: "Aseara am stat pana la doua. In seara asta iar o sa stau. Mi-am propus sa citesc in fiecare seara. Simt ca daca nu as face pasul asta ar fi un regret. Deja am prins un fir". Pasul este inscrierea la doctorat. Nevazator de la varsta de zece ani, Ionut Burcea a terminat Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti, a facut un masterat, a luat examenul de titularizare vara trecuta, iar acum este profesor de istorie la Scoala pentru Deficienti de Vedere - Bucuresti, scrie yahoo news.

Moldovenii care cer viza de intrare in Romania, obligati de regulile UE sa faca dovada detinerii celor 500 de euro. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informeaza ca solicitarea dovezii detinerii celor 500 de euro pentru asigurarea subzistentei de catre cetatenii din Republica Moldova care cer viza de intrare in Romania este prevazuta de regulamentele Uniunii Europene. Un grup de parlamentari romani a soicitat ministrului Titus Corlatean reducerea taxelor pentru obtinerea cetateniei de catre moldoveni. Oficialul MAE a aratat insa ca suma de 500 de euro solicitata de Romania este "sub media cuantumului practicat de celelalte state UE" si ca, de asemenea, cetatenii moldoveni au gratuitate la eliberarea oricarei categorii de vize pana la intrarea tarii noastre in Schengen, scrie Adevarul.

Cati bani ii datoreaza Daniel Constantin lui Dan Voiculescu. Dan Voiculescu l-a imprumutat in doua randuri pe Daniel Constantin, in 2007 si in 2008. Nici pana astazi, ministrul Agriculturi nu i-a returnat banii fostului lider conservator. Salariul pe care Daniel Constantin il castiga nu este suficient pentru ca acesta sa-i poata returna intreaga suma lui Vociulescu. Datoria pe care acesta o are si pe care s-a angajat sa o returneze in transe se ridica la cateva mii de dolari pe luna. (Exclusiv print Evenimentul zilei)

Debutul programului IRNSS. India a lansat de la baza spatiala Satish Dhawan satelitul IRNSS-1A. Aceasta lansare marcheaza debutul programului indian de navigatie prin satelit Indian Regional Navigation Satellite System, un program asteptat de cativa ani. Plasarea pe orbita (caracteristicile sale: 20650 km x 284 km x 17.8 grade inclinatie) a fost asigurata de racheta PSLV in versiunea sa XL, iar zborul, care a avut indicativul C22, a durat 20 de minute si 25 de secunde (cu plecarea de pe rampa la 18:11 UTC). Centrul de comanda a preluat apoi controlul satelitului si a initializat desfacerea panourilor solare. In zilele urmatoare vor avea loc 5 manevre (primele doua vor creste progresiv perigeul, circularizand orbita, in timp ce urmatoarele trei vor fi manevre in afara planului orbital, pentru cresterea inclinatiei acestuia). IRNSS-1A este un satelit GEO-I (are o orbita geostationara inclinata la 29 de grade) si va fi plasat la slotul orbital 55 de grade est. ISRO a folosit platforma I1K pentru constructia satelitului care cantareste 1425 kg (dintre care 811 kg de combustibil) si are dimensiunile 1.58 m x 1.5 m x 1.5 m. Costul proiectului s-a ridicat la 280 de milioane de dolari, potrivit Space Alliance.