Reportaj "Il Corriere della Sera": Camorra napolitana recruteaza asasini din randul minorilor romi din Romania. La periferia orasului Napoli, familiile de tigani fugiti din Romania traiesc intr-o saracie lucie, iar ca sa faca rost de bani parintii isi "vand" copiii clanului mafiot Camorra, dezvaluie cotidianul "Il Corriere della Sera" intr-un amplu reportaj. Copiii manuiesc pusti, sunt pusi sa se prostitueze si chiar ucid la comanda mafiotilor italieni. Jurnalistii povestesc cum au surprins un pusti de vreo zece ani cu pusca in mana. "Deindata ce si-a dat seama ca e vazut, a luat-o la fuga", spun jurnalistii, adaugand ca micutul a reaparut cateva secunde mai tarziu, pe o bicicleta, si a gonit spre un bar din apropiere, pentru a anunta mai multi barbati despre incident. Acestia au iesit din bar ca sa vada cine l-a filmat pe copil. Asa incep sa povesteasca cei de la "Il Corriere della Sera" trista poveste a copiilor de tigani, care traiesc intr-o mahala de la periferia orasului Napoli, asemanata cu favelele braziliene, "un loc unde micutii fac slalom cu bicicletele printre butoaie, moloz si excremente", scrieAdevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Cum poate fi revitalizat transportul pe Dunare. In ultimii ani, porturile romanesti de la Dunarea Maritima se confrunta cu o scadere a volumului de marfuri operate portuar, principala cauza fiind criza economica. In scopul adoptarii unor masuri care sa determine o crestere a volumului de marfuri operate in porturile dunarene, Administratia Porturilor Dunarii Maritime(APDM) Galati a initiat organizarea unor intalniri lunare cu operatorii portuari si firmele de shipping, in cadrul acestor intalniri urmand sa fie identificate problemele cu care se confrunta societatile din navigatie. La prima intalnire, organizata la sediul APDM Galati, au participat reprezentanti de la Portul Bazinul Nou si Portul Docuri din Galati, Idu Shipping Galati, Mario Santanela Galati, MGM Marine Shipping Constanta, Navlomar Maritime Constanta si Sea Horse Maritime Constanta, anuntaRomania Libera.

Guvernul vrea sa topeasca banii de investitii in consum. Statul se pregateste sa vanda pe bursa pachete minoritare din actiunile Romgaz, CE Oltenia, Nuclearelectrica, Electrica si Hidroelectrica. Sumele obtinute ar putea sa se piarda in sacul larg al bugetului de stat, cum s-a intamplat si in cazul altor privatizari, in loc sa mearga spre investitii, care sa contribuie la cresterea competitivitatii acestor societati. "Vindem participatii minoritare din companiile de stat, banii ii bagam la buget si ii cheltuim pe consum. Cand aceste companii au nevoie de investitii, le punem sa se imprumute. In plus, noilor actionari, care vor cumpara felie dupa felie, nu le pasa decat de propriul profit", avertizeaza secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri, Cristian Parvan, informeazaEVZ.

Cum au rezolvat Europa si SUA problema cainilor maidanezi. Vestul a optat pentru eutanasiere, Estul mizeaza pe sterilizare si adaposturi. Primarul Sorin Oprescu spera sa rezolve problema cainilor maidanezi prin organizarea unui referendum in cadrul caruia sa-i intrebe pe bucuresteni daca sunt sau nu de acord cu eutanasierea, data propusa de acesta fiind 6 octombrie. Decizia sa vine dupa ce, la inceputul acestei saptamani, un copil de 4 ani a fost ucis de caini maidanezi. Acesta nu este insa singurul caz in care o persoana si-a pierdut viata din cauza canilor fara stapan. In ultimii sapte ani, opt persoane au murit dupa ce au fost atacate de maidanezi. Cainii fara stapan sunt o problema mai ales in tarile din spatiul fostei Uniuni Sovietice si Balcani, dar si in Asia sau America de Sud. Cele mai multe tari din estul si sudul Europei nu au apelat la eutanasie, in ciuda numarului mare de maidanezi prezenti in orase, solutie agreata insa de Statele Unite si majoritatea tarilor din vestul Europei, scrieGandul.

DW: Sa ne intoarcem o clipa la originile democratiei republicane. Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a propus vot deschis la legea privitoare la Rosia Montana. Se asteapta reactia social-democratilor. Despre votul deschis si votul secret s-a discutat foarte mult. Subiectul se confunda cu istoria insasi a democratiei intr-un sens la mai larg, care trimite pana la vechii greci si inceputurile republicii romane. La origini se vota deschis, dar apoi presiunile care se exercitau de catre cei puternici asupra electorilor slabi au dus la aparitia votului secret, menit sa asigure libertatea de constiinta. J.J. Rousseau, care simpatiza cu practica republicana a votului deschis, cita pe Cicero dupa care republica romana a fost distrusa de introducerea votului secret, anuntaDeutsche Welle.

Romania, corigenta lumii. Politicienii corupti si drumurile proaste ne-au aruncat in coada clasamentului global al competitivitatii. Tara noastra se plaseaza pe ultimele locuri in topurile mondiale privind regimul taxelor, infrastructura, politicile guvernamentale, corectitudinea in afaceri, piata muncii si capacitatea de a pastra talente. Cat de mare este, in Romania, presiunea fiscala pe castigurile obtinute prin munca sau cat de proaste sunt drumurile si cat de putina incredere putem avea in politicieni stim prea bine cu totii. De asemenea, stim cat de putin sunt respectate regulile etice in afaceri, cum sunt tratati angajatii de catre angajatori si cat de greu ii putem pastra in tara pe romanii talentati. Ei bine, aflati ca la aceste criterii - si la inca multe altele - Romania sta atat de rau incat apare pe ultimele 10 locuri in clasamentul competitivitatii globale, intocmit anual de Forumul Economic Mondial, informeazaAdevarul.

Atentat. O lupta de patru ore, morti, raniti si opt avioane distruse. Harry Wales ar fi fost tinta talibanilor. Daily Mail a dezvaluit un raport despre tentativa talibanilor de asasinare a printului Harry in septembrie 2012, cand se afla la o baza militara in Afganistan. Un episod sangeros, in cadrul caruia si-au pierdut viata si doi puscasi marini americani, descris drept "cea mai mare pierdere suferita de US Air Force intr-un singur incident de dupa razboiul din Vietnam". Capitanul Harry Wales, identificat drept tinta militara legitima pentru talibani, a supravietuit unei lupte de patru ore care a facut ravagii in interiorul bazei Bastion, considerata impenetrabila. Printul Harry, al patrulea in linia succesiunii la tronul britanic, se afla in Afganistan pentru serviciul militar de trei luni la comanda unui elicopter Apache, ceea ce a incitat talibanii sa-l ucida sau sa-l rapeasca, scrieRomania Libera.