Anchetatorii DIICOT colaboreaza cu organele judiciare din opt state arabe, carora le-au solicitat date cu privire la afacerile unor firme coordonate de Omar Hyssam, suspectand ca banii proveniti din afacerile ilegale ale sirianului se duceau in conturile unor organizatii care sprijina activitatile teroriste, scrie Evenimentul Zilei, citand surse.

Potrivit publicatiei citate, Omar Hayssam ar fi fost ajutat, in aceasta operatiune, de complicii Nasta Bassam, El Assal Emile Raja, Kais Khedheir, Badnouk Naoras, Violeta Pirvan, Baloute Omar, Bakari Ibrahim, Jamal Hamad, Adnan Khatib, Adela Omar (sotia), Mihai Nasture (cumnatul), Nicolae Saracu (decedat), Mirela Ciolan si Mirela Virginia Revent.

In 2004, in urma perchezitiilor la "cartierul genral al lui Hayssam" - birourile Strada Poligrafiei nr. 1 - s-au descoperit 154 de fotografii format mic, purtand pe verso nume de arabi, precum si un dosar reprezentand invitatii in Romania pentru 54 de cetateni arabi.

Mai multi martori ar fi indicat ca cesiunile de actiuni la diferitele firme din "Manhattan Group" se semnau in fata Violetei Pirvan, mama celui mai mic dintre copiii lui Omar Hayssam si fosta avocata a grupului de firme ce a apartinut sirianului.

O alta veriga importanta a sistemului ar fi fost Adnan Khatib care, impreuna cu fratele sau, Zakaria, ar fi scos banii din Romania. Potrivit surselor EVZ.ro, cei doi ridicau sumele de bani, in numele unor firme-fantoma, de la mai multe banci. Fratii Khatib sunt plecati din Romania; in februarie 2002, fratii Omar au preluat controlul asupra societatilor pe care Khatib le reprezenta, firme prin care au fost externalizati banii din conturile SC Bucovina Mineral Water SRL, arata publicatia citata.

"Inginerul financiar" al grupului ar fi fost Nasta Bassam. Acesta impreuna cu Badnouk Naoras El Assal Emile Raja, Kais Khedheir, Khaled Alshaar, Jamal Hamad, Balloute Omar si Bakari Ibrahim au fost cercetati in dosarul privatizarii frauduloase a societatii Foresta Nehoiu.

Potrivit surselor EVZ, societatile vizate prin conturile carora s-ar fi spalat bani sunt: Firma Valverde SRL, Carmina Comert SRL, SC Best Wood Nehoiu SRL, SC Ares Total SRL, SC Moldosin Trading SRL, SC Forex Bac SRL, SC Coconot Alb SRL, SC Allah Company SRL.

Amintim ca Omar Hayssam a fost adus marti la sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), pentru a fi audiat intr-un dosar privind savarsirea unor infractiuni economice, disjuns din dosarul "Manhattan", informeaza Agerpres.

La intrarea in sediul DIICOT, Hayssam nu a facut nicio declaratie. El a fost insotit de un impresionant dispozitiv de securitate, fiind transportat cu duba de la Penitenciarul Margineni.

In dosarul "Manhattan", aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti, Omar Hayssam a fost trimis in judecata in octombrie 2012 de procurorii DIICOT, alaturi de fratele sau, Mohamad Omar, cumnatul lui, Mihai Nasture, si doi parteneri de afaceri, Viorel Vasile Mafteuca si Doina Farladanschi.

Potrivit DIICOT, cei cinci au constituit un grup infractional organizat si au actionat premeditat si planificat in vederea nerestituirii creditelor si trecerii patrimoniilor SC Bucovina Mineral Water si SC Rio Soft Drinks SA in cadrul altor societati din "Grupul Manhattan".

Procurorii sustin ca Omar Hayssam si complicii lui au contractat imprumuturi bancare in numele Bucovina Mineral Water si Rio Soft Drinks SA, dupa care au transferat patrimoniile celor doua companii (fabrica de sucuri Rio din Timisoara si fabrica de imbuteliere ape minerale si sucuri Bucovina din Vatra Dornei) catre alte societati reale sau fantoma din "Grupul Manhattan".

Prejudiciul produs este de 78,4 milioane de lei pentru infractiunea de delapidare, 4.171.261,86 de dolari, respectiv 2.295.698 de lei pentru infractiunea de evaziune fiscala, 17,3 milioane de lei pentru infractiunea de spalare a banilor, totalul fiind de aproximativ 20 milioane de euro.

Omar Hayssam a fost condamnat de instantele din Romania in patru dosare: 20 de ani de inchisoare pentru rapirea jurnalistilor in Irak, 16 ani de inchisoare in dosarul 'Volvo Truck', 3 ani de inchisoare in dosarul 'Foresta Nehoiu', 2 ani de inchisoare pentru trecerea frauduloasa a frontierei. Primele trei condamnari sunt definitive.

El a reusit sa fuga din Romania in anul 2006, fiind adus in tara pe 19 iulie anul acesta.