​O noua runda in Dosarul "Santajul". DNA cere explicatii de la fostul sef al ANAF. Fostul presedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Serban Pop, a fost asteptat ieri la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) pentru a fi audiat in dosarul de santaj prin presa din trustul familiei lui Dan Voiculescu. Potrivit surselor EVZ, Serban Pop ar fi contramandat intalnirea cu procurorii anticoruptie "pe ultima suta de metri", obtinand o noua "programare" pentru a da declaratii in fata anchetatorilor DNA, in perioada urmatoare. Reamintim ca Serban Pop este urmarit penal in dosarul lui Sorin Alexandrescu, director Antena Group, si al complicilor Camelia si Dan Voiculescu, inca din data de 25 iulie. Procurorii DNA au stabilit ca si-a folosit influenta functiei de presedinte al ANAF, obtinand documente prin intermediul echipelor de la Garda Financiara - Comisariatul General, care au efectuat controlul incrucisat la firmele Bodu SRL si RCS&RDS, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Balta Vacaresti. Cum a luat nastere un colt de rai in centrul Capitalei din ineptie comunista si negljenta autoritatilor. Natura a renascut din propria ei cenusa, de culoare cenusie. Beton-cenusie. Unii o numesc Delta Vacaresti, altii o condamna groapa, cativa o considera in mod clandestin casa, iar pentru mai multi a fost, in copilarie, acasa. "Adevarul" va prezinta fabuloasa poveste a unei oaze de 190 de hectare care a nutrit "indolenta" de a-si face loc chiar in buricul Bucurestiului. Cateva asociatii non-guvernamentale de mediu si o revista de profil au descoperit si au mediatizat, in urma cu un an, ceea ce pare a fi o dovada vie ca natura, in final, invinge. Dovada, sub forma unui teren de peste 180 de hectare de spatiu verde pe alocuri mlastinos si cu circa 80 de hectare de luciu de apa, ar fi chiar un adevarat centru de biodiversitate unde s-ar putea dezvolta un parc natural. De altfel, la inceputul lunii iunie, Academia Romana, in urma unui studiu propriu, a decis ca este recomandat ca locul sa devina protejat de lege si a dat aviz favorabil pentru ca zona Vacaresti din Capitala sa devina parc natural, anuntaAdevarul.

DW: Scandalul NSA - protestele se sting, dilema mocneste. La ce au slujit protestele fata de excesiva supraveghere a cetatenilor de catre serviciile secrete, izbucnite dupa ce Ed Snowden a dat la iveala si fructuoasa colaborare a serviciilor secrete germane cu cele americane? Soc, consternare, revolta, proteste, sute de articole si eseuri, interviuri, talk show-uri (vreme de peste opt saptamini) - acesta ar fi un prim bilant al efectelor directe si colaterale declansate de dezvaluirile facute de ex-agentul NSA Edward Snowden. Dupa ce, in cele din urma, el a obtinut azil in Rusia, la orizont se intrevede o grava inrautatire a relatiilor bilaterale ruso-americane, tocmai in ajunul summitului G20 de la Sankt Peterburg, scrieDeutsche Welle.

Sulina, un paradis turistic lasat de izbeliste. In Delta Dunarii, la punctul de varsare a bratului Sulina in mare, pe un petic de pamant de numai 14 km2 la care se poate ajunge doar pe apa, se afla una dintre localitatile cu imens potential turistic din Romania. Cu acces turistic la Marea Neagra si la Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, la zeci de ani de la ultimele investitii masive, Sulina asteapta astazi sa fie valorificata la adevarata ei valoare. De la Tulcea pleaca zilnic, din doua in doua ore, cateva nave de pasageri care ajung la Sulina fie intr-o ora si jumatate, fie in 4 ore. Inconjurata de apa sub mai multe forme (mare, Dunare, ghioluri, mlastini) Sulina nu este legata la reteaua nationala de drumuri si singura modalitate de contact cu exteriorul este Dunarea, anuntaYahoo News.

Bataia de joc din Drumul Taberei. Primarul ascunde facturile pentru Parcul Moghioros. Edilul sectorului 6 al Capitalei, Rares Manescu, se grabeste sa achite, din bugetul local, lucrarile de reabilitare efectuate pana acum la Parcul Drumul Taberei (Moghioros). Acesta spune ca deja s-au facut jumatate din lucrari si le-a cerut alesilor locali, luni, sa fie achitati nu mai putin de sapte milioane de euro, adica 50% din suma totala pentru proiect. In fata consilierilor, primarul Manescu a motivat ca numai daca se achita facturile continua proiectul in conditii normale, iar de la Ministerul Dezvoltarii, condus de colegul PSD-ist Liviu Dragnea, banii vin greu, informeazaEVZ.

Autostrada Deva - Lugoj, motiv de nemultumire: hunedoreni suparati ca au primit preturi derizorii pe terenuri. Sute de hunedoreni au fost nevoiti sa accepte un pret de circa un leu pe fiecare metru patrat al terenurilor de pe care au fost expropriati, pentru ca locurile sa fie ocupate de santierul autostrazii. In timp ce in alte zone traversate de autostrada, proprietarii terenurilor le-au cedat statului roman la preturi de 5 - 6 euro pe metru patrat, in zona Deva - Ilia, localnicii au primit oferte de zeci de ori mai mici. Nemultumirile proprietarilor de terenuri din zona Deva - Ilia, unde in urmatoarele luni va incepe constructia unui tronson de 22,1 de kilometri de autostrada dateaza de mai bine de un an. In ciuda entuziasmului general cu care este privit proiectul de infrastructura, sute de hunedoreni au ramas nemultumiti de faptul ca statul roman le-a oferit doar un leu pentru fiecare metru patrat de teren de pe care vor fi expropriati, scrieAdevarul.

Nerusinarea "retelei" Severin continua la Bruxelles si la Bucuresti. Dupa patru ore petrecute la DNA, timp in care i s-a prezentat dosarul in care este acuzat de luare de mita si trafic de influenta, printre altele, Severin a declarat ca "sub nici o forma nu se pune problema demisiei" sale din Parlamentul European, pentru ca se "simte cu constiinta impacata". In pofida faptului ca unul dintre colegii sai, implicati in cazul "Lobby la Parlamentul European", austriacul Ernst Strasser, a fost deja condamnat la patru ani de inchisoare, a faptului ca dosarul sau este mult mai grav si a marginalizarii sale in PE, Severin continua sa faca de ras Romania. El a incercat ieri o diversiune, referindu-se exclusiv la dosarul "Lobby in Parlamentul European" si s-a aparat sustinand ca "nu este vorba de o fapta spontana, ci de una provocata sau de incercarea de a provoca o fapta. Oamenii aceia au venit in intentia de a ne determina pe unii sau pe altii sa facem anumite lucruri care nu sunt in regula", anuntaRomania Libera.