Academicianul Solomon Marcus: "Radacina raului in criza locurilor de munca se afla in sistemul educational". Academicianul matematician Solomon Marcus a cucerit audienta la dezbaterea organizata saptamana trecuta de "Evenimentul Zilei" dedicata locurilor de munca pentru tineri. La cei aproape 90 de ani ai sai se bazeaza pe experienta de-o viata, inclusiv pe dialogurile pe care le poarta cand merge prin tara si vorbeste cu elevi, studenti, profesori si parinti. Revine la Bucuresti si continua dialogurile cu oficialii pe care a incercat mereu sa-i ia aliati in razboiul deschis pe care l-a declarat mentalitatilor invechite. A pus degetul pe rana, nu pe zgarieturi. Secretarii de stat si directorii din trei ministere, de la Munca, Educatie si Tineret, prezenti la dezbatereaEVZ, i-au dat dreptate.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

De ce sta blocat tratatul dintre Romania si Moldova. Tratatul de Frontiera intre Romania si Republica Moldova, semnat in 2010, a fost ratificat de Chisinau, nu si de Bucuresti,din motive tehnice, dar mai ales din ratiuni istorice. In noiembrie 2010, Teodor Baconschi, ministrul de Externe al Romaniei din acea vreme, si Vlad Filat, premierul de atunci al Republicii Moldova, isi asterneau semnatura pe un document intitulat "Tratatul privind regimul frontierei de stat, colaborarea si asistenta mutuala in probleme de frontiera". In aparenta, acordul era unul tehnic si viza noua orientare a statului de peste Prut: spre Europa. "Semnarea documentului dovedeste ca cele doua Guverne antrenate impreuna in acest proces de reforma si de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeana pot colabora cu rezultate concrete", sublinia, la acea data, Theodor Baconschi. La randul sau, primul ministru Vlad Filat saluta parafarea documentului bilateral. "Acest document este semnat, evident, intr-un context european si urmeaza sa aduca reglementari europene", spunea Filat, anuntaAdevarul.

Cum se imbogatesc retelele de avocati si judecatori din nenorocirea oamenilor. Toate recordurile in ceea ce priveste daunele morale acordate in urma unor accidente rutiere urmeaza un anume tipar conceput pentru a impresiona justitia si opinia publica. De cele mai multe ori, victimele fie sunt din familii nevoiase si fara scoala, fie provin din familii extrem de numeroase. La inceputul anului 2011, un accident rutier caruia i-au cazut victima doua fetite de cinci ani umplea paginile ziarelor locale si ecranele televiziunilor din Arges. Cazul cu pricina avea sa devina si un precedent pentru ceea ce este acum un adevarat fenomen, anume afacerile cu durerea oamenilor sau mafia daunelor morale, informeazaRomania Libera.

DW: Bolsevicii au huiduit-o pe Principesa Margareta a Romaniei. Principesa Margareta si principele Radu au venit in Republica Moldova la invitatia primarului liberal de Chisinau, Dorin Chirtoaca, decorat in luna septembrie cu ordinul Coroana Romaniei in grad de cavaler. Incidentul din fata monumentului domnitorului Stefan cel Mare a avut loc dupa intalnirea principelui si principesei cu premierul moldovean Iurie Leanca. Oficialul de la Chisinau le-a vorbit despre aspiratiile europene ale Republicii Moldova: "Va multumesc pentru aceasta deschidere si va sunt recunoscator pentru sprijinul constant", a mentionat Iurie Leanca. El s-a referit la donatiile facute de Casa Regala in mai multe instututii de invatamant din Republica Moldova. Alteta Sa, principele Radu, a multumit premierului pentru ospitalitate: "Suntem incantati ca cele mai importante institutii ale statului din Republica Moldova ne-au deschis usile in aceste trei zile", scrieDeutsche Welle.

CSM a cerut verificari privind incalcarea independentei Justitiei. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, ieri, sa apere reputatia procurorului DNA Lucian Papici, dupa ce premierul Victor Ponta a afi rmat: "De ce sa-i tinem pe toti basistii, care au facut dosare politice?" Dupa o sedinta din care nu au lipsit disensiunile, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, ieri, sa apere reputatia profesionala a procurorului Lucian Papici, supus unui atac dur din partea premierului Victor Ponta, la doar trei ore dupa ce procurorul fusese schimbat, prin fax, din functia de sef, prin delegare, al Sectiei I din DNA. CSM a admis astfel solutia Inspectiei Judiciare. Concret, Consiliul a constatat ca prin afirmatiile pe care le-a facut ("Papici a facut dosare politice", "basist"), care au fost preluate de mass-media, primul-ministru Victor Viorel Ponta a afectat reputatia profesionala si prestigiul procurorului Lucian Papici, prin natura si impactul lor asupra opiniei publice, anuntaEVZ.

Politia n-a stiut ca Guvernul vrea sa ne lase bauti la volan. Noul Cod Rutier ajunge miercuri pe masa guvernantilor. Executivul este asteptat miercuri sa avizeze modificarile in noul Cod Rutier care vor fi o surpriza atat pentru soferi, cat si pentru angajatii Politiei Rutiere care nu au fost consultati cu privire la ultimele schimbari. Noul proiect de lege al Codului Rutier va fi discutat din nou astazi in sedinta de Guvern cand se va stabili si daca modificarile legislative operate in ultima saptamana vor primi avizul Executivului pentru a trece rapid pe baza de Ordonanta de Urgenta sau, mai lent, pe calea unui proiect de lege. Aceste din urma modificari vor fi o surpriza atat pentru soferii romani, cat si pentru ofiterii de la Politia Rutiera care nu au fost consultati si nici macar informati cu privire la schimbarile puse la cale de premierul Victor Ponta, informeazaAdevarul.

Kovesi il contrazice pe Cazanciuc vizavi de numirile lui Bendeac si Cerbu la DNA. Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, il contrazice pe ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, cu privire la numirile din cadrul sectiei anticoruptie. Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, sustine ca s-a consultat "din decenta" cu procurorul general al DNA pentru propunerea celor doi procurori, Iuliana Bendeac si Ioan Viorel Cerbu, la DNA, in timp ce Laura Codruta Kovesi atrage atentia, intr-un comunicat, ca pentru delegarea celor doi procurori nu i s-a cerut recomandarea, asa cum prevede Regulamentul DNA. Robert Cazanciuc a declarat, marti, ca a discutat cu Kovesi despre propunerile pentru functiile de conducere la Directia Anticoruptie si a aratat ca, potrivit legii, ministrul face propunerile si nu are nevoie de avizul sefului DNA. "Din decenta, m-am consultat cu procurorul sef al DNA pentru a face echipa, cum am facut de fiecare data. Ministrul nu are nevoie de avizul sefului DNA. Sigur, este nevoie de o consultare", a adaugat Cazanciuc, scrieRomania Libera.