Lista celor 63 superfunctionari pentru care statul toaca un milion de euro pe an. "Inspectez digurile gaurite de rozatoare si raportez Guvernului". Au fost denumiti functionari de lux si la un moment dat erau 125. Catre Uniunea Europeana, statul a raportat ca ei sunt corpul de elita al administratiei publice. In realitate, sunt 63 de bugetari, cu salarii de 3.000-4.500 de lei, care costa statul 1 milion de euro pe an. Inalti functionari publici pe hartie, in realitate este vorba de fosti prefecti, subprefecti sau secretari generali din ministere "retrogradati" la schimbarea puterii. Inspectorii guvernamentali nu au trasate sarcini clare, ei declarandu-se la dispozitia Secretariatului General al Guvernului (SGG), scrie Gandul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Traian Basescu: Nu am semnale ca Moscova va fi rezonabila in raport cu Moldova. Intr-un interviu acordat de Traian Basescu pentru "Romania libera" si Radio Europa Libera inainte de a pleca spre Chisinau, seful statului roman a declarat ca Republica Moldova ar putea ajunge din urma Romania in viitorii 10-12 ani si tot atatia ani i-ar fi necesari pentru a deveni tara membra a Uniunii Europene. Abia dupa ce trece de acest prag s-ar putea pune problema reunificarii, crede Traian Basescu, sigur de faptul ca Republica Moldova va semna in luna noiembrie, la Vilnius, Acordul de asociere si Acordul de liber schimb cu UE. Pentru prima data dupa foarte multa vreme, Traian Basescu vorbeste in acest interviu cu intelegere despre "interesul legitim" al Moscovei in Republica Moldova, precizand ca nu sunt "deranjante" "presiunile pe care le face Rusia in Republica Moldova", scrie Romania libera.

Halucinanta poveste a tablourilor de Matisse, Picasso si Monet furate de doi romani din Olanda. "Am facut focul, am dezgropat tablourile si le-am ars. Au ars repede". Procurorii DIICOT care ancheteaza furtul ablourilor din Olanda arata ca Radu Dogaru si Adrian Procop au intrat in muzeul Kunsthal din Rotterdam folosind un patent si au sustras in 2 minute sapte tablouri in valoare de 18 milioane euro. Anchetatorii au refacut filmul celui mai mare jaf de tablouri comis de romani, scrie Gandul. Rambo de Romania. Tantalaii care au furat tablourile din Olanda erau inarmati pana in dinti. Imagini din timpul jafului. Procurorii DIICOT au descoperit un adevarat arsenal de vanatoare la Radu Dogaru, unul dintre hotii tablourilor din Olanda, scrie si EVZ.

Efectele istoriei false a Transilvaniei: un sat intreg din Arad a fost "retrocedat" presupusilor urmasi ai unui grof. Discutiile despre "mostenirea" secuiasca nu sunt gratuite. Plecand de la premiza falsa ca Transilvania le-a apartinut ungurilor, iata ca sute de mii de hectare de padure, conace, dar si un sat intreg din Arad, Nadas, au ajuns sa fie "retrocedate" unor interpusi, desi statul roman le-a rascumparat o data pe vremea regelui Ferdinand. Istoria nu este o stiinta fara efecte, nici o discutie care ramane in cadru academic. Deturnarea ei ajunge sa aiba efecte juridice si sa justifice operatiunea de preluare a pamantului ardelenilor chiar de sub picioarele lor. Este cazul satului Nadas, cu terenul din preajma si 8.700 de hectare de padure, "retrocedat" intr-un mod ciudat, caz care i-a transformat pe localnici in iobagi, dupa cum a spus chiar unul dintre ei, scrie Adevarul.

FMI si privatizarile strategice. Cu ocazia vizitei la Bucuresti a presedintei FMI, Christine Lagarde, am asistat la o discreta polemica pe tema investitiilor "strategice". Romania se pregateste de un nou acord cu FMI. Exista un consens politic in aceasta privinta inca de anul trecut. Clasa politica romaneasca nu are curajul de a asuma reformele structurale pe cont propriu, preferand sa asume constrangeri externe, de natura sa induca o minima disciplina. Este adevarat ca in ultimii ani nici FMI nu a mai fost la fel de riguros ca altadata oferind "dispense" si inchizand ochii, dupa cum e la fel de adevarat ca nici programele FMI nu s-au dovedit mereu cele mai bune. Cat priveste "dispensele" o spune chiar si presedintele Basescu: "Sa fim cinstiti: au fost cateva probleme, dar cu bunavointa tuturor acordul a fost finalizat", scrie Deutsche Welle.

Primul sofer care a invins CNADNR-ul dupa ce i-a cazut un copac pe masina. Cati bani va primi. Regionala din Constanta a CNADNR va trebui sa plateasca unei familii daune de 15.490 de lei (echivalentul a aproximativ 3.500 euro) dupa ce un copac de pe marginea unui drum european a cazut pe autoturismul oamenilor, ranind grav cele trei persoane aflate in masina. Decizia finala a fost luata de Tribunalul Braila, dupa ce in prima instanta respinsese cererea de despagubire facuta de sofer si familia sa. Tribunalul Braila a admis recursul civil formulat de membrii familiei Stoica, accidentati in septembrie 2010 in apropiere de localitatea Insuratei si a obligat CNADNR - Directia Regionala de Drumuri si Poduri Constanta, la plata sumei de 7.484 lei, scrie Gandul.

Cum a ajuns cardul de sanatate la mana primarilor. PLUS: cele cinci schimbari anuntate de noul sef al Casei de Asigurari. Oficialii CNAS vor apela la autoritatile locale daca medicii de familie nu vor dori sa-si cumpere singuri cititoarele de carduri. O parte dintre banii economisiti prin implementarea cardului se vor intoarce la doctori, anul viitor. In doua saptamani, vor iesi de sub tipar primele 200.000 de carduri, iar pana la sfarsitul anului, vor fi gata 7,5 milioane. E tot ceea ce pot promite autoritatile, in acest moment, mai departe totul desfasurandu-se sub semnul "dialogului" si al "negocierilor". In 2013, nu a fost prevazut un buget pentru distribuirea cardurilor si achizitionarea cititoarelor, iar singura solutie ca documentele sa intre in posesia asiguratilor ar fi ca medicii de familie sa faca asta de bunavoie, scrie EVZ.

De ce moare statul de drept in est? Ultimul raport privind Natiunile in Tranzitie realizat de Freedom House noteaza un declin general al regiunii in materie de democratie. Ultimele evolutii din Cehia si Ungaria, precum si situatia din Romania demonstreaza ca lucrurile stau cu mult mai rau si ca asistam la un declin accelerat al statului de drept in intreaga Europa de Est. De ce? In decurs de numai o luna, Cehia a ajuns dintr-un model de "democratie consolidata" si stat de drept, o tara in degringolada, aflata intr-o profunda criza politica si constitutionala, unde regulile democratice au fost suspendate. Cum s-a ajuns la aceasta prabusire spectaculoasa este relevant pentru intreaga regiune, scrie Romania libera.