Ambasadorul Romaniei la Londra: Avem toleranta zero fata de orice tip de infractiuni. Excelenta Sa ambasadorul Romaniei in Marea Britanie a dezbatut alaturi de corespondentul de presa la Bruxelles, Cristian Unteanu, problemele cu care se confrunta cetatenii romani care locuiesc in Regatul Unit, atacurile presei britanice la adresa imigrantilor din Europa de Est si modul in care autoritatile romane gestioneaza aceste situatii. "Cu siguranta imaginea unei tari nu corespunde intotdeauna realitatii, si uneori realitatea este cosmetizata. Si pentru asta intervin echipele de lobby, oamenii care au misiunea sa faca imaginea. Imaginea poate sa insemne la inceputul unor negocieri, sau cand avem ceva de rezolvat, un avantaj sau un handicap pentru punctul de la care pornesti. Eu nu spun ca m-am confruntat cu astfel de probleme. Imaginea intervine atunci cand intelegi anumite reguli, jocuri, centrele de putere. Daca stii codul de acces, intelegi ce se intampla. Daca nu, citesti in carti ce s-a intamplat acolo unde ai fost si tu", sustine Ion Jinga. Integral inAdevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Cat de viabila este statalitatea Republicii Moldova? Pentru prima oara in scurta sa istorie, Moldova s-a asezat pe o traiectorie occidentala ferma si are sansa sa iasa din sfera de influenta a Rusiei. Singurii care mai pot strica lucrurile sunt politicienii de la Bucuresti si Chisinau. Ieri, la inaugurarea lucrarilor la gazoductul Iasi-Ungheni, in prezenta comisarului european pentru Energie, Gunther Oettinger, prim-ministrul Romaniei, Victor Ponta, a declarat ca "Guvernul de la Bucuresti nu trebuie sa dea Moldovei nici sfaturi, nici indicatii, ci trebuie sa munceasca impreuna cu guvernul din Moldova pentru a face viata oamenilor de pe cele doua maluri ale Prutului mai buna decat este in acest moment". Aceasta este o afirmatie care poate intra intr-o colectie a celor mai grave declaratii de politica externa facute de un lider roman in ultimii 23 de ani, anuntaRomania Libera.

Rascoala rromilor. Referendum pentru abdicarea "regilor". De la moartea lui Florin Cioaba, cei doi fii, Dorin si Daniel, se cearta pe "tron" si pe avere. Mai multi lideri ai etniei spun ca nu mai vor "capete incoronate". O campanie de strangere de semnaturi se va derula zilele acestea prin cartierul Meteor din Targu Jiu, actiune la finalul careia liderii rromilor vor cere guvernantilor sa dea o lege care sa interzica titulaturile de "regi", "imparati" sau chiar "faraoni". Totul dupa ce aproape 30 de rromi s-au strans, la sfarsitul saptamanii trecute, la locuinta lui Ion Mihai "Ministru" pentru a protesta fata de cei doi fii ai lui Florin Cioaba, pe care nu ii recunosc de regi ai etniei. Printre protestatari s-a aflat si fostul candidat la Presedintia Romaniei, Constantin Ninel Potarca, cercetat pentru evaziune fiscala, informeazaEVZ.

Portughezii fac pe samsarii de avioane: cumpara trei F-16 vechi din SUA, pentru a le revinde Romaniei in lotul de 12 aparate multirol. Agentia de achizitii militare a Ministerului Apararii din Portugalia va cumpara trei aparate vechi F-16 Fighting Falcon, din stocul de armamente in exces al SUA, pe care le vor moderniza si apoi le vor revinde Romaniei, conform paginii de analiza Jane's. Portughezii urmeaza sa recurga din nou la programul Excess Defense Articles (EDA) al Armatei SUA, prin care si-au construit flota de avioane F-16, de data aceasta pentru a achizitiona trei aparate produse de Lockheed Martin, pe care urmeaza sa le revanda Romaniei. Cele trei aparate urmeaza sa fie modernizate la standardul MLU - Mid Life Update, de Fortele Aeriene Portugheze, in colaborare cu firma portughezo-braziliana de aeronautica OGMA. Acestea vor fi adaugate celor 9 avioane F-16 deja upgradate la standardul MLU, pentru a intregi pachetul de 12 aparate convenit cu Romania, scrieGandul.

DW: Ungurii aducatori de voturi. Presedintele Traian Basescu a plecat la Bratislava intr-o vizita oficiala care are pe agenda sa si aspectele mai delicate privind recunoasterea independentei Kosovo si relatiile cu Ungaria. In afara istoriei comuniste, Romania si Slovacia au in comun problema minoritatilor maghiare aparute simultan dupa Primul Razboi Mondial. Romania si Slovacia detin in continuare o populatie maghiara insemnata care nu si-a uitat originile si care se afla in raporturi stranse cu Ungaria. Problema celor doua tari este ca sunt adesea incomodate de modul dezinvolt in care unii politicieni maghiari organizeaza manifestari simbolice cu sugestii care pot parea nelinistitoare. In august 2009, de exemplu, presedintele Ungariei de atunci, Solyom Laszlo, s-a lovit de rezistenta dubla a Bratislavei si Bucurestiului. Autoritatile slovace au fost categorice, interzicand intrarea in tara presedintelui Ungariei care intentiona sa participe la dezvelirea unei statui a Sfantului Stefan, primul rege al Ungariei, anuntaDeutsche Welle.

Mircea Geoana: "Europa nu poate sa lase SUA singure in fata incercarii de a salva Siria si lumea". Siria isi ucide cetatenii de doi ani pe scara larga. Diferenta este ca acum o face folosind mijloace care sunt considerate in afara legii de comunitatea internationala: arme chimice. Acest fapt, daca este demonstrat, poarta semnificatii care depasesc cu mult conflictul sirian. In acest context SUA si Europa trebuie sa faca tot ceea ce este necesar, daca este posibil cu sprijinul si aprobarea Consiliului de Securitate, daca nu cu un sprijin larg al comunitatii internationale si al statelor din regiune. Tot ce este necesar implica cu probabilitate foarte mare si utilizarea fortei militare. SUA au anuntat ca sunt pregatite sa o faca. In momentul in care arme de distrugere in masa au fost utilizate in conflict nu mai exista optiuni, informeazaAdevarul.

Pe cine va mai trage dupa el Dinel Staicu? Un avocat a fost arestat miercuri pentru primirea unei spagi de 420.000 de euro de la fratele lui Dinel Staicu, scopul fiind acela de a-l ajuta pe acesta sa scape din inchisoare. In acelasi dosar mai este cercetata si judecatoarea Veronica Cirstoiu de la Curtea de Apel Bucuresti. Informatiile despre spagile platite pentru a-l scapa pe Dinel Staicu de inchisoare apar una dupa alta. Procurorii DNA au cerut miercuri Curtii de Apel Bucuresti arestarea preventiva a avocatului Lucian Bagia, pentru trafic de influenta si fals in inscrisuri sub semnatura privata, in dosarul in care este cercetata si judecatoarea Veronica Cirstoiu. Potrivit DNA, exista date si indicii temeinice confor carora, in cursul lunii aprilie 2012, avocatul Lucian Bagia, impreuna cu o alta persoana, a pretins 350.000 de euro si a primit de la Marian Staicu 1.900.052 de lei (aproximativ 420.000 euro, reprezentand suma pretinsa plus TVA), lasand sa se creada ca are influenta asupra judecatorilor de la Tribunalul Bucuresti, Sectia a II-a penala, astfel incat acestia sa pronunte o decizie favorabila fratelui acestuia, Dinel Staicu (fost Nutu), scrieRomania Libera.