13 criterii dupa care Guvernul va amana sau abandona din proiectele incepute. Guvernul va avea in vedere 13 criterii dupa care va decide continuarea actualelor proiecte pe bani publici si abandonarea unora dintre investitii, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta initiat de Ministerul Finantelor Publice. In anul 2013, ministerele trebuie sa transmita la MFP, pana la 1 octombrie, lista de proiecte pe care le considera prioritare. In urma discutiilor cu FMI, Guvernul trebuie sa faca lista de proiecte prioritare care sa mai fie finantate din bani publici, potrivit unei analize realizate de Curs de guvernare.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Guvernul se jura ca nu supraimpoziteaza profesiile liberale. Ministrul Liviu Voinea neaga intentia de a taxa suplimentar anumite venituri. Deputatul Gheorghe Ialomitianu sustine insa ca scrisoarea catre FMI contine acest angajament. Desi ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, neaga ca Guvernul s-ar fi angajat fata de FMI sa impoziteze suplimentar drepturile de autor si veniturile persoanelor fizice autorizate, afirmatiile acestuia sunt contrazise de fostul ministru al Finantelor, Gheorghe Ialomitianu (PDL), care spune ca a vazut documentul si ca prevederile respective sunt incluse in acesta. Continuarea in Evenimentul Zilei.

Ponta merge in SUA. Cine i-a aranjat vizita si ce va discuta la Casa Alba. Premierul Victor Ponta urmeaza sa faca, la sfarsitul lunii octombrie, o vizita oficiala in Statele Unite, au precizat pentru gandul surse guvernamentale. Pregatirile sunt deja facute, data preconizata fiind 20 octombrie. Cea mai importanta intalnire negociata pana in prezent este cea cu vicepresedinte american Joe Biden, care va avea loc la Casa Alba. Potrivit surselor citate, diplomatii MAE implicati in tratativele cu SUA ar fi incercat fara succes insa sa-i faciliteze lui Victor Ponta si o intrevedere cu Barack Obama. In agenda guvernamentala ar intra si alte intalniri la nivelul Congresului si un forum cu oameni de afaceri, anunta Gandul.

Prima zi de scoala: mii de unitati fara autorizatie de functionare, masuri sporite de siguranta ale autoritatilor. Cele mai multe judete inca au probleme cu scolile inainte de inaugurarea oficiala a noului an scolar, care va avea loc luni, 16 septembrie. Mii de institutii din preuniversitar nu indeplinesc conditiile necesare pentru a-i primi in clase pe elevi, situatie repetata an de an. Intre timp, autoritatile anunta intensificarea masurilor de siguranta in zona scolilor in ziua festivitatilor. Luni, mii de scoli din tara isi deschid portile cu vechile probleme legate de conditiile proaste de functionare, in care copiii ar trebui sa invete: sedii vechi, spatii neautorizate sanitar, cu toalete inca in fundul curtii sau fara apa potabila. Intr-o astfel de situatie sunt la nivel national 1.400 de unitati scolare, a caror reabilitare a inceput din 2006 si care nu au fost finalizate nici pana in ziua de astazi. Ministrul Educatiei a promis vineri, la Buzau, ca in urmatorii patru, cinci ani, acestea vor fi terminate, potrivit Adevarul.

Amenda maxima pentru unul dintre protestatarii din Piata Universitatii. Claudiu Craciun, unul dintre protestatarii din Piata Universitatii privind proiectul Rosia Montana, a fost amendat de catre Jandarmerie pentru ca a organizat "o manifestatie publica nedeclarata", scrie acesta pe pagina sa de Facebook si posteaza si dovada amenzii. Claudiu Craciun este unul dintre protestatarii care a vorbit in fiecare seara oamenilor din Piata Universitatii, folosind de fiecare o portavoce ca sa se faca auzit. din acest motiv, Jandarmeria l-a asimilat cu liderul protestelor din piata. Claudiu Craciun a fost amendat in baza legii 60/ 1991 privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice cu 5000 de lei, noteaza Gandul.

Anchetatorii au primele semnalmente ale violatorului jurnalistei din Bucuresti. Surse din cadrul anchetei au declarat pentru Adevarul.ro ca barbatul care ar fi violat o jurnalista miercuri, in centrul Capitalei, in miezul zilei, are intre 35-40 de ani, in jur de un 1,80 inaltime, parul grizonant, tuns scurt si tenul masliniu. La doua zile de la nefericitul incident, autorul violului era inca in libertate, dupa ce analizele de laborator facute de Institutul de Medicina Legala (IML) au aratat ca suspectul audiat de politisti in noaptea de miercuri spre joi nu este agresorul tinerei de 22 de ani.

Ucraina nu este deranjata de ideea unirii Romaniei cu Moldova. Romania Libera publica un interviu cu Leonid Kojara, presedintele in exercitiu al OSCE si ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei. Leonid Kojara, 50 de ani, face in aceste zile un turneu in regiune pentru a se asigura de sustinerea statelor din Europa Centrala si de Est, inainte de Summit-ul de la Vilnius, unde Kievul se asteapta sa semneze acordurile de asociere si de liber schimb cu UE. Seful diplomatiei ucrainene, care detine si presedintia in exercitiu a OSCE, subliniaza ca tara sa nu are un plan B in cazul in care ar inregistra un esec la reuniunea de la Vilnius. Totusi, nici inainte, nici dupa acest summit Ucraina nu-si propune sa renunte la Uniunea Vamala cu Rusia, in conditiile in care peste 35 la suta din comertul extern al tarii se face in interiorul acestei Uniuni. Altfel spus, Ucraina isi doreste sa aiba comert extern fara taxe atat cu Vestul, cat si cu Estul. Continuarea in Romania Libera.

La Berlin s-a deschis prima clinica pentru femei mutilate genital. Milioane de fete sunt mutilate genital anual. Sufera de dureri groaznice si incontinenta. Unele mor. O clinica din Berlin si-a propus sa le ajute pe victime, beneficiind si de concursul fostului fotomodel Waris Dirie. Continuarea pe Deutsche Welle.