Aurelian Pavelescu: "Mugur Isarescu mi-a infirmat ca va candida la Presedintie". Presedintele PNTCD a dezvaluit ca actualul guvernator al Bancii Nationale i-a dat de inteles ca nu este interesat de cea mai inalta functie in stat. Aurelian Pavelescu critica, intr-un interviu acordat in exclusivitate EVZ, atitudinea lui Vasile Blaga fata de unificarea Dreptei. Evenimentul zilei: Domnule Aurelian Pavelescu, de ce atata faramitare in zona de dreapta? De ce nu se ajunge la un numitor comun? Aurelian Pavelescu: PNTCD a facut tot ce este cu putinta si facem si de acum incolo. Am facut primul pas, impreuna cu Mihai Razvan Ungureanu, in martie - s-a constituit Alianta DA - pentru a da un semnal nu numai pentru partidele noastre, ci si pentru celelate partide sau ONG-uri. Integral inEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Prima zi in trafic cu noul Cod Rutier. Ce spun biciclistii, scuteristii si soferii. Astazi au intrat in vigoare modificarile aduse Codului Rutier care ii vizeaza, in special, pe biciclisti, pe soferi, dar si pe conducatorii de mopede. Nu toti insa erau la curent cu noile reguli din trafic. Noile reguli de circulatie pe sosele intrate joi in vigoare ii obliga pe biciclisti sa aiba la ei buletinul de identitate, sa nu circule pe drumurile aglomerate si sa nu foloseasca trecerile de pietoni. In ceea ce ii priveste pe scuteristi, acestia nu au voie sa transporte pasageri beti. "Stiu despre aceste schimbari ale Codului Rutier si sunt de acord cu ele. Eu oricum am tot timpul la mine buletinul si mi se pare normal sa-l aiba toata lumea. Dar ce se fac copiii care au sub 14 ani? Ei nu au buletin si merg si ei din ce in ce mai mult pe strazi cu bicicletele, pe distante mari", a declarat Catalin, unul dintre biciclistii care strabat zilnic drumul aglomerat spre Pipera, anuntaAdevarul.

Cat pierde Primaria din "afacerea chioscurilor". Administratia locala incaseaza doar 150 de euro pe luna din inchirierea unor chioscuri care, pe piata libera, se inchiriaza cu mii de euro. RL a relatat ieri ca Primara Capitalei a achizitionat, prin proiectul "Capitala creste verde", la preturi supraevaluate, jardiniere la 3.800 de euro bucata, banci de 380 de euro si chioscuri de aproape 40.000 de euro. Astfel, au obtinut profituri uriase, firmele "de cumetrie" ale reprezentantilor administratiei locale. Astazi RL dezvaluie cum unele dintre cele mai scumpe chirii din Romania sunt platite pentru spatiile comerciale din Herastrau, Cismigiu si alte parcuri. Respectivele spatii comerciale apartin Primariei Bucurestiului si sunt administrate de Administratia Lacuri Parcuri si Agrement Bucuresti (APLAB), informeazaRomania Libera.

DW: Verdicte pentru asasinii romilor. Critici aspre si in buna parte meritate a recoltat Ungaria lui Viktor Orban, in ultimii ani, pentru introducerea unor modificari legislative si constitutionale de natura sa puna in pericol democratia si statul de drept. Dar justitia maghiara a lansat mai nou si un semnal salutar: trei condamnari la inchisoare pe viata si o pedeapsa de 13 ani de privare de libertate - iata concluzia judiciara pe cat de aspra, pe atat de corecta trasa de un tribunal din Ungaria, in urma crimelor infioratoare comise in serie, in 2008, de un grup de rasisti unguri. Asasinii transformasera oameni nevinovati, care se intamplau sa fie romi, in vanat. Inarmati cu pusti de vanatoare, le aruncasera oamenilor in dormitoare, la ceas de noapte, cockteiluri Molotov, asteptandu-i sa se refugieze din case spre a-i impusca de parca ar fi fost potarnichi, scrieDeutsche Welle.

Dosarul Transferurilor Sforarii din fotbal scapa de puscarie? Patronii de cluburi de fotbal si impresarii implicati in "Dosarul Transferurilor" au sanse mari sa scape de problemele penale. Tot ce trebuie sa faca este sa traga de timp pana anul viitor, cand va intra in vigoare noul Cod Penal. Cea mai grava infractiune pentru care sunt acuzati de catre procurorii DNA este cea de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, care pe noua lege va avea pedeapsa maxima de cinci ani. Prescrierea acestor infractiuni vine dupa sapte ani si sase luni de la data de la care sunt comise: in perioada 1998-2005. In momentul in care va intra in vigoare noul Cod, instanta va constata prescrierea infractiunilor si incetarea procesului penal. Deja o parte din acuzatiile de evaziune fiscala au inceput sa se prescrie, iar "greii din fotbal" au scapat de raspunderea penala pe aceste infractiuni, anuntaEVZ.

Pasarele cu scandal peste drumul national. Soferii, bucurosi. Primarii de pe Valea Prahovei, nemultumiti ca pasajele vor strica aspectul statiunilor. In timp ce autoritatile de la Bucuresti au decis sa construiasca patru pasarele in statiunile de pe Valea Prahovei pentru a fluidiza traficul, primarii sustin ca acestea vor fi demolate dupa doar un an pentru ca strica aspectul oraselor. Autoritatile au gasit in sfarsit o solutie pentru cozile kilometrice de masini care se formeaza in fiecare weekend pe drumul national care traverseaza statiunile de pe Valea Prahovei. Reprezentantii Guvernului si cei ai autoritatilor locale au decis la inceputul acestei luni construirea "imediata" a patru pasarele pietonale care vor traversa DN 1, informeazaAdevarul.

Suferinta si inaltare spirituala in temnitele bolsevice. Cartea lui Nicolae Steinhardt, "Jurnalul fericirii", descrie universul concentrationar pe care detinutii reuseau sa il respinga cu ajutorul celei mai puternice arme a crestinului: rugaciunea. In timp ce tortionari precum Alexandru Visinescu, fostul director al Penitenciarului Ramnicu Sarat, continua sa incaseze pensii uriase pentru "meritele" de a fi incercat sa zdrobeasca elita Romaniei interbelice, alti securisti de rang inalt sustin ca in inchisorile si coloniile de munca pe care le-au condus ar fi dat dovada de dreptate si de umanism. Insa marturiile lasate de cei schingiuiti in temnitele bolsevice arata cu totul altceva. Pentru a impiedica denaturarea adevarului prin minciunile lansate in spatiul public de catre tortionarii ajunsi la pensie, dar si pentru a arata cat de gaunoase sunt atitudinile de genul "securistii si-au servit tara" sau "nu au facut decat sa urmeze niste ordine", Romania libera publica o marturie zguduitoare, lasata de Nicolae Steinhardt, scrieRomania Libera.