Eugen Tomac: "Cererea premierului Ponta catre Parlament de a respinge proiectul Rosia Montana echivaleaza cu o motiune de auto-centura". Presedintele Partidului Miscarea Populara, Eugen Tomac este de parere ca solicitarea lui Victor Ponta catre Parlament de a respinge proiectul Rosia Montana echivaleaza cu o motiune de auto-cenzura. Liderul PMP mai este de parere ca ambii lideri ai USL trebuie sa demisioneze din functiile de stat pe care le detin in situatia in care Parlamentul va respinge proiectul de lege privind Rosia Montana, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Cat aur a dat Rosia Montana intre 1852-1938. Productia de aur si argint de la Rosia Montana, intre 1852 si 1938, poate fi "contabilizata" cu ajutorul unui document intocmit in 8 martie 1939. Actul detinut de Arhivele Nationale Alba ne permite sa aflam cantitatea de metale rare obtinuta din prelucrarea minereului de la Rosia Montana, timp de aproape un secol. In secolul al XVIII-lea,Transilvania era cea mai importanta provincie din cadrul Imperiului Habsburgic, cu resurse minerale. Este perioada in care austriecii intocmesc planuri pentru deschiderea in adancime a zacamantului de la Rosia Montana, din Muntii Apuseni. In 1746 se deschide galeria Verchesul de Jos (Razna), iar in 1769 Verchesul de Sus, amandoua in muntele Carnic, anuntaAdevarul.

Santaj impotriva unor preoti filmati intr-o camera cu o prostituata. Prelatii din Constanta sunt implicati intr-un nou scandal penal. Arhiepiscopia Tomisului este cunoscuta pentru ca mai multi slujitori ai Domnului au fost urmariti in justitie sau chiar condamnati. Mai multi preoti din Constanta au fost filmati impreuna cu o prostituata, apoi santajati sa plateasca mii de euro de catre doi fosti studenti ai Facultatii de Teologie din acelasi oras. Acest nou scandal este doar ultimul dintr-o serie care dureaza deja de aproape zece ani. Doi cantareti din corul Arhiepiscopiei Tomisului i-ar fi convins pe cativa preoti sa slujeasca la diverse evenimente religioase. Dupa ceremonie, urma petrecerea de final in care prelatii erau imbatati si dusi sa se odihneasca intr- o camera unde aparea si o tanara, complicea celor doi, potrivit Evenimentului zilei. Fata ii dezbraca pe slujitorii Domnului, apoi restul era filmat de cei doi membri ai corului. Cand se trezeau, preotii aflau ca fusesera protagonistii unei productii deochiate si erau obligati sa plateasca pentru ca aceasta sa ascunsa, informeazaRomania Libera.

DW: Protestele care nu ameninta pe nimeni. In ciuda dimensiunilor sale tot mai ample, protestul impotriva exploatarii cu cianuri de la Rosia Montana nu pare sa aiba capacitatea de a crea o presiune puternica asupra membrilor Parlamentului. Duminica seara au fost in Capitala mai multi manifestanti ca niciodata. Probabil aproape 10.000 dupa estimari neoficiale si totodata cei mai diversi ca stare sociala si opinii politice. Daca in primele zile se adunase la Universitate nucleul juvenil, cel mai entuziast si mai energic, duminica s-au alaturat marsului de protest persoane de toate varstele si familii cu copii, intr-o manifestatie eterogena care a pastrat totusi aerul initial de fragilitate inofensiva, scrieDeutsche Welle.

Raport European: Romania, pe primul loc in topul tarilor cu gospodarii care au WC-urile in curte. Un raport prezentat luni de Comisia Europeana avertizeaza ca actuala criza economica poate avea o influenta negativa importanta asupra sanatatii si bunastarii cetatenilor europeni. Potrivit documentului, in topul tarilor cu gospodarii care au WC-uri in curte Romania se situeaza pe primul loc, cu 40,7% din romani. Pentru comparatie, doar 25% din populatia Bulgariei are WC-urile in curte. Pe locul al treilea se afla Letonia, cu 15,8%, iar la polul opus se afla Danemarca, Spania, Olanda si Suedia, unde procentul este zero, transmite Mediafax, citand raportul Comisiei Europene, anuntaEVZ.

Romania-Grecia in sase ore si jumatate: cel mai scurt drum dintre cele doua tari a fost redeschis dupa aproape 70 de ani. Punctul de frontiera Makaza, situat la granita intre Bulgaria si Grecia, a fost inchis in 1945. Acum, el a fost redeschis si asigura legatura cu Ruse, facand parte din coridorul european 9, intre Helsinki, statele baltice, Moscova, Kiev, Bucuresti si portul grecesc Alexandroupolis la Marea Egee. Punctul de frontiera Makaza este situat pe cel mai scurt drum intre Bucuresti si Marea Egee. El a fost inchis in anul 1945, fiind deschis apoi la aproximativ 24 de ani dupa sfarsitul Razboiului Rece in care Bulgaria si Grecia au fost adversare. Drumul Ruse-Makaza, care leaga Romania de Grecia traversand centrul Bulgariei, face parte din coridorul european numarul 9 care face legatura intre Helsinki, statele baltice, Moscova, Kiev, Bucuresti si portul grecesc Alexandroupolis la Marea Egee, informeazaAdevarul.

De ce este Cazinoul Constanta inca o ruina. Imobilul a ajuns o ruina, dupa ce responsabilitatea reabilitarii a fost pasata, ani de zile, de la ministere din Bucuresti la primarie. In al 12-lea ceas, autoritatile locale spun ca va fi reparat cu fonduri europene. Termenul estimat pentru inceperea lucrarilor: primavara anului 2014. Multi au promis ca vor reabilita Cazinoul din Constanta, cladirea-simbol a orasului, dar nimeni nu a reusit pana acum. Au existat voci care au spus si ca structura de rezistenta ar putea fi compromisa de atatea ierni care au trecut peste cladirea parasita, dar arhitectii care o cunosc dau asigurari ca nu este asa, scrieRomania Libera.