Proiect. Tortionarii, obligati sa dea victimelor despagubiri de minimum 25% din venitul lor net. Tortionarii condamnati definitiv pentru faptele comise in perioada 1945-1989 vor fi obligati sa plateasca victimelor despagubiri intre 25% si 50% din venitul lor lunar, durata platii acestora urmand sa nu fie mai mica de doi ani. Asta prevede un proiect de lege lansat in dezbatere publica luni de Ministerul Justitiei. Proiectul de lege - lansat in dezbatere publica, luni, de Ministerul Justitiei - are ca obiect stabilirea platii unor despagubiri in sarcina persoanelor condamnate definitiv pentru savarsirea unor fapte impotriva persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata la data de 6 martie 1945, scrieAdevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Cu ce avere va ramane Fenechiu daca va fi condamnat definitiv. Daca in Romania ar fi functionat institutia confiscarii extinse a averilor ce NU pot fi justificate, s-ar fi acumulat la bugetul statului zeci de milioane de euro, deoarece exista texte de lege care ar putea fi aplicate. Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, a sustinut ca "este necesara crearea unei jurisprudente si a unei practici unitare pentru aplicarea legislatiei confiscarii extinse. Sechestrarea si confiscarea tuturor bunurilor care au avut legatura cu infractiunea ar preveni intrarea acestor bunuri, din nou, in circuitul infractional, dezvoltandu-l". Afirmatia a fost facuta de presedintele Inaltei Curti la conferinta internationala "Confiscarea extinsa: cat recuperam?" de la Bucuresti, din cadrul unui proiect initiat de FREEDOMHOUSE in colaborare cu EXPERT Forum si institutiile judiciare din Romania, finantarea fiind a comunitatii europene, anuntaRomania Libera.

Mihai Razvan Ungureanu: Sunt interese care vizeaza blocarea independentei energetice. Discutia cu realizatorii Malin Bot si Mircea Marian a pornit de la intentia fostului premier de a candida la Presedintie. Ungureanu a spus ca nu va candida la functia suprema in statul roman fara sustinerea tuturor fortelor de dreapta. "Eu cred ca acest candidat va trebui sa aiba in spate si PDL-ul, si Miscarea Populara, Alianta pentru Dreptate si Adevar, tot ceea ce inseamna formula politica astazi (...) Daca nu voi avea toate fortele de dreapta in spate, nu voi candida", a spus Ungureanu. De altfel, fostul premier a anuntat, in premiera la emisiunea "Evenimentul Zilei", ca Alianta D.A. negociaza o colaborare cu Partidul Ecologist Roman. "Sper sa putem consemna cat mai repede extinderea aliantei", a apreciat Ungureanu. El a ironizat posibilitatea ca PNL si Crin Antonescu sa se rupa de USL si sa treaca in opozitie: "Va veni momentul cand domnul Ponta ii va spune domnului Antonescu: eu te sustin pentru presedintie, dar partidul nu", informeazaEVZ.

Noile taxe care se pregatesc la Palatul Victoria. Ce angajamente si-a luat Ponta in scrisoarea de intentie pe care a trimis-o FMI. Scrisoarea de intentie trimisa saptamana trecuta la Washington, prin care Guvernul isi asuma in scris angajamentele fata de FMI in vederea semnarii unui nou acord cu institutiile financiare internationale, include mai multe referiri la taxele si impozitele pe care Executivul le are in vedere decat si-au asumat public premierul Victor Ponta si ministrii Daniel Chitoiu si Liviu Voinea, principalii negociatori. Scrisoarea, tinuta secreta de Guvern pana la intrarea in boardul FMI de la sfarsitul lunii, face mentiuni la aplicarea CASS-ului de 5,5%, de la 1 ianuarie 2014, pentru toate veniturile din chirii, la accizele pentru produsele de lux deja introduse in lege, dar si la taxarea proprietatilor in functie de destinatie plus la largirea bazei de impozitare pentru colectarea contributiilor la pensii, fara a se specifica clar daca vor mai exista exceptii, scrieGandul.

DW: Relatia dintre educatie si calitatea unei democratii. In ciuda declaratiilor de bune intentii, educatia nu este tot timpul pe placul oamenilor politici, deoarece oamenii bine educati sunt primii care pretind clarificari si care declanseaza miscari de protest. Cu ocazia deschiderii noului an scolar, Presedintele, Traian Basescu, a adresat un mesaj in care a spus printre altele: "Nu putem vorbi despre democratie consolidata fara o educatie de calitate". Este perfect adevarat. Presedintele are dreptate sa faca o corelatie intre democratie si nivelul de educatie al cetatenilor sai. Dar ce inseamna o educatie consolidata? In Romania acest lucru nu este foarte clar. De fapt astazi, cand vechea autoritate a scolii s-a destramat, nicaieri in lume nu este simplu de definit ce inseamna o buna educatie, anuntaDeutsche Welle.

Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura: "Modificarea traseului la Autostrada Comarnic-Brasov nu implica nicio amanare a termenelor stabilite". Modificarea traseului pentru Autostrada Comarnic-Brasov, care nu va mai trece prin orasul Busteni, ci va avea un tunel prin munti de 10 kilometri, nu implica nicio amanare a termenelor stabilite anterior, acestea ramanand aceleasi, astfel ca pe 15 octombrie 2013 se vor depune ofertele, se arata intr-o precizare a Departamentului pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine. "Informatia aparuta astazi, 16.09.2013, in presa si care face referire la o presupusa amanare a licitatiei pentru constructia tronsonului de Autostrada Comarnic-Brasov este total eronata. Domnul Narcis Neaga, director general al CNADNR, a confirmat pentru Gandul doar ca traseul a fost modificat in timpul etapei de dialog ce s-a incheiat la inceputul lunii august, anul curent", se arata intr-o precizare a Departamentului pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine, informeazaAdevarul.

Inundatii: urmatoarea urgenta, prevenirea unei epidemii. Dupa ce a fost depasita o prima etapa a interventiilor, in care a fost eliminata din localitati apa ramasa dupa viitura, autoritatile isi concentreaza eforturile pe actiunile de prevenire a unei epidemii si ajutorare a familiilor sinistrate. Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a vizitat luni localitatile care au fost inundate pentru verifica cum decurg aceste operatiuni. ,,Principala problema este luarea gunoiului si sa se dea cu substante dezinfectante ca sa nu ne trezim cu vreo molima, cu ceva. Prevenirea unei epidemii este principala preocupare pentru ca va veni cald si azi si maine si poimaine, cu tantari, cu starvuri, cu tot felul de animale, pasari. Acestea trebuie sa dispara astazi, maine, pentru ca pot produce lucruri mai grave chiar decat inundatiile", a declarat Radu Stroe. Seful Directiei de Sanatate Publica (DSP) Galati, Valentin Boldea, a precizat ca in zonele afectate de inundatii au fost distribuite 1.000 de kilograme de substante dezinfectante si peste 1.000 de doze de vaccin antitetanic. ,,Vaccinul a fost utilizat in proportie de peste 50% iar daca va fi nevoie vom suplimenta", a spus Boldea, scrieRomania Libera.