Silvio Berlusconi, condamnat lapatru ani de inchisoare cu executare in procesul Mediaset. In dosarul Mediaset, Berlusconi a fost deja condamnat pentru frauda fiscala, in prima instanta si in apel, la patru ani de inchisoare cu executare si la cinci ani de interdictie de a exercita orice mandat public. Impreuna cu Berlusconi au fost condamnati fosti directorii executivi ai trustului Mediaset Daniele Lorenzano si Gabriella Galetto, precum si producatorul cinematografic Frank Agrama, scrie EVZ.ro

ActualitateFoto: Colaj foto

Cum ne putem trata in UE platind asigurari in Romania. Din luna octombrie, romanii vor putea opta pentru tratamente medicale in strainatate, iar la intoarcerea in tara statul roman le va deconta o parte din cheltuieli. Serviciile medicale vor fi decontate la valoarea celor din tara, iar termenul de rambursare nu este fixat la o anumita perioada de timp. Dupa transpunerea in legislatia nationala a Directivei 24/2011 privind asigurarea asistentei medicale in statele membre ale Uniunii Europene, romanii vor putea merge sa se trateze in clinicile din strainatate. Asistenta medicala, se arata in directiva, inseamna servicii de sanatate furnizate pacientilor pentru: evaluarea, mentinerea sau refacerea starii lor de sanatate, inclusiv prescrierea, eliberarea si furnizarea de medicamente si dispozitive medicale. RL a incercat sa raspunda la principalele intrebari legate de modul in care vom putea beneficia de aceste servicii, scrie Romania libera.

Spaga la medic se transforma in taxa legala. Reforma in Sanatate obliga medicii sa aleaga intre privat si stat. Medicilor li se va permite sa ofere asistenta medicala in regim privat, in spitalele de stat, peste programul de sapte ore, obligatoriu pentru cadrele medicale. Anuntul a fost facut de ministrul Sanatatii, care a precizat ca de anul viitor le va da posibilitatea medicilor sa stea peste program contra cost. vConcret, specialistilor din sistemul sanitar de stat care au norma intreaga li se va interzice sa mai lucreze in spitale private, dar li se va da sansa sa ofere consultatii peste orele de program pentru care pacientii vor fi insa obligati sa plateasca. Tarifele pentru consultatiile extra vor fi stabilite de managementul unitatilor sanitare. Practic, masura, agreata atat de medici, cat si de pacienti, presupune legalizarea spagii din spitale. Acest lucru se va aplica pentru inceput in 10 unitati sanitare din toata tara printr-un proiect-pilot, scrie Adevarul.

Deutsche Welle: de 50 de ani in limba romana. Obiectivitate, respect fata de adevar, fata de valorile democratiei, ale libertatii, ale demnitatii umane. Acestea ar fi in doar citeva cuvinte, liniile de forta ale emisiunilor difuzate in cei 50 de ani de existenta a programului in limba romana. Voci si personalitati diferite i-au tinut in contact cu lumea libera pe ascultatorii tinuti prizonieri de dictatura comunista, dincolo de Cortina de Fier. Toti cei care le-au vorbit in timpul Razboiului Rece si fireste, si dupa incheierea acestuia, ascultatorilor din Romania de la microfonul Deutsche Welle, au pastrat cu fidelitate intacte valorile in slujba carora si-au pus energia, cunoasterea, forta creatoare, angajamentul moral, insuflindu-le curaj si incredere in vremuri mai bune, ascultatorilor de departe, pe care i-au simtit totusi, mereu, foarte aproape, scrie Deutsche Welle.

Scandalos! Fetitei cu "boala somnului" nu i se recunoaste suferinta. In tara in care peste 200.000 de romani au certificate false de handicap, Laurei Cristiana Paraschiv (15 ani) i s-a refuzat, saptamana aceasta, certificatul de grad I, desi sufera de boli incurabile care ii ameninta viata in fiecare zi. Copila din Galati, a carei poveste a fost prezentata de EVZ, sufera de hipersomnie diurna, care o face sa oboseasca rapid si sa cada intr-un somn asemanator cu coma. Exasperati de problemele financiare, parintii fetitei au incercat in aceasta vara sa obtina de la Ministerul Muncii indemnizatia de insotitor, de peste 500 de lei, acordata celor cu grad I de handicap. Asta ca sa poata lucra normal si sa aiba bani de medicamente si clinici, scrie EVZ.ro

De ce masina are nevoie un deputat ca sa urce aceasta panta. Camera Deputatilor va achizitiona 50 de autoturisme noi, in urma unei licitatii publice, pentru membrii Biroului permanent, presedintii comisiilor de specialitate si liderii de grup. Explicatia logica vine din nevoia de a inlocui masinile vechi de 12 ani, cu sute de mii de kilometri la bord, care inghit sume foarte mari de bani cand vine vorba de intretinere si reparatii. Cu toate ca bugetul Camerei a fost taiat la prima rectificare bugetara aprobata de Guvern, deputatii nu vor primi orice fel de masina. Lista cu specificatiile tehnice, facuta publica in caietul de sarcini, arata ca pentru deputati se cer masini 4x4, cu dotari foarte bine stabilite, astfel ca singura masina care s-ar incadra in caracteristicile respective si in pretul acceptat de deputati, maxim 18.000 de euro cu TVA inclus, este Dacia Duster, scrie gandul.

Oamenii de piatra, pazitorii nostri din munti. La prima vedere, micile gramajoare de pietre asezate pe varfuri de munti sau de-a lungul traseelor par sa aiba un rol misterios. Te trimit cu gandul la ritualuri religioase, la vechile movile care adaposteau mormintele capeteniilor acum mii de ani sau la altarele din piatra pe care oamenii le-au ridicat mai mereu de-a lungul timpului. De fapt, mormanele de pietre din muntii Romaniei au un rol mult mai practic: acela de a-i ajuta pe drumeti sa nu rataceasca drumul. Numite "momai", gramezile arata uneori ca niste piramide in miniatura, care abia iti ajung pana la genunchi. Alteori sunt inalte cat un om si zvelte ca un turn. Initial, momaile erau ridicate doar de ciobanii care stateau cu oile pe munte, scrie yahoonews.com

Oligarhul Abliazov, arestat pe Coasta de Azur. Ex-ministru si ex-presedinte al celei mai mari banci din Kazakhstan, Moukhtar Abliazov, fugit din tara din 2009 dupa ce a fost acuzat de deturnare de fonduri de cinci miliarde de dolari, a fost arestat in apropiere de Cannes, in virtutea unui mandat de arestare livrat de Ucraina. Arestarea lui Abliazov, un critic al regimului de la Astana, este un episod al razboiului clanurilor din Kazakhstan, tara condusa cu mana de fier de presedintele Nursultan Nazarbaiev. Informat de Interpol de arestarea lui Moukhtar Abliazov, procurorul general al Kazakhstanului a precizat ca acesta este acuzat in tara sa de spalare de bani si de creare a "unui grup criminal care a deturnat din banca BTA peste 5 miliarde de dolari". Fost ministru, Moukhtar Abliazov a fost inchis in 2002 dupa ce a preluat conducerea unui partid de opozitie fata de regimul presedintelui kazah. Dupa eliberare, el a preluat conducerea bancii BTA, care a cunoscut o rapida dezvoltare, inainte de a fugi la Londra, in 2009, acuzat de deturnare de fonduri. S-a refugiat apoi in Italia, scrie Romania libera.

Din istoria spionajului romanesc. Reteaua Caraman si actiunile impotriva NATO. Despre Reteaua Caraman nu s-a scris indeajuns de mult pe cat ar trebui, si cu atat mai mult, putini stiu ca este vorba despre cea mai mare lovitura de spionaj, cunoscuta, indreptata impotriva Aliantei Nord-Atlantice. Pierre Accoce si Daniel Pouget, de altfel un talentat jurnalist si un fost ofiter al structurilor de informatii franceze, au scris o celebra carte intitulata "Reteaua Caraman. Cei Treisprezece romani care au zguduit NATO", care asa cum reiese din titlu, elogiaza performantele romanilor. Da, vorbim despre romani, in cazul in care existau pentru cineva dubii. Intreaga actiune a ridicat insa semne de intrebare, si imi aduc si acum aminte, cum in urma cu ceva timp, profesorul si istoricul Cristian Troncota marturisea ca inceaarca sa realizeze un interviu cu generalul roman, aflat acum in rezerva, nereusind insa sa ajunga la un numitor comun cu acesta, privind anumite "puncte cheie" ale actiunii de spionaj, scrie Adevarul.