Santiere eterne care sufoca Bucurestiul. Cand vor fi date in folosinta trei din cele mai importante lucrari de infrastructura din Capitala. Chiar daca primarul Capitalei, Sorin Oprescu, se lauda cu lucrari vaste de infrastructura, bucurestenii sunt tot mai deranjati de santierele de pe marile artere, incepute cu mult timp in urma si nici acum terminate. Primarul Capitalei declara, pe 24 iulie, ca exista 117 santiere in curs de derulare in oras, aratand astfel cu ce se ocupa municipalitatea, care nu o data a fost acuzata de trafic aglomerat si disconfort de cetateni. Edilul-sef a uitat, insa, sa mentioneze ca in lista prezentata se numara cel putin trei santiere mari, lucrari la artere principale si foarte circulate din oras care sufoca orasul de multa vreme: Buzesti-Berzei-Uranus, Liviu Rebreanu si Mihai Bravu. Reporterii "Adevarul" au verificat care este stadiul real al lucrarilor si au stat de vorba cu oamenii care locuiesc in aceste zone.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Acuzatia de genocid - sansa sau capcana pentru tortionari? Dupa fostul comandant de la Ramnicu Sarat Alexandru Visinescu, a venit randul omologului sau de la Periprava, Ion Ficior, sa fie urmarit penal pentru genocid. Surse juridice ne-au declarat insa ca acuzatia nu are sanse sa fie acceptata de instante, ceea ce prezinta riscul ca tortionarii sa scape. Nu exista nici o indoiala ca lagarul de la Periprava a fost unul de exterminare prin infometare brutala, batai si torturi aplicate detinutilor supusi la un regim de sclavie si ca Ion Ficior este una dintre cele mai sinistre figuri ale Gulagului romanesc. IICCMER a retinut in dreptul lui 103 decese inregistrate in perioada in care a condus "colonia de munca", dintre care 46 de oameni ar fi murit in numai cinci luni, din decembrie 1959 pana in iunie 1960, dar marturiile concordante ale supra-vietuitorilor vorbesc de un numar mult mai mare de victime, anuntaRomania Libera.

Judecatoarea miloasa cu spagarii are sotul condamnat pentru coruptie. Primarul suspendat de Ramnicu Valcea, Emilian Francu, a primit o pedeapsa de patru ani de inchisoare cu suspendare, desi a fost prins in flagrant cand lua 50.000 de lei mita. Decizia nu este definitiva si poate fi contestata de procurorii DNA cu apel. Prin aceeasi hotarare, Vasilateanu a decis punerea "de indata in libertate a inculpatului, daca nu este arestat in alta cauza". Emilian Fancu a fost bagat in arest pe 26 aprilie 2013 si a fost eliberat ieri. Judecatoarea miloasa cu coruptii are sotul condamnat pentru...coruptie. Avocatul Catalin Vasilateanu a fost condamnat, pe 6 februarie 2013, la trei ani de inchisoare cu executare pentru ca, intre altele, a pretins 15.000 de euro - din care a primit 4.500 - de la ruda unui traficant de droguri, pentru a interveni pe langa magistrati sa obtina eliberarea din arest a acestuia. Avocatul a fost pus sub acuzare de procurorii DNA si este dat in urmarire generala, informeazaEVZ.

Ce se va intampla cu gropile comune de la Periprava. Interviu cu seful IICCMER. O premiera pentru istoria recenta, deschiderea unui santier arheologic la Periprava pentru a identifica gropile comune in care au fost inmormantati detinutii politici din perioada comunista nu ramane un demers cu valoare strict istorica. Seful IICCMER, Andrei Muraru, a anuntat, la GANDUL LIVE, ca in acest caz au fost sesizati procurorii. "Am vorbit cu cei de la Parchet, se vor preleva probe", a spus el, apreciind ca sunt toate indiciile ca la Periprava exista gropi comune in care au fost ingropati detinutii morti in lagarul comunist. "Toti sunt barbati, nu exista urme de haine, unii sunt legati cu sarma, bratele nu sunt puse pe piept, nu exista urme de sicriu. Suntem aproape siguri ca cei morti sunt de la colonia de munca", a adaugat Muraru, scrieGandul.

DW: Situatia romilor din Franta: intre integrare si dezintegrare. Prezenta primilor romi in Franta a fost consemnata in secolul al XV-lea. Acest grup etnic se lupta si azi impotriva discriminarii si condamna tratamentul dur la care sunt supusi noii imigranti din Europa de Est. Fotografia alb-negru arata un grup restrans de oameni. Copiii stau pe pamant aproape de o soba si se uita mirati in obiectiv. Barbati si femei, toti cu par inchis, s-au grupat in jurul unor chitaristi. In fundal se poate ghici o caruta cu coviltir. Baro, in varsta de 36 de ani, a incercuit cu alb chipul bunicului sau, si-l arata pe chitaristul cu tigara in coltul gurii. Este Django Reinhardt, intemeietorul jazz-ului european si membru al marii familii franco-belgiene Manouche. Aceasta s-a stabilit in vestul Europei din secolul XV, anuntaDeutsche Welle.

Medicul de scoala, o alta prefacatorie a sistemului de educatie. Injumatatiti, fara medicamente si ingraditi profesional. Desi in jur de 3,3 milioane elevi au inceput scoala pe 16 septembrie, 24% din scolile romanesti nu au avize sanitare valabile. Ba mai mult, mare parte din ele se confrunta cu o alta mare problema - lipsa de personal medical specializat. In momentul de fata, un medic scolar are in grija aproximativ patru unitati de invatamant si peste 2.500 de elevi. Concret, la nivel national, exista putin peste 1.500 de medici scolari si in jur de 2.000 de asistente, in conditiile in care cifrele ar trebui sa fie duble. Pe de alta parte, dascalii atrag atentia ca in lipsa cadrelor medicale, "sunt legati de maini si de picioare" atunci cand un elev se accidenteaza sau i se face rau in clasa. In astfel de situatii, singura solutie este sa-i cheme pe parinti sa-si duca micutii la cel mai apropiat spital, informeazaAdevarul.

Monitorizarea infractorilor periculosi eliberati din inchisori se face din birou. Opinia publica a fost contrariata de faptul ca Politia Capitalei a precizat ca presupusul violator al jurnalistei din Bucuresti era sub supravegherea autoritatilor, fiind eliberat conditionat. Ministerul Justitiei sustine insa, intr-un document oficial, ca o monitorizare "consolidata" a condamantilor care ies din inchisoare va fi facuta abia din 2014. Deocamdata nu exista in Romania o supraveghere permanenta a condamnatilor eliberati din inchisoare inainte de a termina executarea pedepsei, admite chiar Ministerul Justitiei intr-un document oficial. "Legislatia penala in vigoare nu prevede un sistem de monitorizare a infractorilor liberati conditionat sau la termen din penitenciar", scriu reprezentantii institutiei intr-un raspuns oferit in mai la interpelarea unui deputat. Abia de anul viitor, cand va intra in vigoare noul Cod Penal, autoritatilor vor putea folosi "sisteme electronice de supraveghere", care sa le permite prevenirea unor infractiuni ce ar putea fi comise de cei eliberati conditionat, scrieRomania Libera.