Insula toxica din Japonia. Guvernul plateste oamenii sa locuiasca acolo. Insula Myake din sudul Japoniei este unul dintre cele mai toxice asezari umane din lume. Rezidentii insulei poarta masti de gaze in permanenta din cauza nivelului mare de gaz toxic din atmosfera. Myake este o insula vulcanica situata in sudul Peninsulei Izu din provincia japoneza Honshu. Emisiile de gaze toxice si sulf de pe insula au dus la evacuarea zonei, insa locuitorii s-au intors in 2005 fiind platiti de guvern pentru un studiu a efectelor gazelor toxice asupra oamenilor. In ultimul secol, vulcanii de pe aceasta insula au erupt de sase ori. Cea mai dezastruoasa eruptie s-a petrecut in iunie 2000 si a fost urmata de mii de cutremure de magnitudini variabile care au avut loc in doar o luna. Din cauza acestor eruptii, rezidentii au fost evacuati in 1953 si in 2000, insa au revenit pe insula in 2005, noteaza EVZ.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

DW: Planul "anti-Vilnius" pentru Moldova. La Chisinau se vorbeste tot mai des in ultima vreme despre un scenariu provocator al Kremlinului numit de publicisti "planul anti-Vilnius". In luna noiembrie, la summit-ul Parteneriatului Estic al UE, la Vilnius, urmeaza a fi semnate Acordul de asociere, Acordul de liber schimb si, posibil, Acordul de liberalizare a regimului de vize intre Moldova si UE. Rusia incearca sa zadarniceasca acest proces si a reactivat mai multe parghii de presiune asupra autoritatilor de la Chisinau, iar moldovenii sunt "bombardati" mediatic de la Moscova cu stiri despre posibilele avantaje de care s-ar bucura Moldova daca ar adera la Uniunea Euroasiatica, informeaza Deutsche Welle.

Kovesi: Procurorii nu pot fi chemati la Parlament pentru a da socoteala cu privire la activitatea lor. Seful Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a declarat, vineri, ca procurorii nu pot fi chemati la Parlament pentru a da socoteala cu privire la activitatea desfasurata, ci acestia trebuie sa-si pastreze statutul de independenta in activitate. "Procurorii nu pot fi chemati la Parlament pentru a da socoteala cu privire la activitatea pe care au desfasurat-o. Exista un control care se desfasoara asupra activitatii tuturor procurorilor si care este efectuat din doua parti, in primul rand de Consiliul Superior al Magistraturii pe tot ce inseamna abateri disciplinare, iar in ceea ce inseamna modul in care se intocmesc dosarele si legalitatea actelor care sunt emise de procuror exista un control judecatoresc, care din punctul nostru de vedere functioneaza extrem de bine", a declarat Laura Codruta Kovesi, vineri, dupa un simpozion organizat de Uniunea Juristilor din Romania cu ocazia Zilei Justitiei, anunta Mediafax.

Subiecte Bac 2013 - Perlele candidatilor din Ploiesti, la Geografie: "Ce stat era ala micutu, micutu, acolo?", "Ce orase mai e in Ungaria?", "Aia era Marea Mediterania?". Examenul de Bacalaureat 2013 s-a incheiat vineri, 5 iulie, cu proba scrisa la alegere, la care au participat 6.259 elevi din Prahova inscrisi pe listele de Bac 2013. La iesirea de la ultima proba, la care multi dintre candidatii de la centrul de examinare "Sfantul Apostol Andrei" din Ploiesti au ales Geografia, absolventii au facut o avanpremiera a "perlelor" pe care le vor gasi profesorii in lucrari. Cu un "look" gen Daniela Crudu, mai putin mina foarte suparata de la iesirea de la proba, o candidata care a ales disciplina geografie pentru ultimul examen de la bacaluareat, si-a verificat in fata centrului de examinare raspunsurile date in lucrare, cu unii dintre colegii mai pregatiti. Prima oara a fost extrem de curioasa "Ce stat era ala micutu, micutu, acolo, de pe harta?". Continuarea in Adevarul.

DW: Manipulatorii la lucru. Cine a crezut ca integrarea in NATO si UE va pune capat, in Romania, mistificarilor de tot soiul, s-a inselat. Retelele securiste si national-comuniste din solda noii oligarhii aflate in prezent la putere sunt bine mersi la lucru, asa cum au fost si in ultimele decenii. La fel si succesorii fostului departament de propaganda si dezinformare al politiei politice ceausiste. Cum in Romania opozitia e firava, tunurile profesionistilor inducerii in eroare se concentreaza pe fazele mai vechi ale istoriei comunismului, precum si pe ziaristi si experti independenti care indraznesc sa-i contrazica pe mai-marii USL-isti in privinta loviturii de stat din 2012. Ori se raporteaza critic la continuarea puciului, cu alte mijloace, mai pasnice si constitutionale, in 2013, scrie Deutsche Welle.

Taxa de la podul Fetesti-Cernavoda este ilegal de mare. Tariful de trecere a podului peste Dunare de la Fetesti-Cernavoda s-a majorat incepand cu 1 aprilie pana la 13 lei pentru autoturisme. Aceasta este a doua crestere a tarifului din acest an, avand in vedere ca in 3 februarie taxa s-a mai majorat o data pana la 12 lei, anterior acestei date fiind de 11 lei. Majorarea taxei este ilegala, intrand in conflict cu prevederile OG 15/2002. Mai mult decat atat, volumul imens de bani proveniti din taxa de trecere a podului de la Fetesti-Cernavoda este colectat ILEGAL, conform acelorasi prevederi. Mai precis, Art. 1-1 (1) din OG 15/2002 arata ca "Stabilirea nivelului tarifelor de trecere si al tarifelor de concesiune are la baza principiul recuperarii costurilor de constructie, de operare si de intretinere." Asadar, taxa de pod trebuie colectata pentru acoperirea costurilor de constructie, de operare si de intretinere a podului, informeaza Capital.

Reportaj de la liceul SPAGII: E o crima, domne! Eu de luni nici nu am mai putut sa invat pentru BAC, m-am uitat numai la televizor. Prin marea de ziaristi, politisti si gura-casca de pe Calea Rahovei, de la liceul "Dimitrie Bolintineanu", o tanara iese fugind pe poarta scolii. Nu se uita inapoi, ii imbranceste pe toti din cale si se opreste doar in bratele mamei si ale celor doua-trei colege care o asteptau sa iasa de la ultima proba de Bacalaureat 2013. Degetele ii tremura incontrolabil si izbucneste in plans. "Mi-e frica!", e tot ce poate sa ingaime, in timp ce e stransa in brate de cei de langa ea. In mana are buletinul, care i-a fost tichetul catre libertate, dupa ce a promis anchetatorilor ca vine la audieri. Dupa trei ore de asteptare sub supravegherea politiei si a procurorilor, sub amenintarea nerostita ca vor fi "dusi la Politie" ca oile, incarcati in autocare, pentru o fapta nestiuta de nimeni, unii elevi de la Bolintineanu si-au incheiat astfel examenul de Bacalaureat: sub amenintarea pulanului. Altii s-au obisnuit deja de luni, cand directoarea Costica Varzaru a fost arestata pentru coruptie, iar anchetatorii au dat iama in liceu, ca la o vila de camatari sau de traficanti de droguri. Continuarea in Gandul.