Seful Comisiei SIE din Parlament: "ONG-urile lui Soros sunt catalizatorul Pietei Universitatii. Finantarile acestora pot reprezenta un pericol pentru siguranta nationala". Seful Comisiei SIE din Parlament, Mihaita Calimente, a declarat pentru gandul ca ONG-urile din Romania finantate de omul de afaceri George Soros au un rol determinant, de "catalizator", al protestelor din Piata Universitatii impotriva proiectului minier de la Rosia Montana. "Avand in vedere ca domnul George Soros se situeaza pe o parte clara a baricadei, impotriva acestui proiect, am observat ca aceasta parere a finantatorului si-au insusit-o si ONG-urile care au primit finantare de la George Soros", a spus Calimente. Deputatul PNL a precizat ca aceasta interventie din exterior poate reprezenta si un pericol pentru siguranta nationala si ca trebuie evaluata situatia, scrie Gandul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Cum face un deputat PSD o lege in interesul propriei firme. Deputatul PSD Eduard Martin, in acelasi timp si unul dintre actionarii firmei de salubrizare Polaris, vrea sa promoveze o noua lege prin care sa acorde exclusivitate pentru reciclarea deseurilor societatilor care transporta gunoiul. Noua lege a salubrizarii este aprig dezbatuta in ultimele zile de catre reprezentantii firmelor de salubrizare pe de o parte si cele de reciclare de cealalta parte. Marul discordiei este monopolul pe care salubrizatorii vor sa il puna inclusiv pe materialele reciclabile din zonele pe care le administreaza, scrie Romania libera.

Epopeea bolnavului plimbat un an prin spitale, care a mituit un medic militar, cu bani de la procurori, ca sa fie operat. Reputatul medic Iancu Mocanu, seful sectiei de Chirurgie Cardiovasculara din cadrul Centrului de Boli Cardiovasculare al Armatei "Vasile Candea", retinut de procurorii anticoruptie luni, dupa ce a fost prins in flagrant in timp ce primea 2.000 de euro mita de la un pacient, le-a declarat procurorilor ca gestul sau este plin de "moralitate". El si-a justificat gestul prin necesitatea de a-si mentine un anumit nivel social, adecvat statutului sau. Mocanu a fost retinut luni de procurorii militari dupa ce asupra sa au fost descoperiti 2.000 de euro, suma ce ar fi fost pretinsa unui pacient grav bolnav pentru a-l opera, scrie Adevarul.

Romania in Raportul european pentru Cercetare: Prea multa teorie, patente putine si fara aplicabilitate, 15.000 de cercetatori plecati. Dar are potential. Cercetatori putini, un impact economic al inovarii redus, prea multe teze de doctorat cu subiecte teoretice si investitii mult prea mici in acest domeniu ce ar putea creste competivitatea firmelor autohtone. Nicio firma romaneasca de cercetare in top 1000 (o mie) al Uniunii Europene. Asa se vede Romania in primul Raport pe care Comisia Europeana il face pe zona de cercetare-dezvoltare-inovare. Comisia mai face si un desen al trendurilor Romaniei pe urmatorii ani si contabilizeaza erorile sistemului romanesc, scrie Cursdeguvernare.ro.

A doua Rosia Montana este in Hunedoara. Primarul din Certej: Cine mananca pesti din iazul cu cianuri isi imbunatateste viata sexuala. Canadienii de la Eldorado Gold Corporation, care detin 80% din Deva Gold SA, ar putea demara exploatarea pe baza de cianuri a aurului in perimetrul minier Certej, in judetul Hunedoara, in 2016, intr-un scenariu optimist, sunt de parere autoritatile locale. Ceea ce la Bucuresti scoate in strada, seara de seara, manifestantii anti-Rosia Montana pare sa nu ii deranjeze pe locuitorii din comuna Certeju de Sus care, potrivit primarului localitatii, Andrei Petru Cimpian, consuma fara griji pesti prinsi din fostul iaz de decantare al minei inchise in 2006, scrie Gandul.

Sorin Oprescu, primarul-pasaj: cum s-a transformat o lucrare "extrem de complicata" in realitate si care sunt pasajele contestate de ONG-uri. Sorin Oprescu a iesit in evidenta in cariera sa politica prin planurile marete prin care a promis ca va fluidiza arterele principale din oras. Pasajele sunt armele de baza pe care Oprescu le-a folosit, de-a lungul timpului, chiar daca au inseamnat costuri uriase si de multe ori au fost extrem de contestate de reprezentantii ONG-urilor. Unul dintre cele mai controversate proiecte este cel al pasajului de la Piata Presei Libere, care ar urma sa fie realizat in aproximativ zece luni, dintre care sase sa dureze faza de santier, costand municipalitatea 62 de milioane de lei, scrie Adevarul.

Realitatea Media ar putea intra in faliment anul acesta. Firma detinuta de Cozmin Gusa, GMG Media Box, a pierdut controlul asupra procesului de reorganizare a Realitatea Media, in urma unei decizii irevocabile a Curtii de Apel Bucuresti. O decizie a Curtii de Apel Bucuresti a redus de zece ori datoriile pe care firma controlata de Cozmin Gusa, GMG Media Box, pretindea ca trebuie sa le recupereze de la Realitatea Media, societatea care detine postul de televiziune Realitatea TV. Instanta a dispus "inlaturarea din tabelul creditorilor a sumelor solicitate de creditoarea GMG Media Box S.A. prin aceste cereri si mentine cuantumul creantei acesteia doar cu privire la suma de 11.836.422,73 lei", se arata in decizia magistratilor. Sentinta data pe 23 septembrie 2013 este irevocabila, scrie EVZ.

Ce informatii ar trebui sa contina cardul de sanatate. Odata ce dilema distribuirii cardurilor de sanatate a fost rezolvata, autoritatile se gandesc ce informatii ar trebui sa contina acest act electronic. Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, crede ca documentul nu trebuie sa fie un instrument cu ajutorul caruia sa poti avea acces la foarte multe date personale, pentru a evita abuzurile. "Concentrarea unor informatii intr-un singur loc, la care sa aiba acces autoritatile statului si fara sa existe mijloace performante de a le proteja, este un mare pericol pentru orice cetatean, pentru ca, daca are acces o firma de asigurari, dintr-o data iti fixeaza o alta prima de asigurare", a mai spus Astarastoae, scrie Capital.

Contradictie totala intre Iurie Leanca si Evghenii Sevciuk. Intalnirea dintre premierul moldovean Iurie Leanca si seful administratiei separatiste de la Tiraspol, Evghenii Sevciuk, a durat, luni, mai bine de trei ore, dar s-a reusit doar prelungirea unui acord privind circulatia transportului feroviar de marfuri pe segmentul transnistrean. Celelalte subiecte au fost discutate in contradictoriu, inclusiv la conferinta de presa comuna de la final. Iurie Leanca a mers la Tiraspol sa-l convinga pe Evghenii Sevciuk ca apropierea de Uniunea Europeana va aduce doar beneficii Transnistriei. Sevciuk nu s-a lasat insa convins, scrie Deutsche Welle.