Ovidiu Silaghi este chemat miercuri la DNA. Il va mai numi Ponta la Transporturi? Ministrul propus de PNL pentru Transporturi, Ovidiu Silaghi, va fi chemat saptamana viitoare, pe 21 august, la DNA. Informatia este prezentata in exclusivitate de "Evenimentul Zilei". Motivele nu sunt deocamdata cunoscute, insa drumurile la DNA nu reprezinta o noutate pentru Silaghi. El are numeroase antecedente in acest sens, multe survenite si in urma relatiilor de afaceri cu fostul ministru de la Transporturi, Relu Fenechiu. In 2008, Ovidiu Silaghi a fost cercetat de DNA pentru trafic de influenta si santaj in cazul lichidarii SC Samobil SA Satu-Mare, a doua cea mai mare fabrica de mobila din Romania, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Autostrada Orastie - Sibiu, aproape gata in zona de ocolire a Sebesului. Locuitorii din Sebes mai au foarte putin de asteptat pana ce vor scapa de traficul infernal ce sufoca in prezent orasul. Daca promisiunile reprezentantilor CNADNR se adeveresc, autostrada care ocoleste orasul va fi gata in septembrie. In imaginile aeriene realizate de Eduard Schneider, se poate observa ca lucrarile in zona nodului rutier de la Lancram, care va face legatura intre DN 1 si autostrada Orastie-Sibiu sunt foarte avansate. Prcatic mai este nevoie de realizarea ultimelor legaturi intre autostrada si drumul national, si de turnarea ultimelor straturi de asfalt. Pana in prezent, "traficul greu" care traversa Romania de la vest la est, de la Arad la Bucuresti, trecea inevitabil prin centrul orasului Sebes, ducand la supraaglomerarea circulatiei in oras. Inzilele de maxima afluenta, Sebesul este tranzitat de peste 40.000 de autovehicule, anuntaAdevarul.

Cui foloseste ziua libera de la Guvern? Guvernul a decis, miercuri, ca si ziua de vineri, dupa sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului, sa fie zi libera. Astfel, numarul zilele nelucratoare programate in 2013 a ajuns la 15, cel mai mare din ultimii ani. Cine sunt romanii care se bucura cel mai mult de pe urma acestor zile libere? Oferirea de zile libere a devenit o preocupare semnificativa a guvernelor din ultimii ani, astfel ca numarul acestora a crescut semnificativ. Daca in 2010 erau doar 11 zile nelucratoare pentru sarbatorile legale, dintre care doar patru au picat in timpul saptamanii, in 2013 situatia este cu totul alta. La finalul anului trecut, Guvernul a anuntat ca angajatii vor avea 12 zi libere, iar opt dintre ele vor fi in timpul saptamanii. Ulterior, Executivul a decis suplimentarea cu inca trei zile nelucratoare - 2 si 3 mai si 16 august, toate in timpul saptamanii, informeazaRomania Libera.

Top 10 salarii la Palatul Victoria. Cine sunt cei 7 care castiga mai mult decat premierul Victor Ponta. Sapte angajati din Palatul Victoria iau, lunar, salarii sau indemnizatii mai mari decat sefului Guvernului, care castiga 6.148 de lei. Cel mai bine platit din intregul guvern este fostul procuror general al Romaniei, Ilie Botos, acum secretar de stat al vicepremierului Gabriel Oprea, cu un salariu de aproape trei ori mai mare decat al premierului care l-a numit in functie. "E o anomalie. Pe la mine, pe la SGG, am oameni care au salarii mult mai mari decat mine si pana la urma salariul cel mai mare din tara in administratie trebuie sa fie al presedintelui, al doilea la primului-minstru, al treilea al ministrilor. Nu se poate sa am angajati care castiga de trei ori cat mine. Nu are sens, nu are logica", spunea Ponta pe 8 iulie, la PSD, cand si-a anuntat intentia de a modifica, in luna septembrie, legea salarizarii bugetarilor, scrieGandul.

DW: Romania si pilotii farfuriilor zburatoare. Daca niste extraterestri ar analiza principalele filoane ale vietii politice romanesti ar face ochii mari. Si ar intampina mari dificultati incercand sa-si revina, devastati cum ar fi de spectacolul aiuritor la care ar fi nevoiti sa asiste. Pilotii obiectelor zburatoare neidentificate ar ciuli mai intai, increduli, urechile, afland cat de greu se impun regulile democratiei si statului de drept, ca si principii simple, pe care le intelege chiar oricine, precum nevoia promovarii consistente a educatiei, stiintei si culturii ca temei al propasirii unei societati. Ulterior s-ar freca la ochi, constatand incapacitatea opozitiei romanesti de centru-dreapta de a se unifica si de a manifesta o minima solidaritate, in conditiile in care orice alta atitudine este, politic, vadit sinucigasa, anuntaDeutsche Welle.

Spaga uriasa la Agricultura. Oamenii lui Felix special s-au lacomit la ajutoarele saracilor. Directorul adjunct al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Aurel Pana, si afaceristul Mugur George Voinea au fost retinuti de procurorii DNA pentru o spaga de 1.200.000 de euro. Din datele din ancheta rezulta ca cei doi erau specializati in trucarea licitatiilor privind achizitiile de alimente pentru saraci, in cadrul unui program finantat din fonduri europene. Este vorba de Planul European de Ajutorare pentru Persoanele cele mai defavorizate din Romania (PEAD) 2013. ana este secretar executive al Partidului Conservator, iar Voinea este responsabil pentru Relatia cu reprezentantele diplomatice din PC - Diaspora. APIA functioneaza in subordinea Ministerului Agriculturii, condus de presedintele PC, Daniel Constantin. Ministrul este omul de incredere al presedintelui fondator al PC, Dan Voiculescu, informeazaEVZ.

Centrul Vechi din Bucuresti, spatiu al vesnicelor schimbari: povesti de prin hanurile comertului de altadata si idile in "inima distractiei" din Capitala. Centrul Istoric de astazi este amalgamul bizar si inedit care a crescut cu energia negotului, cu bucuria promenadei si a loisirului boem pe ritm de cantonete. Intre calin muzical, prostituat murdar, pe alocuri betiv si prin parti regal, el mai pastreaza astazi, astenic, din boarea dulce-amaruie de altadata. Un reportaj din cadrul celei mai frumoase campanii "Adevarul" - "125 de locuri pentru care iubim Romania. Jurnal de vacanta". Povestea din spatele locului considerat in prezent inima distractiei bucurestene, se intinde pe o suprafata de 57 de hectare, din care zona Lipscani ocupa, in prezent, circa 15 hectare, semn clar ca primele note ale intregului cantec de boem stricat a fost scris in jurul acestei strazi, scrieAdevarul.

Avem a treia crestere economica din UE. Performanta sau intamplare? PIB-ul a fost tras in sus in primul semestru al anului de exporturi, productie industriala si o agricultura ce beneficiaza in 2013 de conditii meteo favorabile, fata de dezastrul de anul trecut (valoare adaugata bruta in acest sector mai mica cu 21% fata de 2011). Ca sa obtii crestere economica nu sunt necesare performante economice deosebite ci este suficient sa ai un an precedent prost la care evolutia actuala sa fie raportata, rezultand astfel o crestere. Este cazul evolutiei economice a Romaniei in primele sase luni ale anului, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Produsul Intern Brut (PIB) a urcat in trimestrul al doilea, fata de precedentele trei luni, cu 0,3%, astfel ca in prima jumatate a anului cresterea economica s-a plasat la 1,7% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, estimeaza Institutul National de Statistica (INS), anuntaRomania Libera.