Calculele USL pentru referendumul de revizuire. In timp ce pesedistilor le-ar surade ca noua Constitutie sa intre in vigoare inainte de alegerile prezidentiale din 2014, motiv pentru care a fost inclusiv vehiculata varianta referendumului care sa tina doua-trei zile, liberalii continua sa spuna ca varianta "cea mai rationala" ar fi suprapunerea referendumului cu alegerile pentru Palatul Cotroceni. Calculele sunt facute si refacute, intoarse pe toate partile de juristii celor doua partide. La doar o zi dupa ce premierul Victor Ponta a declarat ca PSD nu va decide asupra momentului referendumului mai devreme de sfarsitul lunii august, liberalii au presat prin vocea vicepresedintelui Tudor Chiuariu: dupa decizia Curtii Constitutionale privind pragul de 30%, "cea mai rationala" solutie este ca referendumul pentru revizuirea Constitutiei sa aiba loc simultan cu alegerile prezidentiale. Intr-un interviu acordat RFI, fostul ministru al Justitiei a argumentat, pe rand, impotriva celorlalte doua variante enuntate de premier si anume organizarea referendumului in aceasta toamna sau la sfarsitul lunii mai 2014, o data cu alegerile europarlamentare, scrieRomania Libera.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Ce se afla in spatele demiterii managerului de la spitalul "Marie Curie" din Bucuresti. De ce sta inchisa o sectie de 3,5 milioane de euro. Absenta unui act aditional la contractul de management pe 2012 a fost motivul invocat de ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu pentru demiterea lui Gabriel Smarandache, director pana marti al spitalului Marie Curie din Capitala. Anuntul a venit la nici 24 de ore de cand oficialul ii ceruse acestuia demisia pentru modul in care isi exercita mandatul. "Managementul este sub orice critica, un management prost", declarase Nicolaescu vineri, la cateva ore dupa ce vizitase unitatea medicala. Era un prim semnal al sefului de la Sanatate care, pe holurile de la Marie Curie a avut o intalnire decisiva: cu un tata, al carui fiu - de doar sase saptamani - tocmai incetase din viata, anuntaGandul.

Ultimele dorinte si suferintele parintelui Iustin: "Doar bisturiul sa nu fie ruginit". Cu o luna inainte de inchide ochii, parintele Iustin Parvu a cerut sa fie operat, desi riscurile unei interventii chirurgicale la varsta de 94 de ani erau foarte de mari. Monahia Fotini relateaza ca martor direct, dar si din povestirile maicii starete de la Manastirea Paltin, cum si-a trait ultimele zile parintele Iustin Parvu. In preajma sarbatorilor de Paste, din cauza suferintelor crunte cauzate de un cancer la stomac, parintele Arhimandrit a cerut sa fie operat. A urmat un drum lung spre Ardeal, noaptea de Inviere fiind petrecuta la manastirea Casiel, din judetul Cluj, lacas la care parintele a oferit pentru ultima oara lumina sfanta credinciosilor, informeazaAdevarul.

Dinel Staicu este cercetat pentru dare de mita de procurorii DNA! Omul de afaceri Dinel Staicu este cercetat de procurorii DNA in dosarul judecatoarelor Antonela Costache si Viorica Dinu, de la Tribunalul Bucuresti, pentru o spaga de 150.000 de euro. "Pentru a se stabili daca beneficiarul activitatilor infractionale de coruptie, derulate in legatura cu dosarul nr. 19797/300/2010/a11, in persoana inculpatului Staicu Dinel, a cunoscut si a contribuit la acestea, urmeaza a se dispune disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor penale intr-un dosar penal separat, fata de susnumit, sub aspectul savarsirii infractiunii de dare de mita, prev. de art. 255 alin. 1 C.p. rap. la art. 7 alin. 2 din Legea nr. 78/2000", se arata in rechizitorul prin care au fost trimise in udecata judecatoarele Antonela Costache si Viorica Dinu, scrieEVZ.

DW: Ambiguitatea coruptiei. Raportul pe 2013 al organizatiei Transparency International semnaleaza cresterea coruptiei la nivel global, dar, totodata, pare inapt sa depaseasca subiectivitatea perceptiilor locale. In ciuda a ceea ce se crede, Rapoartele Transparency International nu contin clasificari obiective care ar putea fi temei pentru politicile publice anti-coruptie. Ele spun ceva important despre starea societatii, dar intr-o maniera nebuloasa, fara contururi precise. De exemplu, Raportul TI publicat marti constata ca la scara intregului glob, 53% din cei intervievati cred ca in ultimii doi ani coruptia a crescut sau a crescut foarte mult; 29% apreciaza ca fenomenul coruptiei a stagnat si 18% manifesta opinia ca fenomenul a scazut in intensitate, anuntaDeutsche Welle.

Locuinta sociala, "instrumentul" de trait pe banii primariei. Majoritatea chiriasilor care locuiesc in cele peste 3.500 de case si apartamente din patrimoniul locativ al Primariei Galati, insumeaza datorii la plata chiriei, intretinere si utilitati, in valoare totala de 21,5 milioane lei. Adica de aproape 5 milioane de euro. Purtatorul de cuvant al Primariei Galati, Mihai Costache, a sistematizat pagubele suportate de primarie in relatia cu proprii chiriasi, pe doua capitole: chiriasii de la case si chiriasii de la blocuri. Primaria deruleaza 1.190 contracte de inchiriere a locuintelor din fondul vechi de imobile, majoriatea situate pe strazile din centrul orasului. In imobilele inchiriate, locuiesc 3.867 persoane, cea mai numeroasa familie fiind formata din 15 persoane. Un procent de 75% dintre chiriasii primariei nu isi platesc chiria, valoarea chiriilor neincasate de Primaria Galati fiind de 3.211.066 lei, informeazaRomania Libera.

Cati kilometri de autostrada ar putea face Guvernul Ponta cu banii din redeventele majorate. Guvernul intentioneaza sa majoreze redeventele pentru toate resursele naturale, iar banii incasati sa nu mai fie varsati la bugetul de stat, ci intr-un fond special. Premierul Victor Ponta vrea ca banii rezultati sa fie folositi pentru constructia de autostrazi sau pentru realizarea de proiecte de informatizare. Ideea crearii unui fond special, dupa modelul Norvegiei, nu este una noua. Ea a fost avansata in martie 2012 de presedintele Traian Basescu, care a mai afirmat, la postul public de televiziune ca "redeventa la Petrom este mizera ca dimensiune, foarte mica, extrem de incorect negociata", facand referire la contractul de privatizare incheiat in 2003 de Guvernul Nastase, scrieGandul.

Comunistii lui Voronin se pregatesc de razboi. Vladimir Voronin isi mobilizeaza armata. La propriu. Pe fata. Si-a pregatit tunurile si e gata sa traga. Iar tinta suntem noi, cei care ne vedem viitorul in familia europeana, intr-o Moldova democratica, stabila si prospera. Batranul dictator are o alta formula a fericirii pentru noi - raiul euroasiatic al lui Putin. Iar pentru a-si atinge scopul, e gata sa arunce tara in haos. Nu e o metafora, e "strategia PCRM pentru perspectiva apropiata", sintagma ce se regaseste intr-un articol semnat saptamana trecuta de liderul comunistilor si care a trecut aproape neobservat de presa, desi afirmatiile pe care le face autorul sunt mai dure ca niciodata. Si nu e vorba doar de limbajul cazon, etichetarile si injuriile la adresa oponentilor, cu care ne-am obisnuit de-a lungul anilor, ci de lucruri mult mai grave, anuntaAdevarul.