Fostul ministru bulgar de Externe Nikolai Mladenov, numit emisar special ONU in Irak. Secretarul general ONU, Ban Ki-moon, l-a numit pe fostul ministru bulgar de Externe Nikolai Mladenov in functia de emisar special in Irak, unde grupurile islamiste sunnite au intensificat atacurile impotriva Guvernului siit. Peste 1.000 de irakieni, majoritatea civili, au fost ucisi in iulie in violentele din Irak, aceasta fiind cel mai grav bilant din ultimii cinci ani. Ban Ki-moon s-a declarat preocupat de intensificarea violentelor, avertizand ca exista riscul "destramarii tarii". "Liderii politici irakieni au responsabilitatea clara de a readuce tara la stabilitate", a declarat secretarul general ONU, citat de Reuters. Nikolai Mladenov, care a fost sef al diplomatiei bulgare in perioada 2010 - 2013, il inlocuieste in functie pe diplomatul german Martin Kobler, anunta Mediafax.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Camera ascunsa: Cum mi-am binecuvantat masina si smartphone-ul: "Ridica si capota, ca asa se face din mosi-stramosi". Practica veche - la care apeleaza tot mai multi romani cu frica lui Dumnezeu -, "din mosi-stramosi", cum ne-a spus un preot, "Binecuvantarea masinii" a devenit acum un gest religios oficial. Noul Molitfelnic, cel dupa care sunt organizate toate slujbele religioase si randuielile bisericesti, cuprinde o ierurgie speciala in acest sens. Intrucat preotii ne-au atentionat ca perioada cea mai prielnica pentru binecuvantarea unui autovehicul este Postul - credinciosii fiind atunci si mai pregatiti sufleteste -, i-am ascultat si ne-am programat la sfestanie. Prin telefon, desigur, cu atat mai mult cu cat deja binecuvantatii - cei trecuti cu masina pe sub ploaia de aghiazma a busuiocul sfintit - ne-au sfatuit sa ne interesam mai intai, pentru ca ierurgiile acestea se oficiaza doar sambata si duminica. "Buna ziua, parinte. As dori o binecuvantare, daca e posibil. Nu, nu a mea, a masinii. Da? Se poate?" il intrebam pe unul dintre preotii fostei manastiri Marcuta, din Pantelimon, joi, pe la amiaza. Integral in Gandul.

Tensiuni in USL. Presedintele filialei lui Ponta este nemultumit de Antonescu. Plus: Liberalii, lucrati in CJ Ilfov. Tensiunile dintre PSD si PNL devin tot mai greu de controlat. In lipsa presedintilor celor doua partide, aflati in vacanta, in filialele judetele acuzatiile de lipsa de fair play si loviturile sub centura sunt la ordinea zilei. EVZ face o trecere in revista a principalelor focare de conflict. Presedintele CJ Gorj, Ion Calinoiu (PSD), a declarat in exclusivitate pentru pesurse.ro ca nu sustine "cu toata inima" candidatura lui Crin Antonescu la prezidentiale si ca nu ii place "comportamentul" PNL. Ion Calinoiu este vicepresedinte national PSD si presedintele organizatiei judetene PSD Gorj, acolo unde este inscris Victor Ponta. Intrebat daca la prezidentiale ii va face campanie lui Crin Antonescu, candidatul USL, Calinoiu si-a marturisit retinerile, conditinandu-si sustinerea de un lucru: ca Antonescu sa-si faca ordine in partid.

Planul de regionalizare al lui Sorin Oprescu: Ilfov, Giurgiu si Calarasi, intr-o regiune cu Bucurestiul. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, are un plan de regionalizare diferit pentru zona Bucurestiului fata de cel al lui Liviu Dragnea, ministrul Dezvolarii Regionale si Administratiei Publice. Astfel, edilul Bucurestiului nu isi doreste doar Ilfovul in viitoarea structura a regiunii, ci si judetul Giurgiu si cateva localitati din Calarasi. Planul lui Sorin Oprescu este de a face Bucurestiul o capitala cu iesire la Dunare. Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, spune ca un sfert din Produsul Intern Brut al tarii se face in Bucuresti si acest lucru inseamna motorul principal de dezvoltare al Romaniei. Interviul integral in digi24.ro

Fostul sef al SIE, Ioan Talpes: Pacepa a avut misiunea de a discredita Romania, din ordinul Moscovei. Fostul sef al SIE, Ioan Talpes, a acordat un interviu in exclusivitate ziarului Adevarul in care discuta despre adevaratele motivatii din spatele celui mai controversat episod din istoria spionajului din Romania: fuga generalului Ion Mihai Pacepa in Statele Unite ale Americii. Ioan Talpes: " Pacepa n-a tradat nimic. Pacepa pur si simplu si-a indeplinit misiunea. Deci ar fi o greseala, sa credem ca Pacepa a vrut sa slujeasca vreodata Romania. De criteriile domniei sale, ar trebui atunci sa ne angajam in alta varianta, aceea a slujitorilor comunismului".

Afaceristul Ioan Neculaie, patronul clubului FC Brasov, urmarit penal pentru evaziune fiscala. Prejudiciul se ridica la circa 34,5 milioane de lei. Ce spune acesta. Afaceristul brasovean Ioan Neculaie, patronul clubului de fotbal FC Brasov, din Divizia Nationala, este urmarit penal in doua dosare de evaziune fiscala instrumentate de procurorii DNA Brasov, prejudiciul total la bugetul consolidat al statului calculat pana in prezent de ANAF cifrandu-se la circa 34,5 milioane lei. FC Brasov - conturi poprite si patrimoniu sechestrat pentru o evaziune de 16,4 milioane lei Primul dintre cele doua dosare penale amintite poarta numarul 36/P/2012 si vizeaza o evaziune fiscala de 16,4 milioane lei la SC Fotbal Club SA Brasov, "bifata" in perioada 2007-2012, cand Neculaie - actionar majoritar cu peste 76% din capitalul social - a fost si administrator-presedinte al CA-ului societatii. Cuantumul prejudiciului a fost stabilit, in urma unui control fiscal efectuat de ANAF, la solicitarea DNA, in toamna anului trecut si primavara acestui an, informeaza Gandul.

DW: Triunghiul suspiciunii si finantarea partidelor din strainatate. Romania ca membra a UE nu va putea sa sustina la nesfarsit ca nu are incredere in banii care vin din Franta, Marea Britanie sau Germania! Deputatul PSD Mihai-Bogdan Diaconu a propus recent modificarea art. 11 din legea de finantare a partidelor, in asa chip incat sa fie interzise orice fonduri din strainatate care ar veni fie si pe calea asociatiilor si fundatiilor. Tinta sa este sugrumarea liniei de finantare a lui Tokes Laszlo si a gruparii sale. Militantii UDMR au lasat si ei sa se afle ca Tokes Laszlo este finantat din Ungaria, ceea ce nu a facut decat sa sporeasca animozitatile dintre cele doua grupari ale minoritatii maghiare, noteaza Deutsche Welle.

Miza presupusei idile amoroase a Corinei Cretu cu fostul secretar american, Colin Powell: un post de comisar european. Schimbul de emailuri dintre europarlamentarul PSD Corina Cretu si fostul secretar de stat american Colin Powell i-a adus in lumina reflectoarelor pe cei doi diplomati. Surse de la Bruxelles sustin ca miza acestui scandal este functia de comisar european, pentru care ar fi trebuie sa fie nominalizata si Corina Cretu. Surse din politica europeana sustin ca europarlamentarul PSD urma sa fie nominalizat la una dintre functiile de comisar european, considerate la cel mai inalt nivel decizional al Uniunii Europene, scrie Adevarul.