O ancheta realizata de Centrul de Investigatii Media afirma ca Victor Ponta, in perioada in care era sef al Corpului de Control al premierului Adrian Nastase si apoi ministru delegat pentru Controlul Implementarii Programelor cu Finantare Internationala si Urmarirea Aplicarii Acquis-ului Comunitar in acelasi guvern, a condus Fundatia "Secolul XXI".

"Conform unui document obtinut de Centrul de Investigatii Media (CIM), in aceeasi perioada, Fundatia "Secolul XXI" apare ca actionar majoritar, cu 52,5 la suta, in compania ce opereaza Radio 21, alaturi de grupul francez Lagardere, care detine restul partilor sociale", se arata pe site-ul CIM.

Unul dintre creatorii Fundatiei este Ioan Rus, fost ministru de Interne in Cabinetul Nastase. Potrivit sursei citate, Rus a fost directorul firmei care comercializa in Transilvania masinile Mercedes Benz, produse de grupul german Daimler AG.

Grupurile Lagardere si Daimler Chrysler au fondat concernul european EADS, gigantul european al industriei de aeronautica si aparare cu care guvernul roman a incheiat, in 2004, contractul pentru securizarea frontierelor, in valoare de aproape un miliard de euro si atribuit, fara licitatie, de guvernul Nastase in august 2004.

"In CV-ul lui Victor Ponta nu apare nicaieri faptul ca a fost, timp de trei ani, presedinte al acestei fundatii. In calitatea lui de sef al Corpului de Control al premierului Nastase, Ponta avea, prin lege, atributia de a verifica atribuirea contractului privind securizarea frontierelor catre EADS, precum si controversatul contract cu BAE Systems. Ponta parasise totusi postul de sef al Corpului de Control al premierului cu doar cateva luni inaintea semnarii efective a contractului de securizare a granitelor, pentru a ocupa pozitia de ministru. Si din aceasta noua calitate insa, el ar fi trebuit sa supervizeze implementarea contractului pentru securizarea frontierelor, pe motiv ca era finantat, partial, si din fonduri europene", sustine Centrul de Investigatii Media.

De notat ca acest contract cu EADS era finantat cu aproximativ 200 de milioane de euro din fonduri europene, pe langa cele 650 de milioane de euro provenind de la bugetul de stat.

"In ciuda functiilor ocupate, Ponta conducea asadar, simultan, si Fundatia 'Secolul XXI', care era asociata cu fondatorul concernului EADS, beneficiarul contractului. Mai mult, o parte din fondurile PHARE destinate contractului cu EADS s-a demonstrat ulterior ca au fost gresit folosite, fiind returnate de Romania", se arata in ancheta CIM.

Citeste intreaga ancheta aici.