Ziarele internationale au preluat declaratiile de luni ale premierului roman Victor Ponta, care prevede respingerea proiectului de exploatare a aurului de la Rosia Montana, dupa ce mii de oameni au protestat in intreaga tara.

Protest in fata ParlamentuluiFoto: HotNews / DP

Premierul roman Victor Ponta a anuntat luni ca deschiderea celei mai mari mine de aur din Europa la Rosia Montana va fi respinsa din cauza protestatarilor. Canadienii de la Gabriel Resources au declarat ca vor lua in considerare o actiune in justitie impotriva Romaniei. "Gabriel Resources cauta urgent confirmari ale declaratiilor si clarificarea impactului privind propunerea de autorizarea a proiectului", a anuntat compania. Proiectul a fost blocat timp de 14 ani, iar in urma cu o luna cabinetul de stanga al premierului Ponta, care s-a opus inainte de venirea la putere, a renegociat contractul. Mii de persoane protesteaza in orasele din Romania impotriva proiectului, care ar urma sa foloseasca cianura pentru extragerea a 314 tone de aur si 1.500 tone de argint, scrieReuters.

Dupa ce mii de romani au demonstrat impotriva proiectului de la Rosia Montana, premierul roman Victor Ponta a declarat ca, in opinia sa, Parlamentul va respinge proiectul. Firma canadiana implicata in proiect, Gabriel Resources, acuza incalcarea tratatelor de investitii si ameninta cu actionarea in judecata. Planul prevede extinderea si modernizarea unei mine din Transilvania, in nordul Romaniei, dupa ce mai mult de un deceniu a fost amanat din cauza impactului asupra mediului. Ecologistii acuza utilizarea masiva de cianuri toxice si distrugerea varfurilor montane. "Asta va fi sfarsitul acestui proiect de lege. Eu, ca prim-ministru, trebuie sa gasesc alte solutii pentru investitiile straine si crearea de locuri de munca", a anuntat Victor Ponta, relateazaBBC.

Mii de romani manifesteaza in fiecare seara, de o saptamana, impotriva unui proiect privind o mina de aur canadiana, o mobilizare inedita din anii '90, care marcheaza trezirea civica a unei noi generatii, scriu analistii. "Dupa primavara araba si vara turca, toamna romaneasca", proclama un banner al uneia dintre reuniunile care au avut loc la Bucuresti, in piata Universitatii, teatrul revoltei impotriva dictaturii lui Nicolae Ceausescu in 1989, informeaza o analizaAFP.