"Cel mai cinstit guvern", 13 remaniati de scandaluri. La abia un an de la preluarea Puterii, premierul Victor Ponta a pierdut pe drum mai multi ministri, majoritatea ca urmare a unor acuzatii de coruptie. Desi in aprilie 2012, in momentul preluarii puterii, Victor Ponta anunta ca va face cel mai cinstit guvern pe care l-a avut Romania, un an si doua guverne mai tarziu se poate observa ca premierul a pierdut deja pe drum o serie de ministri a caror cariera a fost stopata de acuzatii de coruptie. Liberalul Relu Fenechiu, demis de la Transporturi dupa ce a fost condamnat la cinci ani cu executare, este doar cel mai recent dintr-un sir. Primele scandaluri au inceput cand guvernul Ponta 1 se afla abia in stare de schita. Victor Alistar, propus ca ministru delegat pentru strategii guvernamentale, s-a dovedit a fi incompatibil si sub interdictia de a ocupa functii publice. Pe 3 mai 2012, Ponta a fost silit sa-l retraga, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Presa italiana ataca Romania: "Ne trimiteti infractori, va trimitem investitori!" Ne trimiteti criminali, va trimitem investitori. Acesta pare sa fie mesajul italienilor catre romani, enuntat intr-un editorial incisiv aparut in ziarul "Il Giornale", cotidian de dreapta care apartine familiei Berlusconi. "De la sfarsitul comunismului, un roman din opt a emigrat. Trei milioane de romani si-au parasit tara in ultimii 20 de ani. E ca si cum la noi s-ar goli Sicilia si Campania. La noi, comunitatea romaneasca este comunitatea care comite cele mai multe infractiuni, in conditiile in care cele 35.000 de firme italiene din Romania produc 10% din PIB-ul tarii", sustin autorii articolului. Desi accepta ca si romanii din Italia pot fi oameni cinstiti, accentul cade pe infractori, acuzand ca din momentul aderarii Romaniei la Uniune, Italia este un Eldorado al delincventilor romani, anuntaAdevarul.

Catalin Predoiu: Eu am venit sa umplu "ceaunul gol". Premierul din umbra al PDL, Catalin Predoiu, 45 de ani, spune ca nu a venit la "ceaunul plin" atunci cand a decis sa se inscrie in partid. Noul fruntas al PDL i-a raspuns in acest fel europarlamentarului Cristian Preda, care lasase sa se inteleaga ca Predoiu a acceptat functia de prim-vicepresedinte al partidului din oportunism. Catalin Predoiu sustine ca isi va selecta ministrii Guvernului Alternativ dupa trei criterii: sa-si cunoasca bine domeniul de competenta, sa ofere solutii, sa aiba un discurs devastator la adresa USL. Totusi, premierul din umbra considera ca ministrii Cabinetului sau trebuie sa stie sa si construiasca, nu doar sa demoleze. Pe de alta parte, Predoiu nu-si pune mari sperante intr-o comasare a formatiunilor de dreapta, din cauza pozitiilor "destul de diferite" exprimate de liderii acestora, dar mizeaza cel putin pe o coordonare a actiunilor acestora. Integral inRomania Libera.

"Vreti sa aflati pe internet informatii despre gasca salbatica. Dupa ce cuvinte cheie veti face cautarea?" Cum merge sistemul de educatie finlandez, cel mai bun din lume. Invatamant gratuit, oferit doar de stat, ore mai scurte si mai eficiente, profesori mai bine pregatiti, sunt doar cateva dintre caracteristicile celui mai bun sistem de educatie din lume - cel finlandez. Rezultatele acestuia nu lasa loc la niciun fel de interpretari: 93% dintre tinerii finlandezi promoveaza liceul, pentru ca absolvirea bacalaureatului este vazuta drept unul dintre cele doua mari momente de implinire in viata unui om alaturi de fondarea propriei familii. Nu mai putin de 66% dintre tinerii finlandezi ajung la facultate. In Romania, rata mediilor peste cinci la Evaluarea Nationala a fost de 74,39%, iar 56,4% dintre absolventii de liceu au promovat Bacalaureatul. Tot la noi, nu exista niciun an in care sa nu fie scandal la cele doua examene, la fel si tentative si cazuri de frauda, scrieGandul.

DW: Ministrul de Interne german, criticat dur dupa vizita in SUA. Dupa ce a luat apararea programului american de spionare a datelor, ministrul german de Interne a fost criticat dur de opozitie. Aceasta acuza ca nu si-a facut datoria de a cere explicatii clare din partea SUA. Aflat intr-o vizita oficiala in Statele Unite, ministrul german de Interne Hans-Peter Friedrich si-a manifestat intelegerea pentru programul american de monitorizare, operat de Agentia Nationala pentru Securitate si devoalat de Eric Snowden. In tabara opozitiei germane, abordarea lui Friedrich a starnit un val de critici si nemultumiri. "Datorita avertizarilor serviciilor de informatii americane, 45 de atentate au putut fi dejucate, iar cinci dintre ele vizau Germania", a declarat ministrul german de Interne pentru televiziunea publica ARD. In sprijinul spuselor sale, demnitarul german a dat exemplul asa-numitei grupari "Sauerland", formata din mai multi islamisti, care ar fi planuit atacuri teroriste fara precedent in Germania, prevenite insa de serviciile secrete, anuntaDeutsche Welle.

Cum arata un "lagar de munca" din Siberia. Detinutii condamnati pe viata, obligati sa munceasca pamantul, pentru a-si plati crimele. In apropierea orasului Krasnoyarsk, al treilea oras ca marime din Siberia, se afla o "colonie penala", unde 250 de oameni au fost exilati, pentru a-si ispasi condamnarea pe viata. Acolo, detinutii sunt obligati sa munceasca pamantul din apropierea inchisorii. Detinutii sunt atent supravegheati de paznici, care ii pun sa semneze condica din ora in ora, pentru a le verifica prezenta. Condamnatii ara pamantul, seamana orz si alte cereale, ajutati de utilaje si animale de ferma. Au dreptul la pauze de masa, pe care le petrec tot pe camp, pe canapele si fotolii, informeazaEVZ.

Transformatoarele au lasat pe intuneric imperiul lui Fenechiu. Afacerile cu statul care l-au imbogatit pe baronul liberal. Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu facea, in anii studentiei, bisnita cu blugi, in caminele Campusului Studentesc "Tudor Vladimirescu" din Iasi. Spiritul de intreprinzator s-a intors impotriva sa si i-a adus, vineri, o condamnare la cinci ani de puscarie. Afacerea "Transformatorul" nu este, insa, singura din care baronul liberal a avut de castigat sume importante de la stat. Vechea ambitie a lui Relu Fenechiu de a prelua portofoliul Ministerului Transportului a dus la aparitia unei situatii unice in Romania postdecembrista: un ministru in functie este condamnat la inchisoare cu executare, scrieAdevarul.

Va putea aduce noul acord cu FMI crestere economica? Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, va avea luni o intalnire cu premierul Victor Ponta, urmand sa aiba loc discutii preliminare asupra unui nou acord preventiv al Romaniei, bazat pe o noua paradigma de crestere economica in regiune. Directorul general FMI, Christine Lagarde, se va afla cu incepere de azi intr-o vizita de doua zile in Romania. Agenda vizitei, prima de la numirea lui Lagarde in functie, in iulie 2011, include o intalnire luni dupa amiaza cu premierul Victor Ponta si discutii cu oficiali si factori de decizie, precum si cu reprezentanti ai sectorului privat, ai societatii civile si mediului academic. Discutiile vor privi perspectivele economice actuale si provocarile care urmeaza. Potrivit unui comunicat anterior al FMI, in timpul vizitei la Bucuresti, Lagarde va sustine un discurs despre identificarea unei noi paradigme de crestere economica in regiune, anuntaRomania Libera.