Parlamentul a sterilizat legea: Drepturile maidanezilor versus drepturile animalelor din padure. Parlamentarii au facut din cainele comunitar adevaratul rege al animalelor, acordand mai multe drepturi legale maidanezilor de pe strazile Bucurestiului decat ursilor, mistretilor sau altor animale salbatice din padure, supuse regimului vanatorii. Asa arata legile care reglementeaza dreptul la viata al animalelor prezentate mai sus. Cursdeguvernare.ro a facut o comparatie intre Legea care reglementeaza tinerea sub control a numarul cainilor comunitari si Legea cinegetica, menita sa tina sub control populatiile de animale salbatice.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Batalia pe maidanezi s-ar putea muta la CCR. Legea care permite eutanasierea cainilor fara stapan a fost votata, ieri, de Camera Deputatilor, iar ONG-urile care sustin animalele incearca sa mute batalia la Curtea Constitutionala. Ieri, politicieni de diferite colori au deplans soarta micutului Ionut Anghel, ucis de maidanezi acum o saptamana. Cert este, insa, ca deputatii ar fi putut supune proiectul la vot inca din 18 martie. Cainii fara stapan vor fi tinuti in adaposturi timp de 14 zile lucratoare, potrivit legii votate ieri. In primele sapte zile ei pot fi revendicati de catre proprietari, dupa care pot fi adoptati de catre persoane fizice sau juridice. Dupa expirarea termenului de 14 zile, cainii care nu sunt revendicati sau adoptati vor fi eutanasiati, scrie Romania libera.

15 minciuni cu care ne-a intoxicat Sorin Oprescu. Ales primar general al Capitalei in iunie 2008, Oprescu a venit in fata bucurestenilor cu promisiuni. Dupa cinci ani, EVZ a luat lista cu ce a zis candidatul independent ca o sa faca si ce a reusit sa duca la bun sfarsit pana acum. Multe proiecte importante au fost un fiasco, iar multe dintre cele finalizate au fost platite la suprapret. Autostrada suspendata, spatii verzi, pasaje rutiere construite la supra-pret sau abandonate, maidanezi uitati pe strazi, batrani amagiti si aroganta. Asa se pot rezuma cei cinci ani care s-au scurs de cand Sorin Oprescu ocupa functia de primar general al Capitalei, scrie EVZ.

Fostul geolog-sef al Rosiei Montane: metalele rare sunt adevaratele comori. Valoreaza mai mult decat aurul. Valoarea aurului si argintului de la Rosia Montana este depasita de valoarea metalelor rare aflate in acelasi zacamant, potrivit geologului Aurel Santimbrean, care a fost peste 20 de ani, pana in 1987, sef la exploatarea miniera de stat din localitate. "Zacamintele de titan, germaniu, arseniu, molibden, vanadiu, nichel, cobalt, galiu si wolfram sunt evidentiate calitativ si cantitativ in documentatia pe care Rosia Montana Gold Corporation a cumparat-o de la Agentia Nationala de Resurse Minerale", a afirmat Santimbrean, scrie Adevarul.

CE: "Industria Europei nu poate fi sacrificata pentru teluri climatice nerealiste". Comisarul european pentru industrie, Antonio Tajani, a declarat recent ca prin atentia pe care oficialii europeni o acorda "unor teluri climatice nerealiste", industria statelor europene risca sa fie compromisa. "Ne aflam in fata unui masacru industrial. Sunt pentru o abordare eco, dar nu trebuie sa devenim sfinti. Nu putem sacrifica industria Europei de dragul unor teluri climatice nerealiste, care nu sunt obligatorii la nivel mondial", a afirmat Antonio Tajani. In acelasi timp, Tajani a atras atentia ca din cauza unor reguli prea stricte de mediu, multi investitori abandoneaza Europa si aleg sa mearga in SUA. Astfel, statele europene pierd locuri de munca si incasari bugetare din cauza unor restrictii de mediu mult prea dure, scrie EVZ.

Sensul general al miscarilor de protest. Convingerea cea mai raspandita este ca statul este captiv, ca o mana de politicieni corupti au deturnat functiile statului, lasandu-si cetatenii fara aparare in fata unor interese private. Am scris imediat dupa manifestatia din seara de duminica mai ampla ca niciodata, dar calma si aparent inofensiva din toate punctele de vedere, ca nu va reusi sa miste lucrurile in politica. Ne-am inselat din prea mult scepticism. De prea multe ori protestele au fost ignorate sau tratate cu aroganta. Este adevarat si faptul ca societatea romaneasca s-a mobilizat arareori din motive ideale. Oameni fara nicio miza personala, animati doar de propriile convigeri si de simtul lor etic au reusit de asta data sa creeze o miscare publica cu un impact nesperat de puternic, scrie Deutsche Welle.

Cum a facut-o ministerul Transporturilor pilot in Portul Constanta pe nevasta unui politist, respinsa de Administratia Portului. O firma de pilotaj naval, care a primit in mod dubios autorizatie de operare in Portul Constanta, este detinuta de sotia unui comisar-sef din Politia Transporturi, de la Serviciul de Investigare a Fraudelor, ce are in atributii chiar activitatea economica din port. In primavara lui 2012, Lavinia Budur (45 de ani), impreuna cu un apropiat, Claudiu Dobre, au infiintat firma Euroest Pilot SRL, al carei obiect principal de activitate este "servicii anexe transportului pe apa - pilotarea, remorcarea si acostarea la dana a navelor, aprovizionarea navelor, salvarea si scoaterea la suprafata a navelor scufundate", scrie Adevarul.

Cum a stat un an fara sectie de cardiologie cel mai mare spital pentru copii din tara. Primul pas spre normalitate facut la "Marie Curie" din Bucuresti. Pana de curand, copiii bolnavi de inima nu puteau fi internati la Marie Curie. Spitalul nu avea medici specialisti, iar sectia de Cardiologie fusese dezafectata in 2011. Abia un an mai tarziu au fost angajati medici, iar din 2013 cel mai mare spital de copii din Romania are spatiul potrivit pentru micii pacienti care au nevoie de internare: o sectie de cardiologie nou-nouta. "Aici copilul meu e ajutat sa traiasca", spune Maria Dan, mama unui baietel de 5 luni diagnosticat cu Tetralogie Fallot, scrie Gandul.

Cum lupta Rusia pentru sfera sa de influenta. Rusia revine in forta pe scena internationala. Propunerea Moscovei de dezarmare a Siriei cu numai cateva zile inainte ca presedintele Obama sa mearga in Congres pentru a cere acordul pentru atacuri militare este o lovitura diplomatica pentru Casa Alba. Dar, cu ochii lumii atintiti pe Siria, putini realizeaza ca Rusia a declansat o alta ofensiva extrem de agresiva, indreptata impotriva fostelor republici sovietice care doresc sa se apropie de Uniunea Europeana. In prima linie se afla Moldova si Ucraina si Rusia nu se sfieste sa foloseasca orice arma pentru a preveni iesirea acestor tari din sfera sa de influenta, scrie Romania libera.

Un expert in munitie spune ca Assad e responsabil de atacurile chimice din Siria. Regimul sirian al lui Bashar al-Assad e acuzat de comiterea uneia dintre cele mai groaznice crime ale secolului 21: bombardarea cu gaz sarin a suburbiilor din Damasc populate de rebeli. Dovezile impotriva regimului sunt multe si convingatoare, dar - la fel cum adeptii teoriilor conspiratiei din cazul 9/11 pun incontinuu linkuri cu filmul Zeitgeist - oamenii inca dau mai departe informatii incomplete de parca ar fi adevarul din Biblie, scrie Vice.