Frauda BAC. Spagi date in WC-ul liceului. "Mamica" si-a folosit fiul pe post de intermediar. Zece profesori, parinti si elevi au fost trimisi in judecata. Frauda de la bacalaureatul din aceasta vara, descoperita la Liceul Tehnologic "Ion Banescu", din Mangalia, s-a soldat cu trimiterea in judecata a sase profesori, in frunte cu seful comisiei de examinare. Alaturi de cadrele didactice, in fata instantei vor ajunge doi parinti si doi elevi, pentru dare de mita dar si alte doua persoane care au inlesnit fraudarea examenului. In total, 12 persoane sunt puse sub acuzare in acest caz. Inscrisurile gasite asupra celor doi elevi in timpul examenului de bacalaureat au completate si respectiv incercuite raspunsurile la intrebarile tip grila iar in cazul exercitiilor care presupuneau rezolvari, acestea sunt scrise olograf pe aceleasi foi, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Viscri, satul-vedeta al Romaniei. Cum a ajuns o localitate cu doar o mie de oameni cunoscuta in toata lumea. Viscri s-a dezvoltat enorm dupa ce printul Charles si-a cumparat o prorpietate in zona. Viscri a ajuns de la un sat izolat la o veritabila atractie turistica. A castigat teren prin persajele pitoresti si prin faptul ca la Viscri totul este autentic. "Adevarul" va prezinta, in cadrul celei mai frumoase campanii "125 de locuri pentru care iubim Romania. Jurnal de vacanta", un colt de rai din tara noastra. Satul Viscri numara putin peste 1.000 de locuitori si adaposteste una dintre cele mai spectaculoase biserici fortificate sasesti, de altfel fiind una din cele sase inscrise in patrimoniul mondial UNESCO. Frumusetea locului a atras atentia fundatiei Mihai Eminescu Trust patronata de printul Charles, care a renovat biserica si alte cateva case din zona dandu-le stralucirea de altadata. Izolarea, dar si absenta altor ocupatii in afara de agricultura, au facut ca pe la sfarsitul anilor '90 sa apara proiectul "Sosete din lana naturala din Viscri", initiat de doi nemti stabiliti aici, anuntaAdevarul.

Culmea agriculturii romanesti: recolta-record, profituri minime. Soarta micilor producatori din agricultura, evolutia preturilor si identificarea responsabilitatilor au constituit tema unei noi dispute intre presedinte si premier. Tendinta de scadere este insa prezenta la nivel global, cotatiile bursiere de la Londra si Chicago sa arate un nivel cu "doar" 15% mai mare. Principalii perdanti nu sunt insa producatorii, ci proprietarii cu terenuri arendate. Starea agriculturii a fost tema de disputa intre presedinte si premier. "E strigator la cer, Guvernul nu a asigurat certificate de depozit pentru fermieri". "Basescu pune pile pentru sponsorii sai, mari baroni din agricultura" - a fost ping-pong-ul declaratiilor de ieri, informeazaRomania Libera.

DW: Romania, globalizarea si sansele democratiei. Ce viitor au oare libertatea si democratia in Romania? Soarta lor nu pare a se situa sub o stea fasta, date fiind recompensarea autorilor derapajului antidemocratic din 2012, prin rezultatul alegerilor din decembrie trecut, precum si mentinerea aproape intacta a popularitatii USL, in ciuda feluritelor si vaditelor ei esecuri. Intr-o astfel de tara, democratia are carti rele nu doar pentru ca o echipa neavenita ajunge, in ciuda revolutiei incompetentei pe care a declansat-o, sa fie propulsata si mentinuta la carma. Ci, mai cu seama, pentru ca, strambata de o presa aservita oligarhiei mafiote, opinia publica n-ajunge sa se indrepte astfel, incat sa exercite presiunea necesara lichidarii bazei de putere a prostiei, falsului, inadecvarii si ticalosiei, scrieDeutsche Welle.

Un document pentru nelinistea USL. "Nu ne vom mai implica pentru mobilizarea cetatenilor la vot. La 15 luni de la preluarea puterii deziluzia este generala". Asociatia Comunelor din Romania (ACoR) a realizat cel mai dur rechizitoriu impotriva guvernarii Ponta, concluzia fiind ca, dupa 15 luni de guvernare, "deziluzia este generala". Cei din ACoR au adoptat un document intitulat "Protest fata de masurile luate de Guvernul Romaniei impotriva colectivitatilor locale" in care critica dur mai multe Ordonante de Urgenta ale guvernului Ponta, inclusiv nerezolvarea problemei incompatibilitatilor. Marti dupa amiaza, reprezentantii ACoR au venit sa depuna Protestul la Guvern si s-au intalnit cu reprezentantii Ministerului de Finante. "Astazi (n.r. - ieri) la Bucuresti se depune adresa de inaintare a Protestului cu semnaturile celor 40 de filiale judetene ale Asociatiei Comunelor din Romania. Apoi se asteapta intre trei si cinci zile raspunsul premierului cu privire la intalnirea pe care a solicitat-o Asociatia Comunelor", a declarat pentruGandulprim-vicepresedintele ACoR, Mariana Gaju.

Zidul unde au fost executati sotii Ceausescu, tencuit spre disperarea celor care planuiau deschiderea unui muzeu. Dupa ce au anuntat ca vor sa amenejeze un muzeu la fosta unitate militara de la Targoviste, unde a avut loc executia sotilor Ceausescu, autoritatile locale au descoperit ca pe zidul unde au fost impuscati cei doi a fost tencuit in primii ani dupa Revolutie, nemairegasindu-se urmele de gloante. In lipsa acestora, muzeul nu ar mai avea niciun "farmec", iar acum se cauta o metoda de restaurare. Autoritatile locale au hotarat sa amenajeze un punct muzeal la fosta unitate militara de la Gara Targoviste, unde a avut loc executia sotilor Ceausescu, dupa ce au primit mai multe solicitari de vizitare a acestui loc. Putine persoane stiau insa ca acest zid a fost tencuit, informeazaAdevarul.

Marturii despre atrocitatile din infernul Gulagului. Executiile publice si tortura sunt fapte cotidiene in inchisorile din Coreea de Nord, potrivit marturiilor dramatice ale unor fosti detinuti in fata Comisiei de ancheta a ONU care si-a deschis lucrarile la Seul, in capitala Coreii de Sud. Nordul, condus de a treia generatie a familiei fondatoare Kim, neaga ca ar viola drepturile omului, refuza sa recunoasca aceasta comisie si interzice accesul anchetatorilor. Transfugi nord-coreeni care traiesc in prezent in Coreea de Sud au relatat cum gardienii au taiat degetele unui barbat, cum detinutii sunt fortati sa manance broaste si cum au silit o mama sa isi ucida propriul copil. Integral in Romania Libera.