Guvernul nu are solutii pentru somerii peste 45 de ani. Pentru romanii de varsta a treia nu exista politici de incurajare a preluarii lor de catre institutii, nici macar de stimulare a lor sa-si caute loc de munca. In plus, nu exista un echilibru al masurilor pentru crearea locurilor de munca nici pentru tineri. Daca nici copiii, nici parintii lor nu au loc de munca, avem de-a face cu familii intregi care traiesc la limita subzistentei. Pe fondul unor politici sociale aberante precum mentinerea artificiala a salariului minim garantat in plata la nivele care fac ca aproape jumatate din lucratori (deci persoane active) sa fie asistati social (alocarile pentru asistenta sociala sunt circa 38%), se complica si mai mult elaborarea unor politici publice care sa poata fi ulterior si reflectate intr-o strategie legislativa coerenta, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Cel mai rece inceput de octombrie din ultimii 80 de ani. De ce a venit iarna pe 1 octombrie. Marti a fost cel mai friguros 1 octombrie romanesc din ultimii 80 de ani, inregistrandu-se temperaturi extrem de scazute (5-6 grade in Capitala) pentru aceasta perioada din an. Asa sustin meteorologii care au explicat ca o situatie asemanatoare a existat in 2002, cand in Bucuresti mercurul din termometre a atins 11 grade Celsius, tot la data de 1 octombrie. Totusi, specialistii vin cu vesti bune, pentru ca, desi vremea se mentine rece in urmatoarele zile, temperaturile vor creste treptat incepand de duminica, iar saptamana viitoare vor atinge valorile normale pentru aceasta perioada din an. "Daca frigul nu este datorat activitatii ciclonice, ploile abundente de ieri sunt rezultatul acesteia. Concret, in bazinul central nordic al Marii Mediterane s-a format un ciclon, care s-a imbogatit in umezeala deasupra Adriaticii, a traversat Peninsula Balcanica si acum este centrat in bazinul vestic al Marii Negre", sustine Viorica Dima, meteorolog de serviciu la Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), anuntaAdevarul.

Rechizitoriul integral. Cum isi foloseste Voiculescu imperiul media impotriva justitiei. Directorul general Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, Dan Voiculescu, Camelia Voiculescu si fostul sef ANAF, Serban Pop, au fost trimisi in judecata in dosarul privind santajarea administratorului firmei RCS&RDS, Ioan Bendei. Procurorii DNA au decis ca Sorin Alexandrescu sa fie judecat pentru santaj, in timp ce Dan Voiculescu si fiica sa au fost deferiti justitiei pentru complicitate la aceasta infractiune, scrie Mediafax. Serban Pop, presedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) la data comiterii faptelor, avocat suspendat, este acuzat de folosire de informatii ce nu sunt destinate publicitatii, dar si pentru permiterea accesului unor persoane neautorizate la datele respective, informeazaRomania Libera.

Securistul care l-a anchetat pana la moarte pe Gheorghe Ursu afla astazi daca va fi urmarit penal. Povestea disidentului: Pusca cu luneta, visul lui Ursu pentru Ceausescu. Un judecator al Tribunalului Militar Bucuresti trebuie sa decida miercuri daca Marin Pirvulescu, fostul ofiter de Securitate care l-a anchetat pe inginerul Gheorghe Ursu pana la moartea acestuia, in 1985, va fi cercetat penal sau nu. Pana acum, atat procurorii civili, cat si cei militari au refuzat sa faca acest lucru, prin solutii de neincepere a urmarii penale sau prin tergiversarea dosarelor. Decizia din acest proces reprezinta ultima sansa, din punct de vedere juridic, ca fostul maior de Securitate Marin Pirvulescu sa fie anchetat pentru faptele si ordinele sale. Urmasii lui Gheorghe Ursu au depus, in ultimii 10 ani, mai multe plangeri penale impotriva deciziilor procurorilor de a nu-l ancheta pe Marin Pirvulescu pentru acuzatiile de omor sau de crime impotriva umanitatii. Toate au fost, pana acum, respinse de judecatori, scrieGandul.

DW: Reforma statului se invarte in cerc. Un subiect care creaza dispute in cadrul USL este proiectul menit sa modifice legea alegerilor locale. Militantii PNL au propus ca primarii sa fie alesi in doua tururi de scrutin, iar presedintele de consiliu judetean sa fie ales indirect de catre consilierii judeteni. De fapt este o revenire la prevederile electorale mai vechi, de dinainte de 2011 si 2008 cand au fost operate succesiv aceste modificari. In aparenta surprinzator, PSD pare sa sustina legislatia actuala, desi in trecut a avut obiectii serioase. Reformele acestea au fost impuse de PDL si indirect de presedintele Traian Basescu, care urmarea sa introduca in sistemul electoral romanesc principiul majoritar. Sa ne amintim ca presedintele a organizat un referendum pe tema legii electorale in care propunea votul in circumscriptii uninominale in doua tururi de scrutin. Integral inDeutsche Welle.

Cat se da mita in Romania pentru un contract de stat. Acordarea contractelor de achizitii publice contra unor comisioane incasate de cei care desemneaza castigatorii e principala neregula la licitatiile din Romania. Potrivit OLAF, comisionul e de 3%. Spania si Romania sunt tarile ce conduc detasat la capitolul contracte de achizitii publice acordate contra unor comisioane incasate de cei care desemneaza castigatorii licitatiilor, arata un studiu al Oficiului European Anti Frauda (OLAF) derulat pe 192 de contracte din cinci sectoare economice, in 8 tari europene (Romania, Franta, Ungaria, Italia, Lituania, Olanda, Polonia si Spania). Potrivit cercetarii mentionate, acordarea contractelor contra unor comisioane este cea mai intalnita neregula in Romania, ponderea acestei practici in totalul neregularitatilor atingang 46%, in conditiile unei medii la nivelul tarilor analizate de 26%, informeazaRomania Libera.

Ghid de siguranta rutiera pentru soferi. Cand trebuie schimbate cauciucurile de vara si ce patesc soferii care nu au masinile dotate corespunzator. Mare atentie, soferi! Tinand cont de faptul ca, in unele zone din tara, iarna si-a intrat deja in drepturi, Politia Rutiera atentioneaza ca folosirea cauciucurilor de iarna este obligatorie atunci cand se circula pe drumuri acoperite cu zapada, gheata sau polei, indiferent de data calendaristica. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante. Oficiali din cadrul Politiei Rutiere au precizat ca in legislatia actuala nu se face referire la o data calendaristica anume de la care este obligatorie utilizarea anvelopelor de iarna, ci se prevede faptul ca acestea sunt obligatorii atunci cand se circula pe drumuri acoperite cu zapada, gheata sau polei, scrieAdevarul.

Constantin Zaharia, lobby-istul lui Gruia Stoica si consilierul Ramonei Manescu. Ziuanews a semnalat, la sfarsitul anului 2012, ca fostul ministru al Transporturilor, Ovidiu Silaghi, a vrut sa transfere pe ascuns 1.025 de vagoane de marfa catre o firma controlata de afaceristul galatean Gruia Stoica. Smenul cu iz penal a fost regizat de cativa liberali controversati din tabara lui Ludovic Orban si Ovidiu Silaghi, aterizati politic in acel minister. Regizorii acestei tranzactii au fost directorul general al CFR Marfa de la acea vreme - Constantin Zaharia, presedintele Consiliului de Administratie al companiei - Antonel Tanase, secretarul de stat - Septimiu Buzasu si trei directori din minister- Gheorghe Hutanu, Laszlo Sajtos si Claudiu Dumitrescu. In urma dezvaluirilor facute, afacerea a picat, iar prin venirea noii echipe a lui Relu Fenechiu, cativa dintre artizanii acestui tun feroviar au plecat din minister (Zaharia, Tanase si Sajtos) sau au fost trasi pe linie moarta (Hutanu si Dumitrescu), anuntaZiuaNews.