Harta parlamentarilor patati. In afara secretarelor, fiilor si fiicelor baronilor locali, s-au adapostit in Legislativ si multi politicieni cu probleme de integritate. In mai putin de zece luni de la depunerea juramantului in actuala legislatura, 15 parlamentari au fost condamnati, trimisi in judecata ori s-a inceput urmarirea penala impotriva lor. Alti cinci deputati si senatori au fost gasiti in incompatibilitate sau in conflict de interese de catre inspectorii de integritate, iar un al saselea si-a si pierdut mandatul. Cazurile mentionate, aparute doar de la inceputul anului incoace, se adauga insa altora, deloc putine la numar, ceea ce ridica serioase semne de intrebare cu privire la modul in care partidele isi desemneaza candidatii pentru Parlament, arata o analiza realizata de Romania Libera.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Managerii privati la stat cad la datorie unul cate unul. Tot mai multi manageri privati, adusi sa gestioneze companiile detinute de stat, renunta la functie sau sunt inlocuiti, ceea ce ridica semne de intrebare asupra seriozitatii implementarii acestui program de catre Guvern. Introdus in fanfara in anul 2011, conceptul de "manager privat" la companiile de stat se dovedeste pe zi ce trece un experiment esuat, in care directorii adusi sa rezolve problemele societatilor si regiilor respective capituleaza unul cate unul. De la CFR Infrastructura si CFR Marfa si pana la Tarom, managerii privati au reclamat tot felul de ingerinte si, chiar daca au inregistrat o serie de rezultate pozitive, presiunile facute asupra lor i-au determinat sa renunte la functiile ocupate la stat. Adevarul va prezinta o retrospectiva a tuturor acestor cazuri.

Greseala sau intoxicare? Dragnea neaga semnarea unui document de 4 miliarde de euro. Acordul final, la nivel european, privind viitorul cadru financiar 2014-2020 depinde de o serie intreaga de detalii ce au impact semnificativ pentru viitorul Romaniei. Europarlamentarul Marian-Jean Marinescu a prezentat un document trimis de ministrul Dezvoltarii Regionale, Liviu Nicolae Dragnea, prin care acesta ii multumeste raportorului ceh Oldrich Vlasak ca a facut un regulament prin care Romaniei si Slovaciei li s-ar putea taia suma de 4 miliarde de euro. "Am primit un mesaj ca Guvernul Romaniei este de acord cu acest lucru, ceea ce inseamna ca este in defavoarea statului roman", a explicat europarlamentarul. Contactat de EVZ, Dragnea, s-a uitat pe document si precizat: "Nu este semnatura mea. O sa verific. Probabil o fi existat vreo ratiune pentru care a fost trimis. Eram in concediu".

Cat de bine se traia in realitate pe vremea lui Ceausescu. Intr-o vreme cand nu doar batranii, ci si tinerii isi exprima nostalgia pentru comunism, pe care il vad drept alternativa la economia de piata, este important sa ne amintim de unde am plecat. Statisticile ne ajuta sa demonstram nu doar ca economia Romaniei comuniste era evident inferioara celei contemporane (PIB-ul, de pilda, era de 50 de miliarde de dolari, fata de aproape 200 de miliarde azi), ci si ca nici macar mitul ca toate erau mai ieftine si mai accesibile nu sta in picioare, reiese dintr-o analiza Capital.

Primele operatii pe cord la Spitalul "Marie Curie" din Capitala, realizate de luni. Primele operatii pe cord de la Spitalul de copii "Marie Curie" din Capitala vor fi realizate, incepand de luni, de o echipa de specialisti italieni de la clinica San Donato din Milano, a declarat pentru Mediafax secretarul de stat din Ministerul Sanatatii Raed Arafat. Aceasta este prima misiune de acest tip din cadrul programului de Dezvoltare a chirurgiei cardiovasculare pediatrice initiat de Ministerul Sanatatii in colaborare cu clinica San Donato si fundatia Bambini Cardiopatici nel Mondo, potrivit reprezentantilor Ministerului Sanatatii. Integral in Romania libera.

Portretul unei femei cancelar. In mare parte o enigma, viata privata a Angelei Merkel s-a dovedit a nu fi mai interesanta pentru electorat decat performantele politice ale acesteia. "Mama Merkel", aparatoarea intereselor germane, este foarte populara. In 2005, cand a devenit pentru prima oara cancelar, nu putini au fost cei care se intrebau in ce masura Angela Merkel are puterea de a rezista intr-o asemenea functie. La acea vreme, aproape nimeni nu credea ca tocmai aceasta femeie va fi pentru a treia oara aleasa sa conduca executivul german, "hattrick" reusit doar de Konrad Adenauer (1949-1963) si Helmut Kohl (1982-1998).Insa Merkel nu este cancelar in mod intamplator. Continuarea pe Deutsche Welle.

Bataie de joc si haos in adaposturile maidanezilor. Laboratoare mobile ruginite si bani aruncati pe fereastra de sefii ASPA. Asa a fost gestionata problema cainilor comunitari. Totul a iesit la iveala in urma unui control facut de procurori si reprezentanti ai Autoritatii Sanitar Veterinare la adaposturile Administratiei pentru Supravegherea si Protectia Animalelor fara Stapan (ASPA), institutie aflata in subordinea Primariei Capitalei, scrie EVZ.

Calculele PNL pentru a obtine presedintia in 2014 prin Crin Antonescu si functia de prim-ministru in 2016 "indiferent de ce se intampla in USL". Secretarul general al PNL, Eduard Hellvig, le-a cerut colegilor de partid sa indeplineasca tinta de 25% pentru alegerile europarlamentare, deoarece, in acest caz, Crin Antonescu va castiga alegerile prezidentiale, "indiferent daca va exista un contracandidat din USL", potrivit Gandul.