Deputatul "15 case" a facut 29 de milioane de euro din afaceri cu statul. Parlamentarul PC Ion Dinita, cel care are doua locuinte in Bucuresti si a cerut 4.000 de lei pentru cazare in Capitala, a prosperat din contracte cu bani publici, multe fiind obtinute prin incredintare directa. Averea deputatului PC Ion Dinita l-ar face invidios pe orice "rege" al imobiliarelor. Daca nu ar fi ajuns in Parlamentul Romaniei, acesta ar fi ramas un anonim om de afaceri din Brasov. Pana acum, in calitate de ales s-a remarcat doar prin numarul mare de case si de terenuri pe care le detine. Mergand pe urmele averii lui, EVZ a descoperit ca Dinita este actionar la opt firme. Pe una singura, SC Gotic SA din Brasov, a obtinut, in ultimii cinci ani, 73 de contracte cu diverse institutii de stat.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Balta Vacaresti - de la pasari ocrotite pe plan mondial la cea mai mica planta cu floare de pe planeta. Cea mai mica planta cu floare din lume, circa 20 de specii de pasari ocrotite pe plan mondial, dar si mamifere ca vidra sau vulpea sunt cateva dintre motivele detaliate de academicianul Dan Munteanu si geologul Florin Stoican in "apararea" viitorului parc. adevarul.ro va prezinta motivele pentru care acest loc "fermecat" din centrul Bucurestiului nu este o simpla mlastina. In cadrul dosarului Balta Vacaresti, reporterii adevarul.ro au discutat cu doi dintre oamenii care s-au implicat in mod direct si care sunt probabil cei mai avizati "sa-si dea cu parerea": Dan Munteanu, pesedintele Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Romane, si Florin Stoican, geolog, presedintele Asociatiei de mediu Kogayon si coordonatorul echipei care a facut studiul de fundamentare depus la Academie.

DW: SUA si Occidentul, in impas. America si Occidentul se afla, diplomatic, in dificultati majore. E timpul ca responsabilii apuseni sa incerce sa descopere cauzele acestor greutati. In timp ce in Germania campania electorala risca sa coboare din nou la tema de subsol a antiamericanismului, de aceasta data prin intermediul scandalului disproportionat generat de dezvaluirile cu privire la excesul culegerilor de date de catre NSA, America starneste ingrijorari legitime. Pe Batranul Continent alarma e de rigoare in randul tuturor celor constienti ca nicaieri in lumea globalizata democratia si libertatea nu se pot lipsi de ajutorul american. Si ca, daca nu vrea sa ajunga la cheremul Moscovei, al Chinei comuniste si inca si mai vulnerabila in fata amenintarii teroriste decat e oricum, Europa nu se poate dispensa de cooperarea transatlantica, scrie Deutsche Welle.

Aurelian Pavelescu: "Mugur Isarescu mi-a infirmat ca va candida la Presedintie". Presedintele PNTCD a dezvaluit ca actualul guvernator al Bancii Nationale i-a dat de inteles ca nu este interesat de cea mai inalta functie in stat. Aurelian Pavelescu critica, intr-un interviu acordat in exclusivitate EVZ, atitudinea lui Vasile Blaga fata de unificarea Dreptei. - Evenimentul zilei: Domnule Aurelian Pavelescu, de ce atata faramitare in zona de dreapta? De ce nu se ajunge la un numitor comun? - Aurelian Pavelescu: PNTCD a facut tot ce este cu putinta si facem si de acum incolo. Am facut primul pas, impreuna cu Mihai Razvan Ungureanu, in martie - s-a constituit Alianta DA - pentru a da un semnal nu numai pentru partidele noastre, ci si pentru celelate partide sau ONG-uri. Interviul integral in EVZ.

Cum erau ascultati romanii inainte de 1989. Securitatea inregistra si ce vorbeai in somn! Un fost sef de Securitate a povestit pentru "Adevarul" cum si cu ce mijloace tehnice se faceau interceptarile telefonice inainte de 1989. In urma cu cateva luni s-a aflat ca Statele Unite ale Americii deruleaza, de aproape sase ani, un program secret denumit PRISM, prin care are acces la serverele celor mai mari retele sociale si servicii de email si date din lume. In Romania, deputatul PSD Sebastian Ghita a anuntat ca va depune o initiativa legislativa prin care Serviciul Roman de Informatii (SRI) sa primeasca permisiunea de a asculta si convorbirile telefonice care se fac de pe cartele pre-platite. Toate acestea au deschis noi discutii despre cat de supravegheati suntem de serviciile secrete. Iar romanii sunt sensibili la astfel de subiecte dupa decenii in care au trait sub teroarea ca Securitatea vede si aude tot. Aurel Tambrea, fostul sef al Securitatii din judetul Vrancea, a dezvaluit pentru "Adevarul" cum era supravegheata populatia Romaniei inainte de Revolutie.

Pensionari pacaliti de Casa de Ajutor Reciproc. Zeci de pensionari au fost pacaliti de conducerea Casei de Ajutor Reciproc. Se intampla in Gorj, la Targu Carbunesti. Batranii au cotizat ani la rand, dar cand au vrut sa ia un imprumut, au aflat ca unitatea intrase in faliment si au ramas fara bani. Acum, oamenii incearca disperati sa isi recupereze economiile, dar e greu de crezut ca le vor mai vedea vreodata. Luna de luna, zeci de batrani din Targu Carbunesti din Gorj au pus doua procente din pensie intr-un fond al Casei de Ajutor Reciproc din oras. Numai ca, intre timp, unitatea a intrat in faliment, informeaza digi24.ro

O statiune romaneasca ce parea distrusa a renascut datorita unui localnic american. Femeile vin aici sa se vindece de sterilitate. Baile Tinca, din judetul Bihor, au renascut de cand au fost cumparate de un localnic care a trait timp de trei decenii in America. Statiunea este ocupata la capacitate maxima, aproape tot timpul anului. Turistii cauta mai ales apele de la Tinca, despre care se spune ca fac minuni pentru sanatate. Apa alcalina carbogazoasa de tipul Vichy-Celestins, cu gust placut si culoare cristalina, asa scrie pe un panou albastru deasupra Izvorului 4, din Baile Tinca. Oamenii de prin partile locului, dar si specialistii spun ca apele minerale, bicarbonate, calcice, magneziene, sodice de la Tinca fac minuni. Ca sunt bune in special la ficat, in ulcere sau reumatism. Dar cei mai multi cred ca apele acestea, cu un gust usor ciudat de petrol, te vindeca de orice boala, noteaza EVZ.

DW: Omul, doar un algoritm? Cazul Snowden a avut mai multe efecte colaterale. Intre acestea, constientizarea pericolelor la care se expun utilizatorii care incredinteaza prea multe date personale internetului. Statisticianul Andrew Pole elaboreaza algoritmi de analiza a clientelei concernului Target, specializat in comertul cu amanuntul. Departamentul de marketing l-a provocat pe specialist, punindu-i urmatoarea intrebare: este posibil sa se identifice, via internet, daca o clienta este sau nu gravida, chiar daca ea nu doreste ca acest lucru sa se afle? Pole a analizat preferintele comerciale si obiceiurile unui contingent de cliente si, din datele obtinute, a elaborat un algoritm. prin care publicitatea pentru scutece, alimente pentru bebelusi, etc putea fi adresata clientelei feminine, mamelor in special, scrie Deutsche Welle.