Politistii care si-au torturat colegul, "sifoanele" traficantilor. "Diseara e razie, esti pa-pa. Vin jandarmii". Trei politisti constanteni dadeau informatii comerciantilor de etnobotanice despre controalele colegilor. In timpul monitorizarii procurorilor DNA, ei au sechestrat si batut un ofiter sub acoperire. In interceptarile ambientale, politistii ii explicau afaceristului data si ora cand aveau loc controlele colegilor. In timpul monitorizarii facute de DNA, cei trei au aflat ca sunt filati de un agent DGA, care avea nume de cod "Tomescu". Ofiterul a fost dezbracat in parcarea unui hotel pentru a fi cautat de aparatura de inregistrare si apoi lovit cu o coada de lopata. Intr-o discutie telefonica, unul dintre ei a afirmat ca "la cap, a rezistat la pumni ca Mike Tyson, la coada de lopata a cedat", scrie EVZ.ro

ActualitateFoto: Colaj foto

Ce-a stiut Merkel despre afacerea NSA? O comisie parlamentara incearca sa afle ce s-a stiut la nivel inalt in Germania despre monitorizarile americane. Atata doar ca organismul parlamentar creat pentru controlul serviciilor secrete are mainile legate. Au fost sau nu serviciile secrete germane informate cu privire la actiunile de interceptare si monitorizare ale americanilor? Cate tentative de atentate au fost dejucate in Germania cu ajutorul informatiilor furnizate de NSA? Acestea sunt doar doua din numeroasele intrebari la care incearca sa raspunda o comisie parlamentara de specialitate, la Berlin. In fata acestui for s-a prezentat si ministrul german al Internelor, Hans-Peter Friedrich, care a fost chestionat in legatura cu recenta sa calatorie in Statele Unite, scrie Deutsche Welle.

Cardul de reducere care salveaza miscarea sindicala. Doua mari federatii sindicale ale bugetarilor au gasit o metoda suta la suta capitalista pentru a-si pastra membrii si, totodata, contributiile platite de acestia. Sindicalistii cu cotizatia la zi primesc un card cu ajutorul caruia obtin reduceri substantiale pentru diferite produse si servicii, de la pantofi de firma pana la consultatii oftalmologice. Reducerile oferite clientilor sunt consistente. Spre exemplu, un abonament decent la Cosmote este de 2 euro, mult mai mic decat pe piata libera. Reducerile la serviciile oferite de centrul Medicover sunt de 15%, iar la Medlife reducerea este de 20%, scrie Romania libera.

Pierduti in tranzit: in ce conditii traiesc Snowden si alti refugiati celebri in terminalele aeroportuare. Faptul ca fostul consultant al Agentiei Nationale de Securitate Edward Snowden se afla prins in zona de tranzit a aeroportului moscovit Seremetievo nu poate sa nu ne duca cu gandul la filmul "Terminalul", in care personajul lui Tom Hanks se imbaia, dormea si manca printre pasagerii grabiti sa prinda zborul. In functie de cum au decis rusii sa se comporte cu el, Snowden ar putea fi intr-o camera luxoasa de hotel sau intr-o camera de detentie. In zona de tranzit de la Seremetievo, care acopera trei terminale (D, E, F), se gaseste un hotel capsula V-Express si o aripa a hotelului Novotel, unde ar fi stat Snowden cateva zile in urma cu doua saptamani, daca e sa ne luam dupa declaratiile facute de un receptioner. Totusi, de cand a parasit hotelul, Snowden s-ar putea afla intr-o camera de detentie, scrie Adevarul.

Prima data in istorie: Un intregoras din Norvegia se va bucura de razele soarelui tot anul, cu ajutorul oglinzilor gigant. Pentru prima data in istoria sa orasul industrial Rjukan din Norvegia va putea vedea lumina soarelui intre lunile septembrie si martie. Localitatea este situata la poalele unui munte, iar pe timpul iernii, umbra masivului blocheaza lumina soarelui. Potrivit Daily Mail, in timpul iernii, localnicii au recurs la telecabine pentru a se bucura de cateva raze de soare pe varful muntelui, dar in curand vor putea face acest lucru si din casele lor. In ultimele saptamani, trei oglinzi uriase au fost montate de elicoptere la 450 de metri deasupra orasului, de o parte si de alta a vailor. Cunoscute ca heliostate, aceste oglinzi sunt concepute pentru a identifica miscarea sorelui si a reflecta lumina in jos, direct spre piata centrala a orasului Rjukan, scrie EVZ.ro

DW: Tribul nostru cu "ochii drepti". Presedintele Basescu continua insa sa cultive mandria de a nu avea "ochii oblici", promitand mai multe burse pentru studentii cu "ochii drepti" din Republica Moldova. Crede oare presedintele ca poti intemeia o comunitate intelectuala pe solidaritate rasiala? Se poate obiecta ca Traian Basescu a intentionat sa transmita o idee geopolitica, sa sfichiuiasca proiectele Moscovei exploatand un pic conotatiile negative ale unor vechi termeni ca "Asia" si "asiatic". In definitiv, orientalii (chinezii si coreeni) vin in occident sa-si desavarseasca studiile si nu invers.... Daca vrei sa edifici o comunitate politica transgresand frontiera Prutului cu argumente rasiale, nu faci decat sa reinvii nationalismele tribale care au sfasiat Balcanii dupa caderea comunismului. Stilul de a vorbi al lui Traian Basescu ne pune in garda cu privire la pericolul care pandeste un proiect unionist, scrie Deutsche Welle.

Din China, milioane de tentative de pirataj. Responsabili ai campusurilor universitare care s-au specializat in tehnologii de informatii si securitatea datelor au declarat pentru New York Times ca universitatile de cercetare se confrunta cu un val crescand de atacuri cibernetice, multe venind din China, ce vizeaza testarea capacitatii de aparare impotriva atacurilor si forteaza modificarea politicilor de securitate. Detectarea atacurilor cibernetice a devenit o preocupare majora pentru institutiile universitare americane implicate in cercetare, pentru ca numerosi pirati sunt capabili sa intre in computerele lor si sa fure descoperirile si rezultatele cercetarilor de ani de zile. William S.Mellon, decan asociat politicii de cercetare a Universitatii din Madison, Wisconsin, declara pentru publicatia americana ca sistemul institutiei sale este asediat zilnic de 90.000-100.000 tentative de piratare numai din partea Chinei, alaturi de multe altele provenind din Rusia si Vietnam, scrie Romania libera.

Baronii PNL au sarit la gatul lui Chitoiu. Liberalii s-au strans cu greu din concedii pentru a-l valida pe Ovidiu Silaghi drept succesor al lui Relu Fenechiu la Transporturi. Intrunirea Biroului Politic a fost un bun prilej pentru baronii PNL sa-si arate nemultumirea fata de conducerea partidului, iar cel care a picat la mijloc a fost Daniel Chitoiu-, ramas numarul unu in PNL atat timp cat Crin Antonescu este in vacanta in SUA. Cel mai vehement critic a fost presedintele Consiliului Judetean Ilfov, Marian Petrache. Liderul liberal a admis disensiunile din partid, dar spune ca acestea au fost pentru binele liberalilor. "Am spus ca, intre ce am promis in campanie si ce am facut pana acum e o diferenta. Asta nu inseamna ca ne-am certat, insa a trecut anul in care am reparat furaciunile. Acum trebuie sa facem mai mult, sa se vada. Asta i-am spus si lui Daniel Chitoiu", a declarat Petrache pentru Adevarul.