O afacere care aduce putere si bani. Liberalul Vlasov vrea control deplin asupra Camerelor de Comert. Liberalul Mihail Vlasov vrea sa-i reduca la tacere pe cei care i se opun in camerele de comert judetene. Printr-un proiect de lege, initiat de cativa "apropiati" si aflat in dezbatere la Senat, el incearca sa obtina putere deplina asupra acestora. Lunile trecute, Mihail Vlasov, seful Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), a fost acuzat de deturnare de fonduri de mai multe camere de comert locale. Replica nu s-a lasat asteptata. Cativa politicieni apropiati, intre care si Aurel Vainer, au initiat un proiect de lege prin care cer puteri extinse pentru acesta. Proiectul de lege 285/2013 propune desfiintarea forurilor de conducere ale camerelor de comert judetene, daca acestea nu se subordoneaza CCIR, scrie EVZ.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Aceeasi acuzatie, solutii diferite. Cum a scapat Iohannis? Primarul Sibiului a castigat la Curtea de Apel Alba Iulia procesul intentat de Agentia Nationala de Integritate, dar alti alesi, aflati in situatii similare de incompatibilitate, au pierdut procesele la alte curti de apel sau la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Legea, in rezumat, le interzice alesilor sa faca parte din adunarile generale ale actionarilor societatilor de interes local, regional sau national unde primaria, consiliul local sau judetean este actionar. Mai precis, potrivit Legii 161/2003 "functia de primar si viceprimar, primar general si viceprimar al municipiului Bucuresti, de presedinte si vicepresedinte al consiliului judetean este incompatibila cu (...)", scrie Romania libera.

Inregistrarea diversiunii vicelui PSD Iasi. Ostaficiuc toarna secretele partidului: deturnarea teilor spre Rosia, pacatele Mitropoliei si hotia lui Fenechiu. Adevarul.ro va prezinta inregistrarea exploziva a sedintei PSD Iasi, in care vicele Marius Ostaficiuc si-a convocat colegii pentru a-i instrui cum sa saboteze un protest la adresa primarului Gheorghe Nichita. In cuvantare, lui Ostaficiuc ii scapa secrete din partid, precum implicarea Mitropoliei Moldovei in luarea deciziilor de natura edilitara sau masluirea unui protest in care social-democratii au scandat impotriva lui Relu Fenechiu. Scandalul politic national iscat de Marius Ostaficiuc, vicepresedintele filialei municipale a PSD Iasi, a continuat si astazi cu o alta sedinta-fulger de partid, scrie Adevarul.

Scoala noua. Cum ii obliga sistemul de invatamant pe parinti "sa finanteze" afacerile editurilor care publica manuale. Gandul a demarat campania Scoala noua prin care isi propune sa determine ministerul Educatiei si autoritatile abilitate sa creeze cadrul legal pentru asa-zisul fond al scolii, dar si sa ia masurile necesare astfel incat parintii, care "cofinanteaza" anual sistemul de invatamant, sa nu mai fie nevoiti sa puna umarul la inflorirea afacerilor editurilor care publica auxiliare si manuale, dar si la cele ale afterschool-urilor. De asemenea, propunem schimbarea statutului juridic al scolilor astfel incat cei care doresc sa poata redirectiona 2% din impozitul pe venit catre scoli asa cum o pot face in prezent pentru ONG-uri, scrie Gandul.

Seismele de la Izvoarele sunt alunecari de teren cauzate de sondele de foraj si inundatii. Zece vibratii ale solului au fost inregistrate in ultima saptamana in localitatea galateana. Daca pamantul va continua sa se miste, iar viata satenilor va fi in pericol, Prefectura Galati va evacua localitatea. Cutremurile misterioase din ultima saptamana din satul galatean Izvoarele, comuna Slobozia Conachi, care au crapat zidurile caselor si au "aruncat" icoanele de pe pereti, sunt de fapt niste alunecari de teren, sustin specialistii prezenti la fata locului. "Posibil sa fie vorba despre alunecari de teren de la exploatarea petroliera din zona", a explicat Mihai Diaconescu, de la Institutul de Fizica a Pamantului, scrie EVZ.

Ce spun politistii tulceni despre cazul HTC-ului furat din Spania. Povestea este ampla si a devenit virala pe internet: un belgian ramas fara telefonul mobil pe o plaja din Spania primeste, printr-o aplicatie a smartphone-ului, pozele celor care ii folosesc bunul furat. Pagubitul a scris pe blog toata povestea, ba chiar a adaugat si pozele pe care le primeste in Dropbox (intrucat telefonul nu a fost resetat). Mai mult, printr-o alta aplicatie, pozele il anunta si unde sunt facute (ii sunt transmise aceste informatii dupa coordonatele GPS). Cu un simt al umorului foarte dezvoltat, pagubitul adauga pe blog poze si scurte comentarii legate de ceea ce face familia care se bucura de HTC-ul lui, scrie Adevarul.

SUA, in pragul falimentului de stat. Prelungita disputa in jurul reformei sanatatii arunca Statele Unite in incapacitate de plata. Marti, 1 octombrie, se incheie in Statele Unite anul bugetar. Daca membrii Congresului nu reusesc, in aceste ultime ore, sa gaseasca un compromis privind finantarea provizorie a administratiei federale, se poate repeta o experienta traita in urma cu 17 ani: Government Shutdown. Precedentul moment in care majoritatea republicana din Congres a blocat activitatea federala s-a petrecut in 1995 - si a costat scump tabara conservatoare: presedintele in exercitiu, democratul Bill Clinton, a castigat lejer, cu aproape 10% diferenta, in fata contracandidatului Bob Dole. A fost, intre 16 decembrie 1995 si 6 ianuarie 1996, cea mai lunga perioada in care Guvernul Statelor Unite nu a oferit decat "serviciile esentiale", scrie Deutsche Welle.

Din Parcul Zuccotti in Piata Universitatii: Protestatarii cer sa fie ascultati. Era o dupa-amiaza torida de sfarsit de iulie. Bancherii de pe Wall Street, cot la cot cu grupurile interminabile de turisti, umpleau pana la refuz strazile din Lower Manhattan. Mergeau grabiti inspre cele cateva restaurante si cafenele din districtul financiar pentru un pranz de lucru rapid (power lunch) sau un meniu "la pachet", care sa nu le manance prea mult din timpul de lucru pretios. Peste drum - in parcul Zuccotti - inconjurati de pancarte de carton si steaguri galben-fosforescente, mai multi tineri stateau pe banci si pe jos. Erau mult mai putini decat acum doi ani, cand pe 17 septembrie au organizat primul protest masiv Occupy Wall Street, cu puternice ecouri in multe orase din SUA si din intreaga lume, scrie LaPunkt.

"ONG-istii Soros" sparg paranoia din jurul protestelor. Mihai Bumbes este unul dintre cei patru fondatori ai ONG-ul Militia Spirituala, in 2002, cand el era in anul intai la Facultatea de Istorie. Opt ani a functionat ca grup informal, dar si-a dat seama ca, pentru a cladi ceva spirit civic, e nevoie de fonduri. Au devenit asociatie si au primit finantari pentru proiecte de activism de la CEE Trust, o asociatie care uneste mai multe ONG-uri americane, printre care si Open Society a miliardarului George Soros. Suficient cat sa se declanseze in anumite canale media platite sau nu paranoia ca Soros finanteaza protestele Rosia Montana din Piata Universitatii, astfel incat actiunile Gabriel Resources sa scada, sa fie cumparate de miliardar si Ardealul impreuna cu Rosia si aurul nostru sa ajunga la unguri, scrie Vice.